Много деца,особено малки, могат да имат доста тежки обструкции при видимо добро общо състояние. И дори да тичат и играят, и като спрат, дишат ( както се бе изразила една майка) както "Дарт Вейдър". Нищо чудно няма в това- просто компенсират добре. Много деца компенсират много добре при бронхиолити- има голяма разлика между Астма и бронхиолити. Повечето деца страдат от периодични обструкции, които са вирусни по същност, доста различни от една Астма, макар и да имат обща патогенеза.
Уредът мери кислородна сатурация от пръстче. С това се оценява грубо състоянието в момента. Тежестта, доколко е компенсирано детето.
НЕ е нужно да се поставя "Урбазон" винаги- може да ползвате "Солдесанил" у дома -една, две дози, обикновено са достатъчни. И много ефективни.
Помня когато бях специализант и студент колко истерични бяха в Бг по отношение на оралните КС препарати, докато цял свят ги ползваше. И аз бях истеричен. Докато не спасих едно,две бебета от хоспитализация със "Солдесанил" и тогава окончателно разбрах че с Бг педиатрия трябва да скъсам завинаги, ако искам нещо да мога и да правя реално в професията. Вместо да говоря глупости, фантазии, да давам Еуфорбиум, Ентерол, Нелидикс при диарии и т. подобни неща. Вие представяте ли си някои в цивилизована държава да предпише на дете с диария "Гентамицин" орално??
Ако детето е добре, може да редуцирате Вентолин с една или две дози, запазвайки Фликсотайда в ТРИ дози дневно, не в две!