Доктор Бърди, нямам представа с какво се занимават споменатите хора, най-вероятно комерсиално използват идеята за "народната медицина", но с печелбарска цел.
Не, не става въпрос за това. Не е и за готовите билкови лекарства, които са наводнили нашия пазар. Опитвала съм от тях преди няколко години и съм с впечатлението, че тези билки силно приличат на смляно сено, но не само по полския си аромат. Намен лично грам не ми помогнаха.
Не ми се иска изобщо и да се противопоставя педиатрията на тези "бабини лекове", защото това са несъпоставими неща.
Мисълта ми е за всичко онова домашна направа, което знаем от преданията и от паметта на поколенията назад и което симпатично наричаме "бабини лекове". За онова нещо, което, когато сме безпомощни и нямаме в момента достъп до свестни лекари, инцидентно ползваме, за да сме спокойни, че все пак правим нещо. И лечебната сила на тези "лекове" се свързва най-вече с естествените свойства на веществата и нещата.
Сийчето много образно се е изразила за "туршията", но едва ли има родител, който съблича детето си и започва периодично да ръси: сол, захар, оцет, моркови на кръгчета, цветно зеле - та дано нещо да подейства.
Ето и моят акъл стига да се досетя, че мазането със свинска мас е отживелица и не съм го прилагала. Ползвах козметика на Джонсън, от което бебешко олио обаче кожата на детето ни не стана по-добра, а взе да става на люспи, след което зарязах и тази козметика и не съм я мазала с нищо, защото нямаше проблем и нужда на практика.
Ограмотяването обаче е възможно само с разговори и обосновки, а не със забрани и страх, и засрамване.
Но трудно ще приема, че домашните компреси и разтривките със спирт са нещо ужасно вредно за децата. И този специален спирт нали все пак е спирт кое му е безвредното, а, да, може да има омекотители за кожата;аз също я мажа след това с тоалетно мляко и не е имала проблем. Но пак влиза в кръвта... Ами не се е напивала, нали щях да позная ...
И коя е разумната възраст да започнат да се правят компреси например, за колко годинки става въпрос?!
Да си призная, беше ме повече страх да и дам първия път антибиотика, а след втория, който почти повръщаше, че и гъбична инфекция хвана от него, направо ме втриса, като се сетя, че пак ще се наложи и няма да знам как ще реагира телцето и този път.
Ето "рецептата" с брашънцето ми се струва безвредна, защо да не се приложи и на малко детенце?! Не се ли отива в другата крайност на вманиачаването и истеричното поведение...
Усещам обаче, че много жени тук просто се срамуват да си признаят за тези лекове, макар че съм сигурна, че много от тях са се разпознали в "Аферата с водката" и са си отдъхнали, че не са сами в невежото си експериментиране. И ги е страх да споделят и така няма никога да разберат дали грешат, или не. Само откритият и честен разговор за тези "бабини лекове" може да е полезен, защото ще ни ориентира кое е бзвредното и кое трява да се избягва.
Пак да си повторя, че става въпрос за помощни неща, не за тежки случаи!
Докторе, "просто" е за Вас, защото сте добър специалист! Но колко от нас познават в реалния си живот такива педиатри?! Ние, пациентите, се лутаме и търсим, и опитваме, и грешим, и се поправяме, и се учим. Както за всичко друго в живота.