Здравейте, момичета-кокичета! Как са коремчетата днес?
Harmony, радвам се, че всичко се е разминало и се е оказало само въпрос на алчност от страна на лекаря. Няма да коментирам моралните му възгледи. Смятам, че нищо ненаказано на този свят не остава.
Момичета, изчетох подробно нормативната уредба за болничните и паричните обезщетения при майчинство. Ама никаква връзка няма със записването на ЖК по Здравна каса. Единственото условие е да си здравно и социално осигурен, като си внасял осигуровки за болест и майчинство минимум 12 месеца преди датата на започване на 45-те дни болнични преди термина. Болничният може да ви се издаде и от частния лекар, при който се следите, както и от личният ви лекар. Само трябва да имате заверена от личния лекар амбулаторна карта. Лекарят си ви издава и необходимите документи - обменна карта и другите необходими неща, необходими да отидете да раждане, където пожелаете. Аз засега смятам да раждам в частна болница, ако всичко върви наред, като от цената на раждането ще ми бъдат приспаднати 400-те лева, които ми се полагат като здравно-осигурена. Така че никаква нужда от фиктивно записване на ЖК в държавна болница или поликника не виждам, стига лекарят ви на частно да си ви издава необходимите документи, както и при държавно-финансираната ЖК. Така че наистина всеки трябва сам за себе си да си прецени кое е по-удачния вариант за него.
darkeyes, добре дошла и лека и успешна бременност! На първо време се успокой и не се съсредоточавай толкова върху цифричките. Всяка бременност си е индивидуална, може в началото да има изоставане на плодното сакче, което после да се навакса. Най-доброто, което на този етап можеш да направиш за бебето си е да се успокоиш и да се пазиш. Вземай си фолиевата киселина и ако прилагаш допълнителни лечение, действай си съгласно препоръките на лекаря. Предполагам, че след две седмици пак си на преглед, тогава ще се види по-ясно какво е положението. Успех и горе главата!