0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част II
« Отговор #480 -: Юни 10, 2010, 11:14:02 am »
Синът ми е на 3г.8мес. и от м.март е започнал една сериозна серия от ангини и гнойни ангини. Сега след прекъсване от 1 месец пак се разболя. Но този път разликата е, че не вдига много висока температура. Друг път всичко започва с рязко вдигане на температура 39 - 39,5 (и до 40 С е стигал), а сега започна с гърлобол, червено гърло, уголемени сливици и температура около 37,5 (до 38,2). Вчера му пуснах ПКК и резултата е: левкоцити - 20.7 G/l, гранулоцити - 17,1 G/l, СУЕ - 14 mm/h. Всичко друго е в норма. Днес сутринта го заведох направо на УНГ, който каза, че все още няма гной, но когато натисна езика да вземе секрет, каза, че отзад се стича гной. Обясних, че е пил 4 АБ в рамките на 2 месеца (март и април), показaх му и кръвната картина и той каза да изчакаме до сряда следобяд, докато излязат резултатите от микробиологията. Сега му капя само Xylomethasolin и мажа гърлото със Septidin. Следобяд отидохме до GP-то, тя го преслуша и установи, че гърдите са чисти, но като видя гърлото каза, че непременно трябва да започнем АБ, защото стрептококите са много опасни. Аз съм наясно какви са последствията от нелекуване на стрептококова инфекция, но тя пък как разбра, че е стрептокок. Сега за пореден път съм пред дилемата дали да започвам АБ или да изчакам резултата от микробиологията. Всички гнойни ангини ли се причиняват от стрептокок? И може ли много да се усложнят нещата до четвъртък (тогава ще мога да покажа резултатите от микробилогията на доктора УНГ)? Вече изпитвам ужас като видя левкоцити 20 G/l в кръвната картина, а в същото време знам, че започнем ли с АБ се завъртаме в 1 омагьосан кръг - АБ, падане на имунитета или неуцелване на точния AБ, следваща инфекция, пак АБ и т.н.
Докторе, разбирам че нямате време да отговаряте на всички, а аз не съм от редовно пишещите тук, но моля Ви за мнение. След това, което писах в предния пост, детето 2 дни вдигна еднократно през деня 38,2 - 38,3 температура и от вчера вече няма никаква температура. Гърлото вече не го боли, сливиците намаляха и са само леко зачервени, но хремата продължава да е упорита и вечер хърка много. Като цяло през тези дни тонуса му въобще не се е понижавал. От вчера, когато каза, че гърлото вече не го боли, започна и да се храни много добре. Вчера следобяд излязоха резултатите от микробиологията и се изолира Moraxella Catarrhalis. Днес следобяд ще ходим при доктора УНГ да му покажем резултатите. Четох доста от Вашите постове относно Moraxella Catarrhalis и разбрах, че трябва непременно да се лекува с АБ. А става ли с локален АБ или не? И да направим ли нови кръвни изследвания и кога е най-удачно? Доколкото разбирам трябва и ние с мъжа ми да се изследваме за носителство. Това означава да изследваме гърлен секрет, така ли? Ще Ви бъда благодарна, ако имате време да ми отговорите!
« Последна редакция: Юни 10, 2010, 11:15:40 am от titi_75 »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #481 -: Юни 10, 2010, 12:05:11 pm »
Находката трябва да се лекува с орален АБ. Но ако ДГ е пълна с Мораксела, траен резултат едва ли ще имате.
Не става с локален АБ.
Да, трябва да се изследвате всички в обкръжението на детето и който е (+) да се лекува също трябва.

