Боби , ние сме ГМО и след ваксина и след преболедуване от определено нещо и оцеляване от него реално...Оцелелите при чумната епидемия и те са били ГМО всъщност.
Никакъв ГМО(
Генно
Модифициран
Организъм) не сме след преболедуване, понеже не ни се сменят гените. Нищо общо няма чумата. Чумата се причинява от бактерия, което е цял организъм, има си клетка и всички части на жив организъм. Вирусът не е жив организъм, а е парче днк,(рнк) обвито в нещо. Разбирай парче с гени т.е. една молекула с обвивка. Не е „жив“, а те ползва теб за да се размножи, понеже няма машината за размножаване. Конкретно вирусът на варицела освен описаното, е и доста коварен понеже влиза между твоето днк и става част от него. Това е генното модифициране - вкарване на днк, което става част от организма. Така се модифицират доматите и царевицата с гени от друг организъм, така се модифицира и човекът. Това не всеки вирус го може. Имунитета ти те пази, но гените му остават в теб за цял живот. Когато ти падне имунитета, като остарееш, вирусът „избягва“ и хващаш херпес зостер, което е името на вируса причиняващ варицела. дали ваксината ( което е „олекотена“ версия на вируса на варицела) въобще се интегрира, аз не знам. Знам обаче, че е жив вирус и
това е причината някои хора да се притесняват точно за тази ваксина, заради способността на варицелата да модифицира. Страх ги е какво ше стане, ако измененият във ваксината вирус те модифицира, а не че имунитетът е различен. На пазара няма друга ваксина, която да е направена от такъв тип интергиращ се вирус, до колкото съм запозната, ама може и да бъркам.
Твърдиш ли, че варицелната ваксина 100% дава същия имунитет който се добива след преболедуване, или не? В крайна сметка - наистина защо да ваксинираме за нещо, с което можем да се сдобием с естествен имунитет при нисък риск, при все че се налага да се ваксинираме за какви ли не други неща, които са доста по-опасни и с кофти изход?
Няма неестествен имунитет, още не сме измислили как да направим хапче с имунитет за това илки онова. Tочно това е хубавото на ваксините, че имунитета, който е придобит е
100% естествен имунитет.Въпросът е дали го има, понеже не винаги ваксинито са добри да го стимулират. При варицелата имунитет се получава при 98% от хората, какво повече може да се иска от една ваксина. При инфлуенцата е много по-малко - мисля към 70% беше и намалява с възрастта. При всяко положение обаче имунитета, когато го има, си е натурален
. дали ше трае толкова дълго вече аз не знам, никой не знае и с никоя ваксина не се знае, докато не мине един човешки живот. Не знам ваксина, която да е тествана толкова дълго. Тази е тествана 9 години и имунитета не е паднал и грам след това време така че със сигурност още време държи, никой не знае колко, но бас държа че Мерк си следят още първите пациенти, за да знаят какво се случва с имунитета им. Знам че са тествали случаите на херпес зостер и при всички не е бил причинен от ваксината, а от натуралната варицела.
Колкото и да съм ЗА ваксините, въпреки че съм сложила и такава която е извън "задължителните" по календар, все пак не ми се вижда добро решение да ваксинирам с всичко излязло на пазара само защото някой го произвел, без да сравня какво би било ако не сложа ваксината. За варицелата конкретно - абсолютно не виждам смисъл да се поставя. Поне засега и според това което и двамата написахте по въпроса.
Аз отдавна си казах мнението, че вероятно е безсмислено да се слага преди 10-12г възраст. И изрично обясних защо се включвам - защото бяха казани абсолютно неверни неща за тази ваксина, а не защото съм супер поддръжник на ваксинирането на 1 годинка с нея. Понеже ако тези неща бяха вярни, това означава, че и след 11г възраст, ако не е прекарана варицела, също не би било добре да се ваксинира, но те не са. А на по-голяма възраст болестта въобше не е безопасна. Ако се избутваше имунитета ( с точно 9 години
), както твърди доктора, даването и на 11г. би я направило дори по-опасна.
Аз също не бих ваксинрала с всичко излезнало на пазара, дори когато излезна ваксината за хепатит А знаех, че ще чакам да минат поне 4-5 години, преди да помисля за нея. Просто чаках да излезне още статистика от по-голяма група хора, понеже тогава започват да изкачат проблемите, ако има такива. За варицела вече такава има, не бих ваксинирала, ако беше излезнала миналата година и давана на 1000 човека само.