0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Бари,...Даваха им да пият сладка вода още в неонатология а ме посъветваха и аз да го правя в дена на изписването ни. На 100 гр. вода 1 ч.л. захар...

Лисе , благодаря за отговора...но да не се бъркаш с глюкоза.Защото и на нас от неонатологията ни даваха "сладка водичка",но всъщност само така я наричаха,а беше глюкоза.Дава се на такива малки бебенца като нашите,за подхранване...И сега като извади книгите,дай някоя рецепта тука да видим. :wink:

Ами изобщо за никаква глюкоза не ми споменаха. Акушерката ми даде инструкции за захар:) И аз много се учудих защото знам, че захар на малко дете..ехеее, като стане "голямо дете":)
Рецепта..има за кекс:))))))))))
Като попрочета може пак да се намеся вече подготвена:)))))
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Вода със захар се препоръчва при физиологична жълтеница за намаляване нивото на билирубина.....ама май повече вреди  :?
Цитат
Проучванията доказват, че даването на вода със захар не понижава нивото на билирубин. Това дори може да забави оздравяването, тъй като стомахчето на бебето ще е пълно с вода, то ще суче по-рядко, ще се изхожда по-рядко и билирубинът ще бъде изхвърлен от организма по-бавно.
Копирах го от тук: http://www.bg-mamma.com/articles/full/670
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
Сладката вода или глюкоза дават за жълтеницата, не знам дали вреди, но ние минахме без нея, защото Тошето не искаше да пие.
Някои от методите, коието описвате не са точно бабини лекове, а част от физиотерапията, която е част от медицината.
Физиотерапия  - използване на физическите средства (топлина, вода, електричество и др. ) при профилактиката и лечението на отделни болести.
Към нея се отнасят студени компреси на челото, увиване в студени чаршафи и ред други неща.Сигурно са дошли от народната медицина де  :wink:.
Ако греша поправете ме.
« Последна редакция: Януари 31, 2010, 21:10:07 pm от _Elfita_ »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
докторе, моля Ви - обяснете ни за мазането на ходилата на малки деца с водка и друг вид спирт като лекарство срещу хрема (лекувана преди това с антибиотик), защото DivaRoza няма да спи спокойно дни наред...

вредно ли е или безвредно? ако е вредно - защо (lady_11 иска да знае)
полезно ли е или безполезно? ако е полезно - в какви случаи?
Всяко мазане или обтриване със спирт или спиртни носи потенциален риск от абсорбция.
Децата имат много нисък праг на телеранс към тези субстанции и са възможни отравяния.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
докторе, моля Ви - обяснете ни за мазането на ходилата на малки деца с водка и друг вид спирт като лекарство срещу хрема (лекувана преди това с антибиотик), защото DivaRoza няма да спи спокойно дни наред...

вредно ли е или безвредно? ако е вредно - защо (lady_11 иска да знае)
полезно ли е или безполезно? ако е полезно - в какви случаи?
Всяко мазане или обтриване със спирт или спиртни носи потенциален риск от абсорбция.
Децата имат много нисък праг на телеранс към тези субстанции и са възможни отравяния.
Жив и здрав да сте докторе!
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
На мен лекарката все ми казваше да направя на детето един компрес от варен белтък и пудра захар за болно гърло. Реших да го направя първо на себе си. Правих го три нощи подред. Цяла нощ спах с това чудо и резултат нямаше. Тогава прочетох, че трябвало поне 5 вечери да се прави... ми за 5 вечери и без компрес ще има подобрение.
Така че моят съвет е наистина да се пробват илачите преди да се дадат на децата.

Големият, когато е с температура (обикновено вдига до 38 градуса) се увива с одеяла и с Нурофен я сваля за половин час. С мъничкия е обратно. Като вдигна температура го оставих по потник и памперс. С 39 градуса си играеше. Ако го облечах съвсем се омърлушваше. Едва когато сваляше температурата му ставаше студено и го обличах.

Явно децата са много различни и каквото действа при едно може да вредно за друго. Затова не бързам нито да отричам, нито да боготворя народната медицина.

Големият съм го мазала с преварен зехтин. С мъничкия видях защо не трябва. Същото беше и с ореховата шума. Къпах го с листа от софийски дървета и всичко си беше на 6. Отидохме на село и взех листа от онзи орех и детето изрева.

Иначе, аз, това което давам при вирус или настинка е чай. Не топъл чай от лайка. На големият слагам и мед. Давала съм на големият и други чайове, които обича. Но целта е по-скоро да поема повече течности. Не спирам другото лечение. Предполагам, че и Розата не е имала предвид да се спира стандартното лечение на детето и да му се бае, та да му мине.

Когато детето е имало рана няколко доктори са ми казвали да слагам сода за хляб във водата, с която ги къпя. "Той е момченце, добрее е когато го къпете с незараснала рана да сложите една лъжица сода за хляб в коритото". Слагала съм, ама защо... ннам

Чувала съм за чай от джоджен при разтройство, или чай от нар, ама не съм пробвала. Като малка са ми духали сода за хляб в гърлото.

