0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговори за ваксините.
« Отговор #840 -: Септември 16, 2012, 20:35:25 pm »
И да попитам на свой ред, вие ще слагате ли противогрипна ваксина на децата? На себе си слагам редовно, но за Дани не знам дали и каква да слагам. Миналата година беше много малък, тази година пък имаме забавени ваксини по календар и се тревожа да не му се струпат много наведнъж...
Да, това и мен ме интересува, че май сега е момента за такива ваксини, обаче изобщо не знам какви видове има и т.н., а и те са толкова много. Ще следя за информация.
« Отговор #841 -: Септември 17, 2012, 00:18:36 am »
Малко по-нагоре доктор Бърди е написал кои противогрипни ваксини препоръчва....

« Отговор #842 -: Септември 18, 2012, 14:55:36 pm »
Здравейте,д-р Бърди!Искам да ви попитам коя ваксина да сложим на малката/2 г.и 11 м/ срещу хепати А-Хаврикс или Аваксим?Коя е по-добра и коя по-бързо ще изгради антитела?В града ни върлува епидемия от хепатит А и много се притеснявам.Какво се случва ако примелно днес я ваксинираме а тя утре се зарази?Има ли някаква опасност за детето или просто ваксината ще е неефективна?Много ви благодаря предварително!
*
« Отговор #843 -: Септември 18, 2012, 15:19:56 pm »
Докторе днес поставихме Хаврикс на Макси обаче си отнесох един скандал от педиатъра на детето.Не било правилно една седмица да е интервала между пентаксима и херварикса, но нали съм инат та ни я направиха.
Най-ме дразни, че месните лекари не приемат друго мнение освен тяхното.За жалост в БГ повечето са така.Особено в нашия северозападнал край.
Благодаря ви още веднъж за всичко което правите за нашите деца.Бъдете здрав  :P
« Последна редакция: Септември 18, 2012, 18:12:26 pm от Birdie »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #844 -: Септември 18, 2012, 16:55:30 pm »
Докторе днес поставихме херварикс на Макси обаче си отнесох един скандал от педиатъра на детето.Не било правилно една седмица да е интервала между пентаксима и херварикса, но нали съм инат та ни я направиха.
Най-ме дразни, че месните лекари не приемат друго мнение освен тяхното.За жалост в БГ повечето са така.Особено в нашия северозападнал край.
Благодаря ви още веднъж за всичко което правите за нашите деца.Бъдете здрав  :P
Къде е проблема? Колко?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #845 -: Септември 18, 2012, 17:50:51 pm »
Докторе днес поставихме херварикс на Макси обаче си отнесох един скандал от педиатъра на детето.Не било правилно една седмица да е интервала между пентаксима и херварикса, но нали съм инат та ни я направиха.
Благодаря ви още веднъж за всичко което правите за нашите деца.Бъдете здрав  :P
Не е в България само. Тук те карат да чакаш 1 месец , при положение, че иначе щяха да ги бият наведнъж. Колкото и дя се обяснявам колко е глупаво това да бият по 3, а като откажа да ги влачим 3 месеца, не искат и да чуят. Има ли си били правила. Вече съм се примирила и си водя децата през месец и протакваме ваксините. Сега по тази причина на Андреа има все още една да и се бие, от тези за 1на годинка.

*
« Отговор #846 -: Септември 18, 2012, 22:20:00 pm »
Здравейте докторе,
имам въпрос - защото сме с ваксини извън календара / в смисъл закъснели/ на 1 год. и 6 мес. ни беше 3 прием на Пентаксим и Синфлорикс/ преди 1 мес./, кога трябва да се сложи ваксината морбили-паротит-рубеола?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #847 -: Септември 18, 2012, 23:31:07 pm »
На минимум седмица от последната Ви ваксина.
1 месец след МПР- не слагайте нищо.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #848 -: Септември 19, 2012, 00:38:40 am »
Къде е проблема? Колко?
Проблема е, че не съм се съобразила с мнението му да се изчака месец след Пентаксима.
Иначе както Bobbie е написала можели да бият и двете наведнъж обаче поотделно не било хубаво и тъй като ни е сложен пентаксима да съм чакала.Нямало да изгради нужния имунитет-направо съм шах и мат.Скоро не мисля да ходя при педиатъра по каса.Предпочитам да ходя на частно, че иначе ще се изпокараме и не знам дали втори път ще изтърпя да ме овикват така.
« Отговор #849 -: Септември 19, 2012, 00:58:48 am »
Ох, и на мен ми ги обясняваше тия бившата лична на малкия. Или в един ден или след месец, ама пък тогава всеки месец имахме да бие по ваксина, та и това не ставаше. Нямам представа каква е логиката. Личната ми обясняваше нещо от сорта, че заради първата ваксина започва да отслабва леко имунитета и ако през това време се бие втората, можело едва ли не да се разболееш....

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #850 -: Септември 19, 2012, 02:13:33 am »
Хм, странно. След като от толкова места и от различни дъжави дори излиза,  почвам да си мисля, че може би логиката ми е неправилна. Вероятно има някаква логична причина, за която не знаем.

*
« Отговор #851 -: Септември 19, 2012, 09:28:50 am »
На минимум седмица от последната Ви ваксина.
1 месец след МПР- не слагайте нищо.

Сърдечни благодарности!
Хубав ден!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #852 -: Септември 19, 2012, 15:25:25 pm »
Хм, странно. След като от толкова места и от различни дъжави дори излиза,  почвам да си мисля, че може би логиката ми е неправилна. Вероятно има някаква логична причина, за която не знаем.
Не Ви разбирам ,какво имате пред вид.
Ако не ги сложите в един ден, седмицата е повече за да отшумят вероятните локални ефекети от първата ваксина.
Но за живите, атенюирани, е добре месец след тях да не слагате други.

