Тук е момента да попитам -когато правите ин витро казвали ли са ви да не правите секс през този период?По скоро като чакате след трансфера вече.
По принцип се казва, че положителните емоции и избягването на стреса са добра предпоставка по време на процедура, затова дори се препоръчва правенето на секс в този период. Разбира се, това не бива да става по задължение, а само ако хората имат необходимост от такава близост и споделяне на чувства... Ако ли не, пак си е нормално... тези неща са много индивидуални...
Нашият лекар, без изобщо да сме му задавали този въпрос, ни обясни, че спокойно можем да правим секс след трансфера. (не, че сме правили, де:)... )
Дадоха ни една листовка, в която беше обяснено подробно (с разяснени закони от физиката
), защо ембриончето няма как да "падне"... (Може би някой ден ще я преведа и ще в пусна в някоя тема за поведението след трансфер)...
Но при следваща среща с нашия лекар няма да забравя да му споделя, че в България секса след трансфер е забранен и да го попитам изрично, защо според него не е проблем... (тази тема не е засегната в листовката...)
А иначе... да ви разкажа нещо весело... - в един австралийски материал четох дори, че секс 12 часа преди трансфер спомагал положителния резултат...
Не сме го пробвали, но знам ли... за другия път може и да се замислим...
А сега сериозно:) Лично моето чувство е, че по време на процедурата не е проблем да се прави секс, но след трансфера аз не бих рискувала.
Силванче, моето желание за секс също е тотално намаляло. Добре, че съпругът ми ме разбира... - не просто "приема", а оценява каква е ситуацията...
Аз знам, че това е временно и не се притеснявам... Не бих се насилвала изобщо... Знам, че един ден всичко ще си дойде на мястото...
Аlia_alia , пожелавам ти от сърце, скоро да ни разказваш как са нещата и при положителен резултат!