0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

kurabiika

• **
  • 113
  • ммм....че вкусно...
За лабораторните грешки
« -: Февруари 10, 2010, 13:06:05 pm »
Пускам тази тема,защото смятам,че когато лечението ни зависи от лабораторни резултати,а те не са достоверни,това най-вероятно ще доведе до объркване,неправилно лечение и кой знае още до какво.А и не намерих подобна тема,затова пък искам да споделя какво ми се случва.Смятам че ще е полезно да обсъдим този въпрос и да преценим доколко да се доверяваме на лабораториите и имаме ли всъщност избор.
  При мен нещата стоят така:Вчера си пуснах хормони на щитовидната жлеза в известна лаборатория в моя град.Резултатите са следните:
   FT3    6.23   pmol/L   3.10-6.80
   ANTI-TG    10,5   lU/ml   до 34
   ANTI-TPO 8,6   lU/ml   до 34
   FT4    19.51   pmol/L   9.14-23.81
   TSH    3.09   mlU/L   0.27-4.20
Днес реших да пусна само ТSH,но умишлено в друга лаборатория-отново препоръчана и известна,защото исках да сверя резултатите и той е
        TSH   4.690   mU/l   0.35 - 5.00:
 Според мен,въпреки че референтните граници малко се различават,това не оправдава разлика от 1,6 единици! Почти съм се навила утре да пусна в трета и по тази логика резултата може и да е 1,5 например!!! :bonk: Как да се доверя при това положение и да пия куп хапчета,които може повече да ми навредят,отколкото да помогнат?!
  Как бихте коментирали това и случвало ли се е на други?

*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: За лабораторните грешки
« Отговор #1 -: Февруари 10, 2010, 13:12:58 pm »
И аз съм се сблъсквала със същия проблем и то не веднъж .

Ето в тази тема  - стр 14 съм писла точно същото ,което и ти :
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30104.260
 Но при мен тогава  говорим за две единици разлика!

Решението е - само в  една лаборатория  -така и да има грешка ,поне ще корелира с предходното изследване .

Когато ме  е съмнявал резултата  за ТСХ    -  например с-ст  много различна от очакваната  ,съм повтаряла  изследването -еднакви с-сти  не съм получавала  никога  - 0.5 единици  разлика ,но това е   приемливо .

И ако някой каже   -ами различните лаборатории имат  различни референтни с-сти ,не съм съгласна .Всеизвестния факт , че  ТСХ трябва да е под  2 , при опити  за забременяване , не зависи  от реф.с-сти.Ендокринолога го  гледа само като стойност- аз поне с  такова впечатление съм  .

В случая при теб , ако целиш забременяване ,ТСХ  е  високо  и така или иначе  трябва  да приемаш тироксин  . Ако сега започваш лечение  ,ще започнеш с  по-ниска доза предполагам ,за да  се види как реагира организма ,а и по -плавното сваляне е  по -добре от ударното.

« Последна редакция: Февруари 10, 2010, 13:29:01 pm от nimika »

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #2 -: Февруари 10, 2010, 13:22:40 pm »
Курабийка предвид различните референти не можеш да правиш съпоставка с числата от двете лаборатории. Просто не е редно.

Грешки разбира се стават и коя от нас не е била жертва поне веднъж на неточни резултати, но в течение на лечението при вече диагноза нещата не стоят толкова фатално, лошо е ако грешките са още в стадий на диагностиката.
Аз например бях шамаросана с ФСХ/ЛХ - 50/30, което бе абсурдно, но и аз изживях този стрес.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

nimika

• *
  • 3357
« Отговор #3 -: Февруари 10, 2010, 13:31:59 pm »
С evro сме писали едновременно .

Но аз  досега не съм забелязала ендокринолога /  посещавам  д-р Тодорова  и д-р Начев /  да следят особенно референтните с-сти  на ТСХ  -поглеждат само с-ста на ТСХ  и от там следва промяната в назначението  ,ако е нужна.

