0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговори за ваксините.
« Отговор #860 -: Септември 20, 2012, 12:14:15 pm »
ваксината МПР я поставихме на 1 г.и 7 м. по лично мое настояване . децата ми нямаха никакви странични ефекти , но детето на един колега една седмица след поставянето и се разболя от рубеола ( според неговите думи ).
след всичко прочетено за тази ваксина , предпочетох да я отложим малко , не твърдя обаче че съм била права .
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговор
« Отговор #861 -: Септември 20, 2012, 16:08:17 pm »
Моля, споделете как я понесоха вашите деца, имаше ли реакции, какви и т.н.
Дано и д-р Бърди се включи и натежат везните ЗА поставянето и, защото днес определено ще я отложа. На кантар съм и имам нужда да взема правилното решение, да преценя рисковете и в двата случая.
При моите и двете не е имало никакви симптоми. Тази ваксина я свързваха навремето разни псеввразбирачи с аутизъм. Отдавна е отречено, смениха дори това, в което е ваксината ( понеже оригинално имаше живак, сега няма) заради натиск от родители. Още си има кукувици, които твърдят, че детето им от нея хванало аутизъм, което няма как да стане, понеже аутизма си е генетичен. И по интернета е пълно със сайтове против нея, предполагам нещо подобно си чела.
 Официалните странични ефекти са че 20% вдигат температура и на 5% от децата може да се появи обрив до 2 семици след ваксината. Мен ме предупредиха от лекарският офис. Много тежки реакции са изключитлено рядки и са свързани с алергии, но са 4 на1  милион и не е дори доказано, че са свързани с ваксината, понеже са толкова рядки.

Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговори за ваксините.
« Отговор #862 -: Септември 20, 2012, 18:57:22 pm »
Върнахме се от конултация. Споделих с педи притесненията си, мнението и беше, че няма силно изявени странични ефекти, виждала е лек обрив около мястото на поставяне и лека подутина около ушичките, но и двете реакции били в лека форма и отшумявали сами без нужда от някакво лечение. Успокои ме и като каза, че към Синфлорикса е имало по-вече реакции, отколкото при МПР ваксината. В крайна сметка ще я поставя, но след два месеца, така реши педи, защото Боби бил изостанал със Синфлорикса.
Благодаря ви, момичета за споделените мнения, определено ми бяха полезни:)))
Момичета, помагайте!
Днес отказаха да ми дадат бележка за детски, защото не сме правили Манту на малкия. След поставено БЦЖ в родилния, няма белег и искаха да му правят Манту, а аз не се съгласих. Сега ме пращат в ХЕИ, да съм се разправяла там, тяхно било изискването...
Какво ще ме посъветвате да направя?

*
Ако държиш на детските отивате и правите Манту - то.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Здравейте д-р Бърди,
по каква схема следва да се постави Синфлорикс във възрастта 9-12 месеца?
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
Аз съм се зачудила за нещо.  osi_10
На тринадесет месеца се прави имунизация за паротит, морбили и рубеола. Но след като са ваксинирани,  децата би трябвало да не боледуват от тези болести нали? Питам защото нали все пак някои се разболяват, например от шарка, а и казват, че е по-добре да се изкара като малки- по леко се преболедувала.
Та ми стана интересно защо така? Нали са имунизирани уж всички деца- защо боледуват?

Аз например имам спомен, че като дете  боледувах от заушка, а сигурно съм била ваксинирана.

*
иванита, преди 30 г. не е имало ваксина срещу заушка. Мисля, че единственото, срещу което сме били ваксинирани като деца, е било рубеола. За шарките става въпрос.
Иначе моят син е ваксиниран срещу не знам колко вида шарки. Или можело изобщо да не ги изкара, или щяло да бъде много леко. Поне така знам аз без да претендирам да съм напълно сигурна.

*
Blu sky, за заушката сигурно е било така. Пък дали са ваксинирали за шарките не знам. Но и аз си мисля като теб, че се ваксинира или да не боледуват, или да бъде по-леко. Сигурно и за останалите ваксини е така. Но ми стана любопитно защо така.

