0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Моля за помощ
« Отговор #20 -: Март 05, 2010, 09:46:24 am »
Той рови рови и каза, че може би се вижда , но все пак е твърде рано и трябва да отида след 5 дни.

Извинявам се, че се намесвам, но ето това аз не го разбрах....  8O
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #21 -: Март 05, 2010, 10:03:37 am »
хахахах,
извинявам се за неточността...

Става въпрос за вагинален ехограф в много ранна седмица...
Мисля че беше 8 дни след закъснението ми.
Не ми е много драг този вид преглед, може би затова съм се изказала по този начин...
Защото той гледа да види нещо в матката
 ( имам 2 пъти и повече по-дълги тръби от нормалното и имаше риск за извънматочна бременност )
 - нищо не вижда, а аз си нося теста с 2 черти . Идеята ми беше, че доста дълго време търсеше да види нещо ( или поне така ми се стори...). На финала видя една съвсем малка точица, която ми вдъхна надежда, че няма да е извънматочна.

Надявам се сега да стана ясно  :)

Сия, Благодаря  :)
Купих си днес една опаковка, да имам .
« Отговор #22 -: Март 05, 2010, 11:57:19 am »
Raissa777    :bighug:
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #23 -: Март 05, 2010, 17:43:03 pm »
 :) :bighug:
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #24 -: Март 06, 2010, 08:57:06 am »
И аз съм с хиперфункция на Щитовидната жлеза, с Хашимото.

Sia, и аз вчера доста четох за тези хормони, заради ниско TSH, обаче ти сега малко ме обърка.Хипер и Хашимото не си ли противоречат?
Като цяло си права, че би трябвало да си противоречат, но не винаги е така. Хашимото е хипофукнция, т.е. намалена (затова и се качват килограми), но понякога може да има и периоди с увеличена. . Базедовата болест е хиперфункция и се ускорява метаболизма, свалят се килца, увеличава се пулса и т.н, но понякога има и случаи с намалени фукнции, а освен това може и да засегне и други органи. Както виждаш, понякога симптомите им се смесват. И двете са авотимунни.

Raissa777 , не си прави майтап с тези болести. Да се самолекуваш от това е много опасно, още повече, че ти не се самолекуваш, ами просто не се лекуваш въобще. Естествено ти си решаваш за себе си, но просто исках да си кажа мнението, защото ако е Хашимото и не му обръщаш внимание дълго време, може да доведе до много по-сериозни проблеми като например проблеми със сърцето и мускулите. Базеодвата болест пък ако не се лекува може да доведе до дефекти при плода, а също и със сърцето ( например аритмии) заради ускорения пулс.

Боби

*

Raissa777

• 1672
« Отговор #25 -: Март 06, 2010, 10:26:59 am »
Да, съгласна съм, че тези болести не са за подценяване...
Аз обаче, не съм съвсем сигурна дали мога да застана с такава диагноза, Базед, да речем, лекува се доста дълго време...
Или при мен е някакво временно неразположение.
Моите симптоми бяха бърз пулс и високи стойности на Т4, ниски на ТСХ.И уголемена щит. жлеза.

Защото, не знам как, но някак знаех за себе си, че ако спра да пия лекарства, в същото време спра да правя още X,Y,Z неща ... и всичко ще се оправи.
Така направих и в интерес на истината, изследванияа ми в началото на Януари, пиейки хапчета са лоши. А сега, Март месец, не пиейки хапчета и бременна - са ми добри...
поне стойностите на Т4, а ТСХто върви с него, само че мени стойностите си доста по-бавно.
Разбира се има и изключения,но редки .

Мисля си, че при мен нещата се случиха така, защото не се пазех...много ми дойде на главата, а аз съм много чувствителна...и в един момент ми избиха бушоните.
Сега се пазя, спокойна съм ,щастлива...

Не знам, имам час на 09.03. при Д-р Тодорова. Ще стане ясно и ще напиша ...