*

kurabiika

• **
  • 113
  • ммм....че вкусно...
« Отговор #4 -: Февруари 10, 2010, 14:07:43 pm »
Ами аз от там тръгнах-грешна диагноза.Преди година имах симптоми на хипертиреодизъм(не хипо) и отидох на ендокринолог.Гледа ме на ехограф-имах видимо подута щитовидна жлеза.Пуснахме хормони TSH 0.02(0,27-4,20)Каза да се стягам за операция,защото в моя случай трябвало да пия хапчета 1,5год.и имало само 50% шанс да се оправя без операция,но ако съм искала дете да съм я правела.Изписа ми нещо междувременно.
Изпаднах в ужас,намерих препоръчан специалист в София и отидох около месец и половина по-късно(междувременно си пиех хапчетата за покачване на TSH и направихме второ изследване в същата лаборатория с резултат TSH 0.05)
В София вече не чувствах нито един от предишните си симптоми и нямах подута жлеза-отдадох го на лечението.Обаче лекараката там също ме гледа на ехограф-виждала съвсем леко отклонение,почти нищо и в никакъв случай не било за операция.Пусна всички възможни изследвания в лаборатория там-резутати мн.добри с TSH 1,94 и каза най-важното-че с 1мес,лечение и то с толкова ниска доза като моята е невъзможно подобрението да е от лечението.Каза че за нея това било нещо временно,причинено от вирусно неразположение(не помня точно думите)
Спрях лекарствата за покачване на хормона веднага след резутатите в София и 10дена по-късно във друга лаборатория във Варна пуснах отново.Сега идва веселото -TSH 5.90
Е как да вярвам ми кажете!И как да се лекувам като с хормоните шега не бива!Утре отивам в трета лаборатория за последно и ако излезе трети резултат.. :BangHead: ще се гръмна

« Отговор #5 -: Февруари 10, 2010, 14:41:25 pm »
За съжаление грешки стават. Казвам го от личен опит.
Смени лабораторията и не се надъхвай с негативизъм преди да си получила поне още един резултат, поне още едно мнение.
Пробвай в Цибалаб.
Успех!   
*
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2010, 19:58:21 pm »
Курабийка, съчувствам ти. То кръв няма да ти остане от изследване. То и аз ходя отвреме-навреме да проверявам в друга лаборатория. Най-гадното ми изживяване е при извънматочната бременност двете лаборатории имаха разлика от две седмици (според едната във 2-ра седмица, а според другата - в 4-та седмица).
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

kurabiika

• **
  • 113
  • ммм....че вкусно...
« Отговор #7 -: Февруари 10, 2010, 20:33:45 pm »
Орхидея,за съжаление във Варна(от където съм)няма Цибалаб.Казвам за съжаление,защото единствените нормални резултати,които съм виждала и вярвам че са били коректни(TSH-1.94)са тези от София именно в Цибалаб.Иначе вчера правих във Сити Лаб,днес в Лаборескпрес,а утре отивам в Статус.Тези трите се спрягат за най-големите и добрите във Варна.Уф,момичета вярно ми писна да давам кръв всеки ден,ама съм се заинатила и ще го направя,ако ще да е само за статистиката и за изводите,които ще си направя.
rtfrtf,съжалявам че се е наложила да преживееш това,нямам думи просто.
nimika ,немисля че ако изследванията са в една лаборатория,резултатите корелират,както казваш,защото то ако има грешка,не можеш да предполагаш,че винаги е пропорционална.Грешката си е грешка и може всеки път да е различна или пък някой път да няма такава,но ти как ще разбереш кое е вярното!?Казваш: "Когато ме  е съмнявал резултата  за ТСХ    -  например с-ст  много различна от очакваната  ,съм повтаряла  изследването" .Аз например нямам очаквания,защото всеки човек очаква да е здрав,ако няма оплаквания и разчитам на резултатите.Ако очакваш резултата да ти е добър,а той не е ще ходиш ли на други места докато някъде излезе това ,което искаш?Незнам дали ме разбра какво искам да кажа :roll: :roll:
  Хайде,ако има и други да споделят мнение,а аз утре отивам отново.
« Отговор #8 -: Февруари 11, 2010, 11:06:28 am »
Аз ако бях на твое място бих попитала лекаря си на коя лаборатория той се доверява и ще си правя изследванията там. Иначе онова, което си описала е много тежко. Така се разхвърляш и се загубваш в една спирала, която не мисля, че ще ти даде яснота.  Вземи нещо за база. Дискутирай го с лекуващия си лекар.
Успех!
*

nimika

• *
  • 3357
« Отговор #9 -: Февруари 11, 2010, 12:11:47 pm »
Аз например нямам очаквания,защото всеки човек очаква да е здрав,ако няма оплаквания и разчитам на резултатите.Ако очакваш резултата да ти е добър,а той не е ще ходиш ли на други места докато някъде излезе това ,което искаш?Незнам дали ме разбра какво искам да кажа :roll: :roll:
На  това незнам как да отговоря .Нали никои не  е сметнал ,че ще обикалям по лаборатории  ,самоцелно за да  видя желания резултат . За целта  си пия хапчетата и се консултирам с лекаря,като съм избрала  една / в резерва и  втора / лаборатория в ,която се изследвам.