*
За съжаление, и аз не знам. Може би докторът или някой по-компетентен ще ни каже.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #870 -: Октомври 19, 2012, 13:48:22 pm »
  В България( а и почти никъде с изключение на САЩ и Япония) не се ваксинира за варицела. Това вероятно е шарката, която виждаш, че си карат. 
Някои европейски страни ваксинират в по-късна възраст, ако да речем до тогава не си я изкарал.
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 13:52:27 pm от Bobbie »

*
Ами Боби, сега Благовест го ваксинираха за 2-те шарки( нали морбили и рубеола са шарките?). Не знам обаче от колко години тази ваксина е залегнала в имунизационния календар. Пък нали и едната уж е "изчезнала" вече -не помня коя обаче.

*
морбили и рубеола са шарки, да, варицелата е друга шарка, за която има ваксина, но не е в задължителния имунизационен календар.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #873 -: Октомври 19, 2012, 19:02:35 pm »
Ами Боби, сега Благовест го ваксинираха за 2-те шарки( нали морбили и рубеола са шарките?). Не знам обаче от колко години тази ваксина е залегнала в имунизационния календар. Пък нали и едната уж е "изчезнала" вече -не помня коя обаче.
Не са само това шарките. Аз за 4 се сещам в момента (без да броя скарлатината, щото тя не е вирус).

Това са 4 те: вариола, морбили, рубеола и варицела.
1. Вариолата -това е смъртоносната едрата шарка, която е изчезнала
2. За морбили и рубеола ваксинират.
3. Варицелата не е изчезнала,но за нея не ваксинират и децата си я карат. Това е, което си виждала, че карат.
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 19:17:31 pm от Bobbie »

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
морбили и рубеола са шарки, да, варицелата е друга шарка, за която има ваксина, но не е в задължителния имунизационен календар.
Морбили и рубеола са едно и също нещо.
Ваксината е за рубелла ( немска шарка).

http://www.cdc.gov/measles/
"...The disease of measles and the virus that causes it share the same name. The disease is also called rubeola."

http://en.wikipedia.org/wiki/Measles
"...Measles (also sometimes known as English measles), also known as morbilli".
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Не са само това шарките. Аз за 4 се сещам в момента (без да броя скарлатината, щото тя не е вирус).
Това са 4 те: вариола, морбили, рубеола и варицела.
1. Вариолата -това е смъртоносната едрата шарка, което е изчезнала
2. За морбили и рубеола ваксинират.
3. Варицелата не е изчезнала,но за нея не ваксинират и децата си я карат. Това е, което си виждала, че карат.
Морбили и рубеола е едно и също нещо.
В МПР има ваксина срещу рубелла.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Благодаря :-)

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #877 -: Октомври 19, 2012, 19:49:13 pm »
Морбили и рубеола са едно и също нещо.
Ваксината е за рубелла ( немска шарка).

добре, че го казахте, че не бях виждала името рубелла на български . Тук пък името морбили не се позлва въобще, а се казва measles и ваксината се каза ММR - measles, mumps, rubella, a официално го преподават rubeola, mumps, rubella и все се бъркам кое кое е на български. Както и да е. Сага вече ми е по-ясно как се превеждат.

Значи Иванита поправка - шарките не са морбили и рубеола, а морбили(рубеола) и рубелла.
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 19:58:29 pm от Bobbie »

*
да, да, така е, рубелла е, грешката е моя, но тук в Бг казват рубеола, което не е правилно разбира се. и на времето преди 5г. имат дълъг спор с центъра по парацитни болести по този въпрос, но въпреки всичко така се е приело и така се казва тук.
*
по повод едната седмица между две ваксини, тук ми казаха, че не било практика, защото се травмирали децата. аз им казах, да си гледат работата и, че с точно тази травма аз мога да се справя. боби, ако намериш някакво разумно обяснение, посттни го моля те. засега си мисля, че е въпрос на това да не си натоварват излишно графика.

аз много се чудя, при положение, че детето ми не ходи на градина, но разбира се се вижда с други деца, има ли смисъл да й правя противогрипна ваксина? мислех си аз да си направя, макар досега винаги да съм отказвала, защото често тя хваща вируса от мен, или поне се разболява 3-4-5 дни по-късно и го кара доста по-леко. ще съм благодарна за мнения.