Отговарям на всички- ако нямам какво да кажа - просто не пиша.
« Последна редакция: Юни 10, 2010, 12:08:26 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #482 -: Юни 10, 2010, 12:59:37 pm »
 Благодаря Ви, докторе! Значи ще настоявам за орален АБ по антибиограмата. А това за ДГ го четох в други Ваши постове, но не мога да съм сигурна дали има или не Мораксела в ДГ. Ще се надявам да няма!
 Благодаря Ви още веднъж!
« Отговор #483 -: Юни 10, 2010, 13:30:07 pm »
Здравейте Д-р Бърди, бях ви писала преди няколко месеца за проблемите на синът ми със стомахчето. Сега ще ги опиша с няколко думи защото вероятно не ни помните толкова много майки ви пишат. На 7 месеца лекувахме  отит с 2 антибиотика един след друг и от тогава му се появиха проблемите със стомахчето. В продължение на 3-4 месеца имаше разстройство като на ден му се събираха 5-6 изхождания всички рядки и то доста а 1-2 пъти на деня даже на водичка почти. Лекувахме със ентерол, смекта еспумизан  и пробиотик. Докато в един момент след много ровене из интернет се сетих, че може проблема да идва от млякото. Спрях всички млечни продукти давам само ALL110 и положението се успокои. Но аз все още се притеснявам. Сега ака по 1-2 пъти на ден което е приемливо предполагам, но винаги редичко. Има случаи макар и много редки когато ака по гъстичка каша, но не мога да преценя от какво се получава т.е. кое му влияе добре. Определено ябълката като, че ли му помага и гледам на ден да давам минимум 1/2 ябълка, но засега ме е страх да давам други плодове. Пробвах с череши мисля че му подразниха от 2 дена давам кайсии, банана не му влияе добре. Кажете ми имам ли основание за притеснение или просто трябва повече време да отшуми проблема. Малкия е вече на 1г и 3месеца почти а аз все още му готвя като на малките бебета, все неща които уж не дразнят стомахчето поне според мен. Основно заешко месо, рядко пилешко. От зеленчуците картоф, тиквичка морков, тиква, червено цвекло,лук няколко пъти му сложих и грах и леща по малко. Почти на всяко ядене слагам ориз нали уж запичащо действал. Правя му и чай от джоджен от време на време като стане много рядко акото. Моля ви посъветвайте ме какво да го правя!!! Все още пие пробиотика Лакто 4. Дали не трябва да сменя и млякото защото е нисколактозно ако има с някое безлактозно? Гастроентероложката каза че най вероятно е алергия към млякото, но трябвало изследвания за алергия да се направят а засега ги отложихме. Препоръча ни да изчакаме 3 месеца на диета без млечни продукти и ако няма подобрение тогава да ги правим. Но аз вече се притеснявам мина месец и половина от както сме на тази диета и единствено е намаляло броят на изхожданията но консистенцията си е една и съща ;-(
*

Birdie

• 11040
« Отговор #484 -: Юни 10, 2010, 13:37:24 pm »
Аз бих спрял лук и Лакто 4 ( това е? простете...).
Сега на нормално мляко ли е? или? Ал110?
НЕ правете "диети".

Това,коетоо писвате е нормално.
Не виждам къде е "алергията" към "мляко и млечни"... . Детето е на 15м и вероятна алергия е с друга симптоматика.
« Последна редакция: Юни 10, 2010, 13:39:37 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #485 -: Юни 10, 2010, 14:02:12 pm »
Аз бих спрял лук и Лакто 4 ( това е? простете...).
Сега на нормално мляко ли е? или? Ал110?
НЕ правете "диети".

Това,коетоо писвате е нормално.
Не виждам къде е "алергията" към "мляко и млечни"... . Детето е на 15м и вероятна алергия е с друга симптоматика.

Лакто 4 е пробиотик. http://www.framar.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE-4-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81.-30-pid30014907.html Сега е на АЛ110. А това постоянно разстройство не е ли обезпокоително??? Да пробвам ли отново с млечни продукти? Но преди няколко дни дадох готово пюре на Хип което като съдържание е дадено картофи, сладка царевица, пуешко месо, царевично масло, сол и пак се изака 6 пъти пак стана по редичко акото та се наложи да правя чай от джоджен. Пюрето е за деца над 4 месеца, а на него веднага му разстрои стомахчето!!!
« Последна редакция: Юни 10, 2010, 14:36:12 pm от borixbg »
*
« Отговор #486 -: Юни 11, 2010, 09:58:49 am »
Д-р Бърди,
малката отказва всякакво мляко :?. Пробвах да сменя адаптираното/ бяхме на Лактана/не поиска, пробвах с прясно мляко - нищо.
Единствено в крем супи го приема, ама не може всеки ден това да яде.
Някакъв съвет?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #487 -: Юни 11, 2010, 10:59:32 am »
Никакъв.
Не е проблем- давайте други млечни, в супи.
Sir Alec Guinness
« Отговор #488 -: Юни 12, 2010, 22:41:20 pm »
Здравейте д-р Бърди, извинявам се, че Ви ангажирам, но сме много обезпокоени. Сега ще последва един дълъг пост от мен, но ще опиша всичко много подробно. Малкият ми син е на 1.6 години, в сряда на 02.06 вдигна лека температура след вечерта стана 38.5. През деня бяхме на лекар нищо му нямаше и решихме да изчакаме, но но на следващият ден пак имаше температура и вечерта включихме зинат 125 на 12 часа по 5 мл. През ноща детето вдихна 39.2 и получи обрив по торса. Бяхме на инфекционист, не откри нищо обезпокоително. Правихме ПКК и СУЕ, само СУЕ не беше в норма -42. Продължихме зината, но целия ден в събота имаше температура, която трудно овладявахме, вечерта бях на частно при лекар и смени антибиотика с Клацид на 12 часа по 4мл и изписа Фенистил капки. Обривът изчезна, но в неделя срещу понбеделник детето вдигна 39.7. От Понеделник е на Цефтриаксон Мип от 1 гр на 12 часа по 1/2+ Клацида. Едва в петък детето вече нямаше температура. В петък правихме обикновена урина с албумин и седименри - нищо. Утайката е 75, левкоцитите - 15.5 и ЦРП - положително 9мг( май така беше или мм). Ходихме на друг педиатър специялист тя откри последните ужасяващи неща. Детето е с нещо като гъбички на гърлото ( прилича на мехурчета) за това ни изписаха Дактарин орал гел. За понеделник сме на изследване на утайка и левкоцити, а до ътогаева се бодем. Ще пускаме и изследване АТФ май беше за скарлатина. По-късно след като падне утайкатра ( за което аз вече се отчаях) ще направим и урокултури. Моля Ви за помощ какво още да направим, какво да търсим и къде. Температура няма, освен вечер около боцкането снощи 37.5 днес 37.7, ама при нас са и жеги, а той много плаче.Правихме снимка на бял дроб-нищо. Имаме всички ваксини и Синфлорикс. Брат му преди месец изкара гнойна ангина, а седмица преди да започне заболяването отваряхме чурката. От там ако е вкарана бактерия? Моля Ви за помощ и за съвет> Благодаря предварително.
« Последна редакция: Юни 12, 2010, 22:43:34 pm от hrisi09 »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #489 -: Юни 12, 2010, 22:49:04 pm »
"Детето е с нещо като гъбички на гърлото ( прилича на мехурчета)"