За запек са ми казвали, че в Гърция има глицеринови свещички за бебета. Тук ги няма, но ми казаха, че мога да взема хомеопатичните вомитусхил, които няма да спрат повръщане, но помага на детето да се изака... Ама при нас и това не помогна.

№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Сладката вода или глюкоза дават за жълтеницата
И аз така съм чувала

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
На мен лекарката все ми казваше да направя на детето един компрес от варен белтък и пудра захар за болно гърло. Реших да го направя първо на себе си. Правих го три нощи подред. Цяла нощ спах с това чудо и резултат нямаше. Тогава прочетох, че трябвало поне 5 вечери да се прави... ми за 5 вечери и без компрес ще има подобрение.

това ми напомни как джипито на моя син ме посъветва веднъж да намажа удареното място на челото с олио. аз, естествено, попитах "Защо, как действа олиото?" (повреден мозък, какво да правиш) и жената простодушно отговори - "Ами много майчета са ми казвали, че действа..."

ако не бях попитала, щях да остана с впечатлението, че "брейй, хем народна медицина, хем лекар ти го препоръчва, значи е проверена научно рецепта", а то какво се оказа - лекарката чула, че майчетата го хвалят... 
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
На ударено място като малка баща ми налагаше нарязан лук- без ефект.
На изкълчен глезен - спирт.Резултат смяна на кожата след седмица, глезена сам си мина.
Болно гърло- компрес със спирт.За него вече съм учила, че има ефект с приложение 10 мин., не както тогава цяла нощ-резултат изнервено дете на сутринта.
Сестра ми на племенника суров белтък на стъпалата и оцет на челото при висока темпертура- ефект незначителен.
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 01:00:40 am от _Elfita_ »
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!

това ми напомни как джипито на моя син ме посъветва веднъж да намажа удареното място на челото с олио. аз, естествено, попитах "Защо, как действа олиото?" (повреден мозък, какво да правиш) и жената простодушно отговори - "Ами много майчета са ми казвали, че действа..."

ако не бях попитала, щях да остана с впечатлението, че "брейй, хем народна медицина, хем лекар ти го препоръчва, значи е проверена научно рецепта", а то какво се оказа - лекарката чула, че майчетата го хвалят... 
Това за олиото е вярно, практикувам го - не се появява оток и синина, така действа олиото. Прилага се само , ако няма кървене от удареното и непосредствено след удара.
*
И аз потвърждавам за олиото, лятото като сме в морската градина, взимам от оливерниците на външните ресторанти и мажа  :lol: :lol: :lol:
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Вместо олио съм си купила една тубичка "Спасатель" и е винаги в чантата, с която излизаме! Действа безотказно - на ударено, на прискрипано, не съм слагала на отворена рана!
Ако е раничка от аптеката ми препоръчаха Витамерфен!
За съжаление урагана е неукротим и се налага често използването им! :oops:
*
Сега се сетих и за Кока кола при повръщане. Не се знае дали действа, но от 3 места (от тук, от педиатърът и от приятелка) чух, че действа. Може би ако когато детето беше болно, ако имахме в къщи щях да пробвам. А то милото се съдра да повръща 3 дни всичко което влезе в устата.
Да си призная, ако изпадна в подобна ситуация ще го пробвам без да се замисля.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Според мен голяма част от ползващите нардна медицина си внушават, че тя лекува действително. И постигат желания ефект. Но това разбира се е валидно за леки болежки - леки настинки и прочие и е приложима за такива неща. Бих си позволила неща, за детето, които ако не помогнат, то поне няма да навредят. Като чайове с мед, например и то в подходящата възраст и по-скоро профилактично.
Ако имам проблем, бих заложила на сериозната медицина и ако тя не помага, тогава разбира се бих опитала в комбинация и т.нар. народна. Но наблюденията ми са, че доста хора опитват всякакви илачи, отвари и накрая така или иначе опират до лекарства. А понякога положението се е утежнило.
Баба ми точно в момента е с жестока кашлица, с неясен произход и нещата никак не са розови. Естествено опита всякакви буламачи, но в крайна сметка ще бъде принудена да иде на лекар.   
*

Birdie

• 11040
Сега се сетих и за Кока кола при повръщане. Не се знае дали действа, но от 3 места (от тук, от педиатърът и от приятелка) чух, че действа. Може би ако когато детето беше болно, ако имахме в къщи щях да пробвам. А то милото се съдра да повръща 3 дни всичко което влезе в устата.
Да си призная, ако изпадна в подобна ситуация ще го пробвам без да се замисля.
Напитката съдържа натриев цитрат. Който толкова обичат да дават на ампули в Бг при повръщане и който не работи в повечето случаи.