Аз не съм лекар, но за последните месеци бая научих и то не толкова за болестта, колкото за моето тяло и това как реагира в определени ситуации...
 :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #26 -: Март 06, 2010, 11:04:54 am »
Радвам се, че резултатие ти са добри за сега. Целта на лечението е да се поддържат хормоните в норма. Дали твоите са се повлияли по някакъв начин от бременността или верно си се самоизлекувала, аз не мога да кажа, но при всяко положение не си лежи на това ушенце, че в даден момент си имала добри резултати. Имай предвид, че по веремена бременност се "пре-регулира" цялата имунна система и това може да е дало ефекта, а не че ти не си пиеш лерствата.  Важно е да те наблюдава лекар, за да се следи и ако има промяна да се реагира бързо.
Само от любопитство - били ли споделила какви лекрства са ти давали за хиперактивност?

Боби

*

Raissa777

• 1672
« Отговор #27 -: Март 06, 2010, 12:16:06 pm »
Разбира се...  :)
имам папка със всички изследвания и хапчетата, които съм пила междувременно. Подготвила съм я за Д-р Тодорова, + новите ми изследвания от Март месец.

Така,
на 07.10.09. светътм ми рухва с диагноза Базед, казват ми че ще се лекувам поне 2 години...а за дете да не мисля минимум 8 месеца... Тогава нищо не знаех по въпроса, за пръв път чувах за подобна болест.

стойностите ми са : ( в скоби са реф. стойности )

-ТСХ - 0.007  ( 0.27 - 4.2 )
-Т4  - 23.29   (9.3 - 17 )
-ТАТ - 92.8      (0 - 115 )
-МАТ - 296.7     (0 - 34 )
-TSH-R-Ab - 10.97  ( 0 - 1.5 )

Предписват ми 6 таблетки Пропиксил на ден, като на всеки 10 дни трябва да ходя да си меря левкоцитите, защото Пропиксила ги сваля рязко, + че вреди на още 100 неща.

На 20.10. стойностите са ми добри, но аз съм много зле...
За няма и 2 седмици съм свалила 10 еденици за Т4 :

Т4 - 13.08   (9.3 - 17 )
левк. - 8.3  ( 3.5 - 10.5 )   
(пуснах си и хламидия - Ок )   

Същата вечер ми стана много зле. Вдигнах температура над 38 и се изринах цялата...на големи червени петна ми стана кожата от главата до петите. Сърбеше ме много цялото тяло. Кошмар.Също така някак си се надух...все едно задържах много вода.
Обадих се на лекаря - каза че съм направила рекация или от предозиране или от алергия...
Започвам да пия Метизол, 1 таблетка през ден. 1 седмица бях в болнични, нищо не съм яла-беше ми лошо, и както се бях надула - не спаднах. Тръгнах след 1 седмица на работа и вече нищо не ми ставаше...Бях качила 6 кг. Ей така.

После ще продължа...
« Отговор #28 -: Март 06, 2010, 15:42:36 pm »
Само за протокола-Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване , което може да няма никаква изява нито в хипо- нито пък в хипер-посока. Просто е по-вероятно жлеза с такава автоимунна обремененост да "тръгне" в една от двете посоки /или много бързо дори от хипо- да премине в хиперфункция и при най-деликатното медикаментозно лечение/. За това и болни с Хашимото се проследяват системно.
Хашимото се доказва с Ехо на щ.жл. + Anti-Tg и  Anti-TPO/ТАТ и МАТ/.Има Хашитоксикозис-т.е. Хиперфункция на щ.жл. при Тиреоидит на Хашимото и обратно -Хашимото с Хипотиреоидизъм.
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #29 -: Март 06, 2010, 15:58:04 pm »
Розичка, много е сложно  :balk_81:
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #30 -: Март 06, 2010, 16:26:03 pm »
Така, пропуснах да кажа нещо доста същественно - започнахме много да се караме с мъжа ми още в началото на лятото. Събраха ни се проблеми, отгоре на тях и бебето не идваше вече 8 месеца...и въобще нищо не вървеше. Стана много напрегнато вкъщи.
А да не говорим , че "очакванията" са нещо много лошо, защото възможността да останеш разочарован е огромна. Аз пиех противозачатъчни и си мислех, че едва ли не щом ги спра - още на следващият ден ще съм бременна...къде ти!