Все имате вътрешна "склонност" към объркване...  8O :wink:
« Последна редакция: Септември 19, 2012, 15:27:12 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #853 -: Септември 19, 2012, 15:29:15 pm »
Къде е проблема? Колко?
Проблема е, че не съм се съобразила с мнението му да се изчака месец след Пентаксима.
Иначе както Bobbie е написала можели да бият и двете наведнъж обаче поотделно не било хубаво и тъй като ни е сложен пентаксима да съм чакала. Нямало да изгради нужния имунитет-направо съм шах и мат.Скоро не мисля да ходя при педиатъра по каса.Предпочитам да ходя на частно, че иначе ще се изпокараме и не знам дали втори път ще изтърпя да ме овикват така.

Няма изобщо такива неща. Няма нищо, което да поддържа такива заключения.
Ще има имунитет при съвместно приложение, пък после разделени, ще има проблем?
Няма изобщо данни за такива неща.
"Градски фолклор" е това, нали Боби?
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговор
« Отговор #854 -: Септември 19, 2012, 15:35:53 pm »
Хм, странно. След като от толкова места и от различни дъжави дори излиза,  почвам да си мисля, че може би логиката ми е неправилна. Вероятно има някаква логична причина, за която не знаем.
Не Ви разбирам ,какво имате пред вид.
ако не ги зложите в един ден, седмицата е повече за да отшумят вероятни локално ефекети от първата ваксина.
Но за живите, атенюирани е добре месец след тях да не слагате други.
Какво има да се разбира - казвам, че след като има такива препоръки и на толкова различни места съвпадат, значи вероятно си имат причина за тях, не са си ги измукали от пръста. Аз мислех, че моята лекарка нещо не е наред, но тук като гледам същите препоръки им казват.  Не вярвам  причината да е заради локални ефекти.  Това, че аз не знам какво е не променя факта, че ги има тези препоръки. Обаче вярвам че тези, които ги правят тези препоръки знаят по-добре от мен. Не мисля, че е градски фолклор, понеже е сравнително ново. Прав сте, че няма логика, но докато не разбера каква им е причината, не мога да твърдя, че не е така. Може би имат някакви съображения.

« Последна редакция: Септември 19, 2012, 15:37:37 pm от Bobbie »

« Отговор #855 -: Септември 19, 2012, 22:58:41 pm »
Аз съм с въпрос относно противогрипната ваксина Ваксигрип.
Днес говорих по телефона с педиатъра ни и му обясних, че малкия ще тръгва на градина след няколко седмици, за това сме решили да му поставим такава ваксина. Разпитах го надълго и широко каквото ме интересуваше, но малко ме изненада с препоръката си да НЕ реимунизираме след месец. Моята информация е, че е нужна реимунизация, но според педиатъра, нямало нужда. За съжаление в момента в аптечната мрежа в града все още няма никакви противогрипни ваксини. Лекарят ме предупреди за това. Поръчах да ми я доставят, но не знам дали ще успеят до седмица. Бърди мисля препоръчваше да се постави Септември, но май тук практиката е да се ваксинира малко по-късно. Както и да е. Та, въпросът ми е- Наистина ли не е необходима реимунизация, достатъчен ли е един прием?
И още един въпрос- След като поставим Ваксигрип, може ли след седмица Хаврикс.... че от доста време се каним и за него, пък нищо не сме свършили в крайна сметка. педиатърът каза- има време, ще ви кажа като дойдете какво ще правим с другата ваксина.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #856 -: Септември 19, 2012, 23:20:41 pm »
За деца, не получавали нито една доза, е добре да поставите две. Но сега има малко промяна, и тези две важат за деца, които до 1 Юли 2102 имат по-малко от 2 дози ОБЩО.

Аз работя обаче малко по-различно тук...
За тези деца, не поставяли никога ваксината, аз препоръчвам да купят две дози, поставям едната, а за другата зависи как ще е епидемиологичната обстановка до Декември, Януари. Ако има епидемии от грип- слагам втората. Наистина, не е много "по правилата", но често спестявам втората доза на децата. Това за Гърция- в Бг има много голяма заболеваемост, и може би трябва да сложите и двете дози задължително, ако е показано.

Може да поставите "Хаврикс" седмица след.
« Последна редакция: Септември 19, 2012, 23:23:17 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #857 -: Септември 19, 2012, 23:56:55 pm »
Благодаря за изчерпателния отговор, докторе! Ще помоля педиатъра ни да поставим и втора доза все пак. Лека и спокойна вечер!

*
« Отговор #858 -: Септември 20, 2012, 01:37:39 am »
Докторе аз ви вярвам, затова и постъпих по следния начин.За педиатъра по каса съм в размисъл за смяна или среща в най-краен случай.Просто нямам нерви да се занимавам с нечие самолюбие.Но да не ви занимавам с глупости.Лека вечер  :P
« Отговор #859 -: Септември 20, 2012, 10:17:34 am »
При Боян предстои поставяне на МПР (морбили, паротит, рубеола). Чета какви ли не ужасии за тази ваксина, странични реакции към 8-10 ден и много се страхувам, а днес трябва да я поставят.
Моля, споделете как я понесоха вашите деца, имаше ли реакции, какви и т.н.
Дано и д-р Бърди се включи и натежат везните ЗА поставянето и, защото днес определено ще я отложа. На кантар съм и имам нужда да взема правилното решение, да преценя рисковете и в двата случая.
Може би на някои от вас ще се стори странен и безсмислен поста ми, но разчитам на мнението на останалите...
Благодаря.