nimika ,немисля че ако изследванията са в една лаборатория,резултатите корелират,както казваш,защото то ако има грешка,не можеш да предполагаш,че винаги е пропорционална.Грешката си е грешка и може всеки път да е различна или пък някой път да няма такава,но ти как ще разбереш кое е вярното!?Казваш: "Когато ме  е съмнявал резултата  за ТСХ    -  например с-ст  много различна от очакваната  ,съм повтаряла  изследването" .Аз например нямам очаквания,защото всеки човек очаква да е здрав,ако няма оплаквания и разчитам на резултатите.

kurabiika , в съвсем друга насока си възприела думите ми .

Когато съм писала резултата  да е различен от очакваното ,съм имала впредвид например  следното : завишена ми е  дозата на тироксина/заради предстояща процедура /  -очаква се    ТСХ да падне  ,изследвам го и получавам резултат  0.2  - е не ми се  струва реален  и тогава го повтярям   ,може и потретвам .
НО !!!-такива разминавания  съм имала ,когато съм експериментирала с лабораториите ,т.е съм сменяла лабораторията.

Пак заставам зад думите -избери една лаборатория с добра апаратура и прави изследването само там- това имах впредвид  под корелиращи резултати.

Аз ако бях на твое място бих попитала лекаря си на коя лаборатория той се доверява и ще си правя изследванията там. Иначе онова, което си описала е много тежко. Така се разхвърляш и се загубваш в една спирала, която не мисля, че ще ти даде яснота.  Вземи нещо за база. Дискутирай го с лекуващия си лекар.
Успех!
 Много точно казано yahoo_33

« Последна редакция: Февруари 11, 2010, 12:21:05 pm от nimika »

*
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2010, 12:31:49 pm »
Лабораториите работят с различни реактиви, поради което изследванията имат различни референтни стойности и има разлика в резултатите.
Аз също подкрепям, че трябва да си избереш една лаборатория и там да правиш тестовете, зада може да се съпоставят. Освен това вярвам спазваш изискванията за поведение преди изследване - кафе, храна........
Успех!

*

nimika

• *
  • 3357
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2010, 14:56:55 pm »
........ -очаква се    ТСХ да падне  ,изследвам го и получавам резултат  0.2  - е не ми се  струва реален  и тогава го повтарям   ......

да се коригирам малко  -някой да не се  захване за с-стите- резултат 0.02  / защото имам изследване и с  такава с-ст / или  4,2  например   е било по-подходящо да напиша .

*

kurabiika

• **
  • 113
  • ммм....че вкусно...
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2010, 17:01:40 pm »
Момичета,за статистиката,която си правя-готово е и третото изследване и съм приятно изненадана TSH-2,93(0,27-4,20).
  :)Това малко ми върна вярата,защото е почти същата стойност като в първата лаборатория и явно все пак може да се има някаква вяра.Имам си едно на ум обаче,предвид какво преживях миналата година(за което писах вече). Но вече наистина ,както казвате, мога да си избера една лаборатория-но само защото го проверих и засякох че са им подобни стойностите,иначе нямаше да повярвам,а и нямаше да знам коя да си избера.
  А ако говорим с имена,препоръчвам Сити Лаб и Статус за гр.Варна и не бих отишла в Лаборекспрес-именно там преди година ми излезе стойност 5,9,което за мен си остава грешен резултат,а и този от вчера е завишен(4,69).
  Благодаря на всички,които се включиха в темата,а като мой извод към тези които ще я прочетат и допълнят: Имайте си едно на ум,не се доверявайте винаги на резултатите и внимавайте къде си пускате изследвания.

:balk_103:
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #13 -: Февруари 12, 2010, 08:44:38 am »
Курабийка, аз два пъти (в рамките на година и половина) съм изследвала щитовидна в Лаборекспрес и двата пъти стойността беше около единица.
Мисля, че просто стойностите на двете лаборатории, за които гоовриш са сходни, защото и референтните им граници също са сходни.
Все пак аз също смятам, че е най-добре да коментираш с лекар преди да се хвърлиш в излишни страхове.
Целувки !
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Февруари 15, 2010, 08:04:32 am »
Нали имате предвид, че хормоните си имат и денонощен ритъм.
Те не са костанта.
Има си също и месечен ритъм и сезонен и т.н. Влияят се от много неща

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум