0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Благодаря Ви, Докторе!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Планираме няколко пътувания през есента и зимата - едно до България, друго до Америка. Предвиждам близък контакт с много хора в затворени пространства (самолет, молове).
А коя от противогрипните ваксини ще сложиш? Те са различни за Северна Америка и за Европа.

*
Не знаех, че са различни - благодаря, че го отбеляза. Ще питам дали американският щам се предлага.

*
Вчера направихме реимунизация с Хаврикс 720.
Днес, след като го взех от ясла, синът ми беше отпаднал и се оплака от болка в ушите. Час по-късно вдигна температура 37,7  и вече плачеше неутешимо(предполагам от болка). Дадох Нурофен и сложих капки в ушите. В момента спи.
Възможно ли е описаното състояние да вследствие от ваксината?

Да уточня, че преди две седмици имаше възпаление в ушите, което лекувахме с Медоклав 10 дни и капки за уши Унифлокс. Курсът на лечение приключи тази неделя. След направения преглед вчера, личната каза, че е отминало и прецени, че може да поставим втората доза от Хаврикс-а.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Явно имате проблем с отита.
Ваксината тук няма нищо общо.

За капки- помислете за "Гаразон" като единствен и най-добър избор.
Освен ако не се налага повторен АБ курс.
Огледайте дали правилно сте направили Превенар 13 и Хиб ваксината.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
Преди час го прегледа лекар. Според нея ушите, гърдите и гърлото са чисти. Въпреки всичко, каза да му слагам капки в ушите. Утре ще взема Гаразон. Тя предположи, че може да е претоплен, но това нещо не ми се вярва. :(
Чудя се, възможно ли е отита да не доизлекуван и да прави проблем, при все, че ушите се виждат чисти?

Иначе Виктор поспа около час, след което беше жизнен и игрив. Температурата беше спаднала до 36,9. Поиграхме навън, но преди половин час пак умаля - оплака се, че го боли коремче, температурата се повиши до 38,2. Сложих свещичка Ефералган. Заспа отново.

За ваксините: Ние сме по стария имунизационен календар и ни поставяха двете ваксини (ДТК и полиемилит), а не Пентаксим. Малко закъсняхме с поставянето(първата доза поставихме през третия месец), поради по-продължителна физиологична жълтеница.  Синфлорикс сложихме след 7-я месец, втората доза месец по-късно, а третата направихме през 14 месец, след МПР.

« Последна редакция: Август 01, 2012, 22:03:45 pm от twin »
Здравейте док-ре, имам въпрос относно ваксинирането на хлапето ми, накратко: синът ми в момента е на 1г.и 10 мес. На около 6 мес. му се появиха молуски, които педиатърът тогава не разпозна и реши като стане на 1год. да ни прати на кожен да ги погледнат. Междувременно поставяше предвидените по календар ваксини. През този период молуските от 3 станаха към 15 и нагоре. Направихме консултация с кожен - не е трябвало да се слагат никакви ваксини, докато не се изчистят молуските ( защото са вирусно заболяване ). Междувременно се изпокарахме с педиатърът, за да изчака с последващите ваксини до изчистването от молуските ( имаме да правим манту, Синфлорикс и въобще каквото е останало още след навършването на 1 год.). Сега ни предстои консултация при педиатърът. Молуските в момента са 2 бр, т.е все още има. Какво трябва да направим - изчакваме до пълно изчистване от молуските както каза кожния; довършване на ваксинациите без бавене...? Ще съм благодарна за насока и съвет.
*

Birdie

• 11040
Няма връзка между двете.
Не е противопоказание за ваксинация наличието на мол. контагиозум ( което е вид вирусно кожно заболяване).
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Не знаех, че са различни - благодаря, че го отбеляза. Ще питам дали американският щам се предлага.
Може да се окаже, че е по-добре да сложите европейската понеже първо че в Европа ще сте по-дълго, понеже нали там живеете, а и в България ще ходите и второ, тук се ваксинира повече ( поне от България) и допирите с хора са по-малко.

Благодаря много за скоростния отговор :bighug:
влизам тук с надежда да споделите мнение и/или опит и така да ми помогнете да реша как да постъпя.

Синът ми е на 6г. Предстои реимунизация с тетраксим. Има поставени орално полио и инжекционна ДТК цяла с реакция неповлияващ се плач повече от 3 часа, АБКМ и АД които отзвучаха постепенно, отложени но поставени пентаксим 3 дози - последната 2008г. Обикновено реакция отток и температура, но при последната доза куцаше и не можеше да ходи в продължение на няколко дни. Притеснявам се от тетраксима, въпреки, че педиатърът е убеден, че куцането се дължи на инжекцията, а не на полио вируса. Да допълня, че мъжът ми е с парализа на десния крак от изкаран на 14 дни полиомиелит. Д-р Бърди какво е вашето мнение?
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
3. КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ПЕНТАКСИМ?
Дозировка:
Общата препоръчвана схема включва първична ваксинация, състояща се от три инжекции с едномесечни или двумесечни интервали помежду им, започваща от двумесечна възраст, последвани от реимунизация с една доза по време на втората година от живота.