В един момент аз разбрах, че имам проблеми...това много ме срина и в допълнение вкъщи нещата се влошиха още повече. Явно на подсъзнателна основа сме започнали да се обвиняваме взаимно...той - че имам проблем, аз - че заради него съм се докарала до там...и не мога да имам дете.
В семейството ми няма хора с подобни проблеми и лекаря ми каза, че при мен е на стресова основа.(каквото и да значи това) Или по-точно лекарите - смених 3ма.

Всъщност да си отговоря на въпроса, без чак толкова подробности.

Пила съм Пропиксил, Метизол и някакви хомеопатични капки. Първите две - в разлчни дози.
В крайна сметка, не ми оцелиха дозата нито веднъж...правех си изследвания през 10-15 дни и постоянно вървях или нагоре или надолу.

До 20 Януари, когато спрях всичко.

Диагнозата ми беше Базед, според 2ма лекари. Единият от които доц. Боянов, известен е в областта си.
Хашимото ми каза една лекарка, при която ходих 2 пъти и ми се стори не достатъчно компетентна. Усещане някакво, не ми се хареса.
« Последна редакция: Март 06, 2010, 16:27:43 pm от Raissa777 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #31 -: Март 06, 2010, 18:31:37 pm »
Само за протокола-
Благодаря за обяснението.  Това, което писах е от спомени от преди доста години и бях останала с впечатние, че обикновео е намалена функцията.Наистина беше добре, че се включи няой, който да го обясни така подробно

Боби

*

Raissa777

• 1672
« Отговор #32 -: Март 06, 2010, 21:31:59 pm »
Аз за Хашимото не съм толкова запозната, но за Базеда прочетох ...

Видимите симтоми са:
 -уголемена щит. жлеза, проблеми със сърцето (тахикардия, екстрасистоли, предсърдно мъждене, хипертония от систолен тип с ниска диастола и т.н. ) , очни промени (рядко мигане, болка в очните ябълки, повишено вътреочно налягане, оттоци - очите се подуват и т.н. ) проблеми с цикъла при жените.
-тези ги имах аз
а има и още:
-често ходене до тоалетна по голяма нужда, сваляне на кг. ,обилно потене, влажна и топла кожа, проблеми с нервната система и др.

Лабораторните изследвания доказващи Базед показват:
-Понижен серумен холестерол, хиперкалциемия, хипокалиемия. Има намален глюкозен толеранс. От хормоналните изследвания се установява: повишени Т3 и Т4 (респ. FT3 и FT4), а TSH е понижен. При 6-8% е повишен само Т3 (Т3-токсикоза), а в 1-2% от болните е повишен само Т4 (Т4-токсикоза). Има високи нива на ТАТ и МАТ. Ехографията на щитовидната жлеза показва хипоехогенни участъци.

Поставянето на диагнозата е затруднено в началото и при леки форми на Базедова болест. При повече симтоми - особено когато са изявени очните и щитовидната жлеза е увеличена, диагностицирането е лесно.

Мен ме диагностицирха точно по очите и увеличената жлеза.
Въпреки това бях в начална фаза на Базеда и точно поради тази причина все още нямах всички симтоми.

