Здравейте Д-р Бърди, бях ви писала преди няколко месеца за проблемите на синът ми със стомахчето. Сега ще ги опиша с няколко думи защото вероятно не ни помните толкова много майки ви пишат. На 7 месеца лекувахме отит с 2 антибиотика един след друг и от тогава му се появиха проблемите със стомахчето. В продължение на 3-4 месеца имаше разстройство като на ден му се събираха 5-6 изхождания всички рядки и то доста а 1-2 пъти на деня даже на водичка почти. Лекувахме със ентерол, смекта еспумизан и пробиотик. Докато в един момент след много ровене из интернет се сетих, че може проблема да идва от млякото. Спрях всички млечни продукти давам само ALL110 и положението се успокои. Но аз все още се притеснявам. Сега ака по 1-2 пъти на ден което е приемливо предполагам, но винаги редичко. Има случаи макар и много редки когато ака по гъстичка каша, но не мога да преценя от какво се получава т.е. кое му влияе добре. Определено ябълката като, че ли му помага и гледам на ден да давам минимум 1/2 ябълка, но засега ме е страх да давам други плодове. Пробвах с череши мисля че му подразниха от 2 дена давам кайсии, банана не му влияе добре. Кажете ми имам ли основание за притеснение или просто трябва повече време да отшуми проблема. Малкия е вече на 1г и 3месеца почти а аз все още му готвя като на малките бебета, все неща които уж не дразнят стомахчето поне според мен. Основно заешко месо, рядко пилешко. От зеленчуците картоф, тиквичка морков, тиква, червено цвекло,лук няколко пъти му сложих и грах и леща по малко. Почти на всяко ядене слагам ориз нали уж запичащо действал. Правя му и чай от джоджен от време на време като стане много рядко акото. Моля ви посъветвайте ме какво да го правя!!! Все още пие пробиотика Лакто 4. Дали не трябва да сменя и млякото защото е нисколактозно ако има с някое безлактозно? Гастроентероложката каза че най вероятно е алергия към млякото, но трябвало изследвания за алергия да се направят а засега ги отложихме. Препоръча ни да изчакаме 3 месеца на диета без млечни продукти и ако няма подобрение тогава да ги правим. Но аз вече се притеснявам мина месец и половина от както сме на тази диета и единствено е намаляло броят на изхожданията но консистенцията си е една и съща ;-(
Цитирам за да припомня одисеята ни тъй като днес направо се втрещих и искам да го обсъдя с вас. Вчера вечерта нямах време да готвя и дадох на малкия готово пюре на Хип. Тази сутрин за първи път от 8 месеца изпражненията не бяха кашави както обикновенно, а нормално гъсти. Преди седмица пак му бях дала готово пюре на Гербер и тогава ми направи впечатление, че ака по гъстичко но реших, че е от нещо друго. Сега ще го почна 10-тина дни на готови пюрета да видим как ще е. Но просто не мога да схвана къде ми е грешката в готвенето. Може ли да е от зехтина? Или от това, че консистенцията на храната му е по рядка тип супичка, но аз слагам по малко хляб да го посгъстя? Нещо не правя както трябва
А в готовото пюре даже има и пълномаслено мляко а ние толкова внимаваме да не му даваме млечни нали си мислехме че е от тях
Ето и състава на пюрето - HIPP БИО Моркови и картофи с агнешко месо
Състав: Зеленчуци* 47% (Моркови* 32%, Картофи* 15%), Сварен ориз*, Вода, Агнешко месо* 8.4%, Пълномаслено мляко* , Подправки* (Лук*, Розмарин*), Лимонов сок* от концентрат на лимонов сок, Царевично масло, Йодирана готварска сол. • Съдържание на месо 16 гр. • *от Био производство
Само да допълня нещо. Вчера не му беше добре на коремчето повърна ми и по съвет на личната лекарка дадох водичка със сода и лимонтузу и малко захар. Може ли да има нещо общо това. Да няма много киселини в коремчето и от това да ака рядко ??
Моля дайте някакъв съвет. Къде ми е грешката с храната???