Мисля, че наистина сами се вкарваме в ненужни ни ситуации и наранената ни психика пресилва отношението на другите спрямо нас- ние сами се виждаме като различни. mari-al Подобно усещане имам и аз, лично за себе си естествено. Невъзможно е когато имаш такъв проблем (особено пък такъв) да не ти се изострят емоциите, а оттам и реакциите и да ти се промени малко, или много световъзприятието. Имам моменти, в които сама себе си не разбирам както се казва, пък очаквам другите да ме разбират...ами няма как да стане, ако сама не кажа какво ми е, защо се чувствам така и пр. За да знаят околните как най-правилно да се отнесат в подобни случаи, някой трябва да ги научи на това, да им обясни какво и защо, понеже границата е много тънка и неясно очертана. Имам предвид границата между двата основни типа реакции - в едната крайност е задаването на неуместни въпроси по неуместен начин, в другата пък е
"ходенето на пръсти" и престараването да не бъде засегнат някой, което кара въпросния някой да се чувства като болен, много различен и т.н.т. И в двата случая, все се чувствам неприятно, аз поне. Но не мисля, че моето мълчание е най-добрият начин да се защитя и съхраня в този момент... За щастие винаги мога да си се гушна при "сектата"
, където няма нужда нищо да обяснявам и разяснявам на никого, а просто ще бъда разбрана и ще се почувствам спокойно. Не мога обаче и едва ли някоя от нас може да си позволи, да се изолира от света извън този форум, да спре да контактува с приятели, познати, с хора с които има работа...Искам, или не искам, все ще се налага и за в бъдеще да се справя именно в подобни ситуации, къде с неуместно питане, къде с пресилено съчувствие, няма да се размине.
Няма и от утре да започне да се провежда целенасочена държаван политика (примерно), която да цели промяната на отношението по разни въпроси, което е създавано и затвърждавано десетилетия. А и големите промени в мисленето на едно общество, освен че се случват бавно, не се случват по административен път...те започват в самото общество и "в главата" на всеки негов член. Въобще, ама въобще не си въобразявам, че "откривам топлата вода и пържените кюфтета", че аз сама ще взема да променя нечие отношение и поведение спрямо хората с репродуктивни проблеми, камо ли пък на цял народ. Луда, луда...чак толкова луда не съм
Ако надмогна собствената си уязвимост и прескоча издигнатите от мен самата защитни стени, може би в един момент няма да се нуждая от защитни стени. Е, може и да не се получи, ама не пречи да опитам. То и това е като борбата за дете, като нямаме гаранции за успех - никоя от нас не е спряла да опитва, няма и да спре.
Важното е да вярваме в добрия край, все едно с какво сме се захванали. Поне аз така го усещам, което не значи непременно, че съм права... Както и в първия си (километричен)
пост написах, само споделям своите мисли и чувства.
Искрено желая успех на всички ви момичета!