0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета, имам проблем с гъбички
« -: Май 02, 2006, 14:48:42 pm »
Здравейте момичета,
престраших се да отворя тема тук. Имам проблеми - гъбички или нещо подобно. Чувствам се ужасно - имам сърбежи и някакво течение. Притеснявам се, защото ги имам от около 10 години или повече. Те ту се появяват ту изчезват. Имала съм периоди да ги нямам повече от 6 месеца и после пак :(. Ходила съм по какви ли не гинеколози, но или казват че ми няма нищо (явно в период, когато съм била добре) или ми изписват лекарства с които временно се оправям и после пак :(. Последно ходих миналата седмица при д-р Паликов - гинеколог в 15-та поликлиника. Прегледа ме и каза, че сигурно е Candida. Изписа ми Clotrimazol за мазане, Gynazol-вагинален крем и Mycomax. Аз вече бях прочела тук, че трябва да се направи микробиологично изследване за да се установи какъв е точно проблема, а също и антобиограма. Но той не пожела да ми направи такова изследване - каза, че нямало нужда. Може ли някой да ми каже дали това изледване се поема от Здравната каса? Когато му казах, че имам проблеми със забременяването вече 2 години той ми обясни, че гъбичките нямат никакво отношение към забременяването и веднага взе да обяснява, че трябва да се изследвам там за хормони, да правя цветна снимка на матка и тръби, които щели да ми излязат много по-евтино ако ги направя в поликлиниката, вместо в специализирана клиника. Мисля днес пак да ходя да си взема направление и да го накарам да ми направи поне микробиологичното изледване. Какво ще ме посъветвате? :roll:
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #1 -: Май 02, 2006, 14:56:06 pm »
Смени лекаря. Как така няма връзка между гъбична инфекция и забременяване!? Това би могло да възпрепятства настъпването на бременност, все пак е инфекциозен процес в организма. Съветвам те да се насочиш към специализирана клиника по стерилитет, виж на главната страница на сайта информация и адреси на таквива клиники.
Успех:)
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #2 -: Май 02, 2006, 15:48:57 pm »
Мерси rally_g, и аз се съмнявах дали да му се доверя. Не смеем да правим секс докато не се оправя, защото според мен инфекцията трябва да се изчисти и после да мислим за бебе :wink:
« Отговор #3 -: Май 02, 2006, 17:21:48 pm »
Правилно мила отиди при друг лекар, мисля че микробиологията при небременни не се поема от касата. Пусния за да се знае все пак какво лекуваш, няма да е лошо да пиеш и някакъв имуностимулант.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #4 -: Май 02, 2006, 17:56:04 pm »
МБ на небремени или нераждали жени се поема от касата. Друг е въпросът че гинеколозите се оплакват с надвишен лимит заради диспансеризираните бременни, което е неправилно, тъй като броя на направления за тях е в отделна графа.

Все още никой не ми е отговорил на въпроса: Защо гинките се пазят от МБ като дявол от тамян и пият хапчета за познаване взместо да вземат намазка? Въпросът разбира се, беше риторичен.
« Отговор #5 -: Май 02, 2006, 18:07:33 pm »
Аз реших все пак да отида да взема направление, пък на място ще видим. Разбрах, че ми се полага и профилактичен преглед, но не знам микробиологията сигурно не влиза вътре...Ще отида до личната лекарка - тя ми се струва печена и може би няма да ме будалка. Пък после мога да направя микробиологията и на друго място, нали? :wink:
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #6 -: Май 02, 2006, 18:44:28 pm »
Дени освен че подкрепям изказванията на момичетата по-горе бих добавила още едно против към този лекар. Преди снимка както те е насочил той винаги се прави МБ с антибиограма. Това се прави с цел ако има някакви бактерии, вируси или гъбички да бъдат излекувани адекватно за да не се пренесе инфекцията към матката и тръбите. Така че човека сам си противоречи донякъде или не е слушал в час когато са обяснявали тези неща.  :D Успех!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #7 -: Май 02, 2006, 19:05:45 pm »
Цитат
Дени освен че подкрепям изказванията на момичетата по-горе бих добавила още едно против към този лекар. Преди снимка както те е насочил той винаги се прави МБ с антибиограма. Това се прави с цел ако има някакви бактерии, вируси или гъбички да бъдат излекувани адекватно за да не се пренесе инфекцията към матката и тръбите

Старлет, абсолютно права си. Аз понеже нямам чиста МБ до сега не рискувам с цветна снимка.
« Отговор #8 -: Май 02, 2006, 20:26:56 pm »
Ох, чак сега се прибрах от лекарката. Ужас едно чакане падна, ама няма как. Успях да взема направление и лекарката ми каза обезателно да искам цитонамазка. Каква е разликата между цитонамазка и микробиология не знам  :( А интересното което разбрах е, че касата поема изследването на два хормона. Другите се заплащат, но всеки по различна цена. Благодаря ви момичета  :)
« Отговор #9 -: Май 02, 2006, 20:33:06 pm »
Цитат на: lady_11
Цитат
Дени освен че подкрепям изказванията на момичетата по-горе бих добавила още едно против към този лекар. Преди снимка както те е насочил той винаги се прави МБ с антибиограма. Това се прави с цел ако има някакви бактерии, вируси или гъбички да бъдат излекувани адекватно за да не се пренесе инфекцията към матката и тръбите

Старлет, абсолютно права си. Аз понеже нямам чиста МБ до сега не рискувам с цветна снимка.