*стреп-тест или посявки
*посявка на урина
*Епщайн-Бар мононуклеоза?

Иначе не знам - зависи от прегледа. Увеличена слезка? лимфни възли уголемени в различни области?
10 дена >> от 2/06/ има т-ра?
Sir Alec Guinness
« Отговор #490 -: Юни 12, 2010, 22:52:14 pm »
Няма увеличени лимфни възли никъде. Обясниха ми посявка на урина след  2 дена чисти без никакъв АБ. А това на гърлото се почви скоро, обясниха ми ,ч е е следствие от антибиотика гърлото е микотично. Посявка за какво да искам - за бактерии ли? Температурата, която наблюдавам само вечер спада сама след къпане. Да от 02.06 е с температура. Повлич се единствено от Цефтриаксона и то на 5 ден бодене
*

Birdie

• 11040
« Отговор #491 -: Юни 12, 2010, 22:53:31 pm »
Сега детето вече е окончателно без т-ра? или?
Sir Alec Guinness
« Отговор #492 -: Юни 12, 2010, 22:54:43 pm »
От пеък няма, но вечерта в петък и тази вечер около21 има 37.5 - 37.7, но тогава се прибираме от инжекции и той е червен, изкъпваме го и след като заспи се изпотява и повече няма
*

Birdie

• 11040
« Отговор #493 -: Юни 12, 2010, 22:58:15 pm »
Уши? отит?
Находката по гърлото повече за херпес-ангина говори... .
СРП не е толкова положително- >> умерено (+) бих казал.
"Мехурчета" по гърлото и фарингса НЕ е гъбичкова инфекция! нито значи такава.
« Последна редакция: Юни 12, 2010, 23:01:58 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #494 -: Юни 12, 2010, 22:59:58 pm »
Какво да изследваме и как. Това как се лекува? Вече съвсем се отчаях. Мехурчета са видях ги с очите си. Как се разбира херпес - ангина ли е? Ушите не ги пипа, не плаче , спокоен е. Меря температурата и с ушен термометър дава ми, не плаче, чистя ушите - не го боли. Опипаха го вчера около тях не плака.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #495 -: Юни 12, 2010, 23:01:27 pm »
Уши? отит?
Sir Alec Guinness
« Отговор #496 -: Юни 12, 2010, 23:01:54 pm »
 Ушите не ги пипа, не плаче , спокоен е. Меря температурата и с ушен термометър дава ми, не плаче, чистя ушите - не го боли. Опипаха го вчера около тях не плака.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #497 -: Юни 12, 2010, 23:04:50 pm »
НЕ се "пипа" >>  гледа се с отоскоп.

Не знам какво му е на детето...без преглед и преки впечатления? 8O
... може да направите съответните вирусологични изследвания - Аденовирус, Ентеровирус, Коксаки,Епщайн-Бар, Цитомегаловирус, Херпес-вирус... но в Бг правят ли ги тези неща в общата мрежа?
« Последна редакция: Юни 12, 2010, 23:06:31 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #498 -: Юни 12, 2010, 23:06:37 pm »
Незнам, ще попитам. Гледаха го със отоскоп в петък на 04.06 нищо нямаше. А всичко това как се лекува, лекува ли се. Този цефтриаксон ще го бодем 8 дебна и после ако не падне утайката още два. Дали ще се оправи.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #499 -: Юни 12, 2010, 23:11:05 pm »
Утайката в случая не е толкова важна, а да :

* спадне окончателно т-та
* да се изключат уроинфекция, остеомиелит, други редки фокуси на инфекция - Микоплазмена пневмония??, рикетсия?
* да се прецени дали това не е обикновена сезонна вирусна инфекция?
* носни и фарингеални посявки.
* пълни биохимични изследвания- с чернодробни ензими, ЛДХ,... пълна биохимия от венозна кръв и йони ( К, На, Хл и т.н)

Имате ли МПР ваксина направена?
Sir Alec Guinness