Здравейте, д-р Бърди! За първи път пиша тук, но често ви чета. Притеснена съм от ударната доза АБ, който изписаха на сина ми. Той е на 3г.5мес., тежи 13 кг., а му изписаха Зинат 250мг./5мл. - по 5 мл. на 8 часа. (четох, че максималната доза е 30мг./кг. телесно тегло). Педиатърката изрично ме предупреди, че изписва много висока доза като на следващия преглед каза, че вероятно ще я коригира, но дотагава ще са минали 6 приема. Няма ли да си отровя детето с такава доза? Моля Ви за съвет, че снощи и тази сутрин вече му дадох 2 дози по 5 мл. И сега си мисля дали на моя глава да не я намаля на 3 мл. на 8 часа.
Ето и каква е картинката: 4 дни вдига температура до 39 - 39,3 С следобед (по обед е към 38 - 38,5 С), кашлица - първо суха, след това с храчка. ПКК с деф.броене - 2 пъти: всичко е в норма (на база ПКК 3 лекарски мнения, че е вирусна инфекция); урина: всичко е в норма; гърлен секрет: не се изолира патогенна бактериална флора; рентген на бели дробове: разчетен от докторката на рентгена като "бронхитни изменения с перибронхит отдясно", мнение на 1 педиатър, че "снимката е некачествена, че бронхит на 3г. дете не се вижда на снимка и че гърдите на детето са чисти", мнение на втори педиатър (инфекционист), че "от снимката не се вижда чак перибронхит, но при преслушването се чуват хрипове, които след изкашляне изчезват". По съвет на GP-то, който не е педиатър изчакахме 3 дни без АБ (само сироп Флудитек и Изопринозин), защото детето преди 13 дни приключи с 2 курса АБ с 3 дни пауза между тях - 6 дни Клацид и 7 дни Аугментин ЕС. Тогава първия път беше с ангина и доктора чуваше леки хрипчета, а втория път - вече с гнойна ангина и сериозна бактериална инфекция: левкоцити - 21,2, СУЕ - 45, гранулоцити - 16,2). При сегашната ситуация първата педиатърка каза, че нищо му няма, изписа му Рибомунил по схема да стабилизираме имунната система. Втората педиатърка (на 4-тия ден го заведох при нея – вчера) каза, че не се е справил с инфекцията и след 72 часа вече е голяма опасността от бактериална инфекция и тъй като тя чу хриповете, му изписа Зинат, Сиракол (3 х 5 мл.), Биогая (2 х 5 капки), Ентерол (2 х 1 саше) и да не спирам с Рибомунила (а той от доста време с малки прекъсвния редовно пие Зиртек заради алергичен ларингит и обострянето му при сегашните промени във времето, и сега не съм го спряла и него, защото детето не е пило АБ от групата на цефалоспорините и ме е страх от алергична реакция).
Извинявам се че бях толкова многословна, но ми се ще на база конкретната ситуация да изразите Вашето компетентно мнение дали е обоснована толкова висока доза на Зината! Ще Ви бъда много благодарна, ако ми отговорите, че ужасно много се притеснявам!