Ако сте сигурни че повръщането е от гастрентерит, и няма друга, сериозна причина, две неща работят:

* Метоклопрамид (Церукал, или аналог) на сиропче- само една доза обикновено е нужна.
* Да не се опитвате преди Метоклопрамид да давате вода. Всяко даване на чиста вода при повръщащи деца само услива повръщането.
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 11:14:04 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
Благодаря за включването, Бърди.

Повръщането беше от вирус. И се справихме с обезводняването с електролитите на Хумана. Давах ги със спринцовката от Панадола, по 5 мл на 20 - 30 минути.

Ако имате предвид ампули Деган, след 72 часово повръщане педатъра би една ампула Деган и повръщането спря.

Спиртът или етиловия алкохол,има много свойства:
- освен че има упойващ и токсичен ефект той е
- летлива течност
- при външна употреба действа ревулзивно, т.е. дразнещо на кожата. Всички знаем какво се случва когато го полеем върху рана.

При обтриване с продукт съдържащ алкохол, се използва именно свойството ревулзивност, като прибавим и механичното триене с ръце или масаж на мястото, получаваме хиперемия (зачервяване), това води до повишено периферно кръвоснабдяване на третирания участък. Когато постигнем този ефект, ние повишаваме обмяната на вещества и храненето в тази зона.

Зоновата терапия наричана още точкова, се фокусира върху зони в които са проектирани всички наши органи, такива са ходилата, ушните миди, дланите и горната част на гърба.
Прилагайки този метод на стъпалата индиректно се въздейства върху болния орган. Методът е източен, но пък е ползван и от нашите баби и прабаби, макар че те едва ли са чували за меридиани и жизнени енергии.

Възможна ли е и до каква степен абсорбация на алкохол през кожата, след като спиртът се изпарява в рамките на изключително кратко време, а едно от условията, за да стане опасен, освен дозата е, той да навлезе през "входната врата", т.е. през лигавицата на устата и храносмилателната система, от там директно в кръвта?

http://www.doctorbg.com/page.php?id=15024
В линка можете да прочетете какви са токсичните дози. Според мои изчисления,съвсем без претенции за точност, едно малко дете трябва да усвои/абсорбира около 3-4 супени лъжици алкохол, за да се интоксикира...

Ако говорим за спиртен или т.н. съгревающ компрес, той се прави по определени правила, като основното е , че върху намокрен с вода памук се напръсква, изключително пестеливо, спирт, търсейки отново ефекта от по-горе.
Като пример - засилваме обмяната на веществата в района на гърлото, засилваме и "транспорта" на "отпадъците"след борбата с инфекцията, подпомагаме локално оздравяването.
Същото се случва и при използването му при навяхвания, помагаме на отока да се резорбира по-бързо.

Освен спирта, това свойство притежават различни етерични масла, топлинните и ултравиолетовите лъчи и много други естествени или преформирани, природни фактори, нещо което се изучава и прилага по време на рехабилитация (рехабилитация в превод означава възстановяване)
Поясних термина, за да стане ясно че с тези методи, ние допълваме оздравителния комплекс от медикаменти или други назначения, не го заместваме.

А що се касае до спирта има го във всички или почти, детски сиропи, билкови извлеци и различни тинктури, гелове и прочие лекарствени форми за вътрешна употреба, включително и при деца.

Споделих си знанията с вас, не като контрапункт на други мнения, а от желание да не пренебрегваме хилядолетни ползи, които правилно приложени ще помогнат без да навреждат. :)

п.п. Спирт в чист вид никой не ползва, дали е водка, джин или взет от аптека , той винаги е процентно съдържание от течността.
п.п.2 Забравих нещо изключително важно - при температурни състояния не се прилагат никакви загряващи процедури.

Хубав ден на всички! :)
« Последна редакция: Февруари 01, 2010, 16:22:49 pm от Eфирче »
*

Birdie

• 11040
Аз ще препоръчам настойка от тигров нокът в 150 гр уиски. Задължително Шотландско, 50 годишно. Тигровият нокът трябва да е от мъжки тигър, задължително 5 годишен и да не оставял потомство ( защото иначе от хормоните на тигъра нокътя се разваля).
Е, децата не се опияняват от 1ч.л. толкова.

Много ефективна е тази настойка при всички детски заболявания, защото толкова много хора вярват в ефекта, нищо дали е действителен или не.
Sir Alec Guinness
*
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

:offtopic:

Аз ще препоръчам настойка от тигров нокът в 150 гр уиски. Задължително Шотландско, 50 годишно. Тигровият нокът трябва да е от мъжки тигър, задължително 5 годишен и да не оставял потомство ( защото иначе от хормоните на тигъра нокътя се разваля).
Е, децата не се опияняват от 1ч.л. толкова.
Докторе, а за порастнали деца не е ли препоръчително само 50 годишното Шотландско уиски пред камината ? :balk_14:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!