« Последна редакция: Март 06, 2010, 21:34:25 pm от Raissa777 »
« Отговор #33 -: Март 06, 2010, 21:51:48 pm »
Raissa аз съм мед.сестра и поработих в ендокринологичен к-т та от там съм горе долу в час  :wink:Заради Хашимото-то бързо си минавала от ниски към високи стойности на хормоните./TSH/Трябва просто да ти нацелят постепенно дозите но едно е сигурно-TSH-0.005 е ниско. Доброто е че по-опасно за плода е високото TSH/риск от умствено изоставане на детето при вроден хипотиреоидизъм-хормоните на Щ.жлеза от мамата трябва да стигат и за бебето а когато тя не произвежда достатъчно за себе си бебчето е направо без нищо/.Все пак моля те иди в уречения час при Енокриноложката. Ти си знаеш... :wink:Успешна бременност :bighug:
П.П.не се ли замисляш че си забременяла след лечението за повишената функция а не преди това...или аз греша...
« Последна редакция: Март 06, 2010, 21:59:23 pm от Rozi4ka78 »
*
« Отговор #34 -: Март 06, 2010, 22:00:51 pm »
Доброто е че по-опасно за плода е ниското TSH/риск от умствено изоставане на детето при вроден хипотиреоидизъм-хормоните на Щ.жлеза от мамата трябва да стигат и за бебето а когато тя не произвежда достатъчно за себе си бебчето е направо без нищо/.

Сигурно имаш предвид високо ТСХ. ПРи ниското няма опасност за плода. Хипофункцията е с високо ТСХ, не с ниско.

Цитат
Състоянията, протичащи с повишена (хипер)функция на щитовидната жлеза през бременността се съчетават   с по-висок майчин и по-нисък ембрио-фетален риск.

Това е цитат от статия на д-р Тодорова. Ето и цялата статия -  касае именно щитовидната жлеза и бременността. http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=807&Itemid=37
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #35 -: Март 06, 2010, 22:56:27 pm »
Аз на часа ще си отида  :) това е ясно , едва го записах...Искаха да ми дадът час за 16 Април ! Та поговорих малко повече...

Когато забременях , стойностите ми бяха такива каквито и в началото...
а по-точно :
 Т4 над 22 и ТСХ 0.007   
Затова не, не мисля ...

А за това на кого вреди повече , знам , че при хиперфункция състоянието на жената, при бременност се влошава. И съм убедена в това, защото съм го чела + чула от 3та ми лекари.
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #36 -: Март 09, 2010, 21:59:48 pm »
Розичка, и Д-р Тодорова потвърди че аз все пак съм с Базед...

Много ми хареса лекарката, много . :)
Доволна съм, успокои ме, че ниското ТСХ не е проблем за бебко, но аз мога да се влоша ...
Изненада се, че от 3 месеца не пия лекарства и въпреки това съм с по-добри резултати отколкото в началото.
Направи ми впечатление, че е на страната на естественното и се стреми към мнимален прием на лекарства. С това веднага ме спечели. :wink:

Но ехографията не бе така блестяща, доки предполага, че антителата ще са ми високи ( ТАТ, МАТ и още едно...) . Предписа ми аспирин протект и селен ( ако не се лъжа ).
А живот и здраве, след 12-13 г.с. по 1 таблетка Пропицил на ден.

Чаках 2 часа за прегледа, но си заслужаваше !  :D
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #37 -: Март 14, 2010, 12:34:07 pm »
опитвам се линийка да си сложа, но нещо не ми се получава... :)
« Последна редакция: Март 14, 2010, 12:42:46 pm от Raissa777 »
« Отговор #38 -: Март 15, 2010, 22:38:41 pm »
Радвам се , че всичко е добре с теб Raissa! :cheerleader:Дано не се налага да взимаш много хапове , ама каквото каже ендокринолога.Успешна бременност ти желая от сърце.
 :crossfingers: Мисля , че всеки месец сега трябва контролно TSH....или греша?
                Успех!
*

Raissa777

• 1672
« Отговор #39 -: Март 16, 2010, 12:18:50 pm »
Благодаря !  :)

Лекарката каза,че в случая не е опасно ниското ми ТСХ, с евентуалните високи стойности на антителата ТАТ и МАТ.

Не знам точно, след един месец съм на преглед пак и тогава трябва да си пусна всички изследвания ( Т3, Т4, ТСХ , ТАТ, МАТ ).