Според мене която и да е "промяна в обществените нагласи" трябва да започва от самите нас. Преди да опитваме/или не, да "превъзпитаваме" когото и да било, е необходимо да сме наясно със себе си и да сме убедени в собствените си виждания... Аз поне така разбрах предмета на темата тук...
Ако искаме да не ни третират като различни, тогава защо самите ние се държим като такива? Ако искаме да проявяват разбиране към нас, ние готови ли сме да дадем същото?
Много хора са ни питали, мислим ли за деца. Но ми се струва, че не са любопитствали относно подробностите, а по-скоро са искали да знаят, дали е по собствен избор или не... (в днешно време много хора нямат деца, защото така искат)... На тези хора обикновено казвам директно: "Бихме искали да имаме, но при нас става трудно, затова...". Не се засягам изобщо. Този отговор давам на всички, които попитат - все едно с какъв коефициент на интелигентност са
...Било е конфузно понякога... в смисъл, че ми се е случвало, след такъв отговор да ми се извинят за нахалството... Обяснявам, че за мене няма никакъв проблем, че са питали... По-конфузно ми е да знам, че някой иска да ме попита, така или иначе му се въртят разни мисли в главата, но от възпитание не смее...
Защото няма какво да се лъжем, от една възраст нататък (или от една брачна годишнина нататък) ако нямаме деца е нормално да направи впечатление на хората... - тогава защо да им се сърдя? За кое точно?
А какво да кажем за онези, с които тепърва се запознаваме и ни попитат, дали имаме деца - точно както ни питат, какво работим? И те ли искат да ни изнервят или да ни наранят?
За "вдигнати крака" и "зелки" говорят обикновено приятелки, които искат да помогнат. Те вярват в тези неща и вместо да се гневя, мога да пропусна... Ако усетя, че има смисъл, мога да споделя аргументи защо не го правя... Ако са добронамерени, не мога да им се сърдя, че са имали късмета да не се налага да получат моето "полу-медицинско" образование...
На реплики от рода на: "Хайде, какво чакате" какво да се засягам - има хора, при които говора изпреварва мисълта, защо да им се обиждам, че са такива...
Нетактични хора ще има, независимо от зрелостта на обществото по един или друг въпрос. И те ще са такива, все едно дали става дума за репродуктивни проблеми или за други житейски ситуации... Утре като имаме деца, с нещо друго ще ни дразнят... Ние трябва да си намерим формулата, как да общуваме с тях... Но най-важното е, да не се натоварваме излишно...
Мъчно ми е ставало единствено, ако много близки хора (майка, сестра) не са разбирали проблема ми, но това е съвсем друг въпрос...
Ех, и аз допринесох с един дълъг пост...
П.П.
Jbrul, като си започвала темичката още не си била бременна и много се радвам да ти гледам линийката в подписа...
Пожелавам ти само хубави, безпроблемни мигове до термина и здраво бебче!