Къде има реимунизация на 6 години? И защо на 6 годишно дете ще слагаш коклюш?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Birdie

• 11040
влизам тук с надежда да споделите мнение и/или опит и така да ми помогнете да реша как да постъпя.

Синът ми е на 6г. Предстои реимунизация с тетраксим. Има поставени орално полио и инжекционна ДТК цяла с реакция неповлияващ се плач повече от 3 часа, АБКМ и АД които отзвучаха постепенно, отложени но поставени пентаксим 3 дози - последната 2008г. Обикновено реакция отток и температура, но при последната доза куцаше и не можеше да ходи в продължение на няколко дни. Притеснявам се от тетраксима, въпреки, че педиатърът е убеден, че куцането се дължи на инжекцията, а не на полио вируса. Да допълня, че мъжът ми е с парализа на десния крак от изкаран на 14 дни полиомиелит. Д-р Бърди какво е вашето мнение?

Може да ваксинирате.
По принцип, реваксинациите с тази ваксина са в диапазона 4-6г.
Нито АБКМ, нито АД, са противопоказание за ваксинации.
Затоплете ваксината, ползвайте подходящи игли, и няма да имате проблем.
Sir Alec Guinness
благодаря, бърди! това, което ме тревожи е не АБКМ и АД, а куцането след последната доза пентаксим, но разбирам, че проблема го отдавате и вие на инжектирането, а не на полио вируса. Има ли ли сте подобни случаи? Прочетох за още 2 такива случая - едната майка е твърдо решена да не поставя повече ваксини, а при другата проблемът е след тетраксим /т.е детето няма поставени повече полио ваксини/. Интересеното е, че и двете твърдят, че детето е куцало с другия крак, а не с този, който е бил ваксиниран. При моя син беше именно този крак.

За инфо само - в бг имунизационен календар е предвидена реимунизация с тетраксим на 6г, а не 4-6г. няма как да накарам личния лекар да имунизира по-рано.
*

Birdie

• 11040
Никога не съм виждал "куцане" като странична реакция ( пер се) от ваксина.
Куцането се дължи на локална странична реакция, която може да минимализирате, следвайки написаното по-горе от мен.
Sir Alec Guinness
Re: Каква ваксина да избера? Въпроси и отговори за ваксините.
« Отговор #815 -: Септември 11, 2012, 14:29:50 pm »
 Здравейте отново докторе :)
отново ми е нужна консултация по повод ваксините и доколко моя и на мъжа ми непоносимости към някои от тях могат да се прехвърлят на сина ни. Извинявам се за дългия пост...
 Преди 10-ина години,т.е била съм на 25-26г. когато ми направиха реимунизация за ДТК( сметките са ми малко "около", защото тогава не обърнах напрактика никакво внимание :lol: :oops:)и след около 2ч пожълтях. Констатира го моя позната,която случайно срещнах на улицата. Случайно се сетих за това, когато видях наскоро, че наборът ми '77 подлежи тази година на реимунизация пак за ДТК. Личната ми обясни, че това е непоносимост към нещо във ваксината, за съжаление не запомних точно как се нарича и че в този случай не трябва да ме реимунизира. Спомена и да обърна внимание дали пожълтява кожата ми, когато ям бакла и съм в досег с нафталин.
 Мъжът ми пък е имал проблем покрай реимунизацията с БЦЖ в 7-ми клас - на рамото му е станала рана ( казва, че е била с диаметъра на страите 5 ст ), която дълго не е зараствала.
 И двамата сме с алергии към лекарства и току ни се появяват разни "непоносимости" за наш ужас.
 Притеснява ни да не се появят такива и при сина ни. Ако има начин да НЕ Е на принципа проба-грешка. Да разберем предварително, ако трябва да НЕ бъде имунизиран с нещо. Как трябва да действаме? Благодаря предварително :)

*

Birdie

• 11040
« Отговор #816 -: Септември 11, 2012, 18:15:26 pm »
С каква точно ваксина смятате да ваксинирате детето?
Това за баклата и нафталина касае недостатък на G6PD и няма нищо общо с ваксините.
Sir Alec Guinness
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #817 -: Септември 11, 2012, 20:10:05 pm »
Докторе , удачно ли е поставянето на Калоян на противогрипна ваксина , кога е подходящото време-сега ли или по-късно  - и ще ви помоля за препоръка каква да бъде ?
Какъв интервал спрямо поставянето на другите ваксини трябва ли да спазим?
Благодаря Ви.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #818 -: Септември 11, 2012, 20:13:51 pm »
"Ваксигрип" и "Флуарикс" са добри.
"Инфлексал" също.
Тези ваксини се поставят в началото на сезона, обикновено. Септември.
Седмица интервал, макар че може да се поставят и в един и същ ден ( което аз избягвам строго).
Sir Alec Guinness
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #819 -: Септември 11, 2012, 20:19:34 pm »
Благодаря,Ви.
Да видим  коя ще намеря.
Вие сте "За" поставянето ?-че таткото я счита за ненужна .