Лейди, не трябва ли да си изследвала хормони, антитела и всичко останало за да правиш цветна снимка. Sorry, сигурно звучи глупаво но не съм наясно.  :oops:
*
« Отговор #10 -: Май 02, 2006, 20:59:29 pm »
Цитат на: deni_one
.Каква е разликата между цитонамазка и микробиология не знам  :(

Микробиологията изследва средата във влагалището - полезни, вредни бактерии и т.н.; а цитонамазката е вземане на клетки от шийката на матката, за да се определи 'качеството' им - прави се профилактично за да се действа при евентуална възможност за ракови образувания!
*
« Отговор #11 -: Май 02, 2006, 21:11:10 pm »
Deni-one и аз се присъединявам към казаното от момичетата. Задължително трябва да ти направят микробиологично изследване с антибиограма преди да ти предпишат лечение. Аз си изпатих така, защото и на мен така ми предписваха лекарства за лечение на гъбички без микробиология и резултата беше нулев. Също моя съвет е след като мине лечението да си направиш още едно микробиологично изследване, за да се види дали всичко се е изчистило. При мен това не става и след това продължавам с нов антибиотик. :o  Аз досега съм пила какво ли не и за съжаление няма резултат.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #12 -: Май 03, 2006, 10:59:01 am »
А интересното което разбрах е, че касата поема изследването на два хормона. Другите се заплащат, но всеки по различна цена. Благодаря ви момичета  :)

Касата поема не само 2 хормона. Тя поема ЛХ, ФСХ, Пролактин, Естрадиол, Прогестерон, Тестостерон, ТСХ, ФТ3, както и антителата ТАТ и МАТ. Последните 4-ри са щитовидни, а първите 6 са полови. Незнам кой ти е казал че касата поема само 2 хормона но това не е вярно!!! Възможно е да има доплащане ако отидеш в частна лаборатория където цените са над тези цени които здравната каса заплаща, но това което евентуално може да заплатиш е по около 3-4 лв на хормон. Което все пак е нещо разбира се отколкото да заплащаш цялата стойност от 14-15 лв. на хормон. Успех!!!!
*

Starlet

• 1937
« Отговор #13 -: Май 03, 2006, 11:05:25 am »
Лейди, не трябва ли да си изследвала хормони, антитела и всичко останало за да правиш цветна снимка. Sorry, сигурно звучи глупаво но не съм наясно.  :oops:

Повечето лекари започват от цветната снимка защото смятат че е по-важно да се провери проходимостта на тръбите (дали има такава или няма) и едва след това изследват хормони. Това е защото един пакет хормони все пак стъпва на частно от порядъка на 100 до 200 лв. в частните лаборатории и ако има някакви отклонения се налага повторно и трето проследяване, а една снимка е от порядъка на 40 до 100 лв. и е еднократно (зависи къде ще се направи). Ако предположим че тръбите не са проходими и се стигне до АРТ тогава отново ще се пускат хормони, това е излишно финансово натоварване.  :balk_21:
*
« Отговор #14 -: Май 03, 2006, 16:18:01 pm »
Starlet, това добре за иследванията, че се поенмат от касата...ама е почти невъзможно да попаднеш на свестен лекар и да ти даде направление, а тва че ги пазят за бременките - пак лъжа, аз съм бременнка, ама 2 гинки ми казват ,че са голяма екстра(май само 2 - в началото и в края на бременността) и директно си ми казват,че кръвна група и цито ще трябв ада си плащам....Има хора с късмет, дето улучват на лекари, ма май не сме много
*
« Отговор #15 -: Май 03, 2006, 18:57:43 pm »
Цитат на: KITI
Starlet, това добре за иследванията, че се поенмат от касата...ама е почти невъзможно да попаднеш на свестен лекар и да ти даде направление, а тва че ги пазят за бременките - пак лъжа, аз съм бременнка, ама 2 гинки ми казват ,че са голяма екстра(май само 2 - в началото и в края на бременността) и директно си ми казват,че кръвна група и цито ще трябв ада си плащам....Има хора с късмет, дето улучват на лекари, ма май не сме много

Какво да разбирам от поемане на здравната каса за хормони:изцяло,като си плащам сумата само от 1,60лв.или има и доплащане за всеки отделен хормон.Бихте ли ми разиснили,защото мисля да се отскубна от работа някой ден и да зная какво да очаквам като заплащане. :balk_102:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #16 -: Май 03, 2006, 19:39:32 pm »
Цитат на: aiva
Какво да разбирам от поемане на здравната каса за хормони:изцяло,като си плащам сумата само от 1,60лв.или има и доплащане за всеки отделен хормон.Бихте ли ми разиснили,защото мисля да се отскубна от работа някой ден и да зная какво да очаквам като заплащане. :balk_102:

Здравната каса по договор доколкото си спомням поема определена сума. Примерно 12 лв. но ако в частна лаборатория отидеш и по техен ценоразпис  струва хормона 15 лв. е възможно да те накарат да заплатиш. Незнам до колко е коректно това след като имат сключен договор лабораториите със здравната каса, но е възможно и това да стане поне при мен се получи веднъж така. А иначе потребителската такса от 1,60 се плаща на личният лекар при извършен преглед.
« Отговор #17 -: Май 03, 2006, 21:12:40 pm »
Касата поема не само 2 хормона. Тя поема ЛХ, ФСХ, Пролактин, Естрадиол, Прогестерон, Тестостерон, ТСХ, ФТ3, както и антителата ТАТ и МАТ. Последните 4-ри са щитовидни, а първите 6 са полови. Незнам кой ти е казал че касата поема само 2 хормона но това не е вярно!!! Възможно е да има доплащане ако отидеш в частна лаборатория където цените са над тези цени които здравната каса заплаща, но това което евентуално може да заплатиш е по около 3-4 лв на хормон. Което все пак е нещо разбира се отколкото да заплащаш цялата стойност от 14-15 лв. на хормон. Успех!!!! [/quote]

Скарлет, това ми го каза личната лекарка. А днес гинекологът ми каза, че касата нищо не поема и че трябва да се плаща. Първоначално се изследват 4 хормона и те били в пакет за около 50 лв, а Прогестерон-а струва 10 лв. Успях да го накарам да ми вземе цитонамазка, влагалищен секрет за микробиологично изследване с антибиограма и не ми иска никакви пари освен потребителската такса.  :D Резултата  от цитонамазката ще е готов във края на месеца, а микробиологията - в средата на месеца. Явно в поликлиниките не ги изследват, а ги дават по куриер някъде другаде, но не разбрах точно къде.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #18 -: Май 03, 2006, 21:45:15 pm »
Дени май много бавно ще ти станат изследванията!!!
Аз днес ходих за микробиология и резултат ще е готов в петък към обяд.(за 2 дни)а цитона маска пак за два дена беше готова.

За хормоните знам че някои ги поема касата.,някои си ги плашташ.Но не всички се плащат от теб ако си с направление!!!!!!!
 :lol:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #19 -: Май 04, 2006, 08:54:06 am »
Скарлет, това ми го каза личната лекарка. А днес гинекологът ми каза, че касата нищо не поема и че трябва да се плаща. Първоначално се изследват 4 хормона и те били в пакет за около 50 лв, а Прогестерон-а струва 10 лв. Успях да го накарам да ми вземе цитонамазка, влагалищен секрет за микробиологично изследване с антибиограма и не ми иска никакви пари освен потребителската такса.  :D Резултата  от цитонамазката ще е готов във края на месеца, а микробиологията - в средата на месеца. Явно в поликлиниките не ги изследват, а ги дават по куриер някъде другаде, но не разбрах точно къде.

Ами явно доста те послъгват и гинеколога и личната лекарка. Аз изследвах всичките тези хормони без прогестерон през здравната каса с направление. Друг е въпроса че личните лекари не им се дават направления, а на гинеколозите и ендокринолозите още по-малко. И за да стане по-ясно ще обясня подробно. Самите лични лекари немогат да пуснат хормони през здравната каса или поне не всичките. Затова е нужно да пуснат направление за ендокринолог, който пък да издаде направление за всичките хормони. Защо ендокринолог!? Защото гинеколозите могат да пуснат само половите хормони без тестостерон. А ендокринолозите могат да пуснат всички полови хормони (вкл. и тестостерон), както и щитовидните хормони и антитела. Та значи аз направих точно това. Отидох при личната и й поисках направление за ендокринолог обясних за какво става на въпрос и след леко дърпане и уговаряне ендокриноложката им пусна направление за хормоните, които изследвах след това. Това е цялата процедура. А това че гинеколога е казал че няма такова нещо няма да го коментирам. Само ще ти препоръчам при това положение да го сменяш. За микробиологията и цитонамазката подкрепям изцяло  последното мнение на Ади.