0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Секцио с каква упойка да предпочита?
« -: Януари 14, 2010, 11:52:30 am »
Обръщам се към момичетата раждали секцио с упойка за съвет. Лекарите препоръчват спинална упойка, но напоследък изчетох доста мнения на родили вече момичета със спинална, че след това поне седмица са със страхотно главоболие и затова препоръчват раждане с пълна упойка. такъв съвет имам вече и от моята гинеколожка. Може ли да споделите своя опит.
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Секцио с каква упойка да предпочита?
« Отговор #1 -: Януари 14, 2010, 11:59:35 am »
Аз бях със спинална и двата пъти, бях в състояние да си видя децата, чувах всичко, виждах всичко, което става около мен. Не съм имала проблем с упойката, после се чувствах супер и не съм имала главоболие. Аз поне съм за непълна упойка от моя опит.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #2 -: Януари 14, 2010, 12:10:34 pm »
Аз бях със спинална и двата пъти, бях в състояние да си видя децата, чувах всичко, виждах всичко, което става около мен. Не съм имала проблем с упойката, после се чувствах супер и не съм имала главоболие. Аз поне съм за непълна упойка от моя опит.
  :balk_50: Подкрепям напълно ,и за мен беше важно да видя и чуя детето си!И също нямах проблеми след това и се чувствах добре.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Януари 14, 2010, 12:11:30 pm »
първо - компетентно мнение за упойките ще получиш при консултация с анестезиолог. такава е нужно да се прави преди всяка интервенция, изискваща анестезия. пълната упойка е по-тежка от спиналната и за секцио се практикува много рядко при определени случаи. това не е ресторант, че да си поръчваш от менюто.
второ - понякога има страничен ефект главоболие, който рядко може да трае по-дълго от няколко дни, но изобщо не е задължително това да се случи. аз не съм имала никакво главоболие, например, и за 14-дневния ми престой в следродилно отделение за жени, родили със секцио, видях само 1 жена с главоболие.

глупаво е човек да взема решения за такива неща въз основа на писани мнения из Интернет. консултирай се с лекар-специалист.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #4 -: Януари 14, 2010, 12:12:41 pm »
А, да, Джам, и аз щях да пиша, ама забравих - все пак е добре да се консултира с лекар.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #5 -: Януари 14, 2010, 12:30:39 pm »
Доколкото знам, консулатацията с анестезиолог си е част от процедурата преди всяка хирургична операция. Аз имам 1 лапароскопия и 2 секцио (със спинална) и всеки път съм имала разговор с анестезиолога преди операцията.

За страничните ефекти - след 2 от трите операции не съм имала никакви. Обаче след първото секцио исках някой да ми махне главата, ако може - много ме болеше, а аз държа на болка. Но тогава всичко беше по спешност, не знам дали беше резултат на случайност, прибързаност на лекарите, моето състояние. Но всичко това минава и се забравя. Потърси консултация с анестезиолог, направи каквото трябва, пък нататък каквото сабя покаже...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
« Отговор #6 -: Януари 14, 2010, 12:32:08 pm »
Разбира се, че ще се консултирам и с анестезиолог. В коя болница ще ми сложат упойка без консултация?!?
Джам, в болницата, която съм си харесала да раждам, можеш да си избереш вида на упойката. Като чета поне половината от момичетата там са раждали с пълна упойка. Моята гинеколожка си счупи крака преди няколко месеца и в същата болница и правиха операция със спинална упойка. Та нейните думи бяха следните " Като лекар ти препоръчвам спинална, но като човек - пълна упойка. След това прочетох много подобни мнения във форума на болницата. Същевременно имам приятелки раждали в други болници със спинална и не са имали проблем. Затова исках да проуча въпроса, защото ми се върти идеята, че зависи и от вида на самата спинална.С ваша помощ ще ми е по-ясно какво точно да говоря с анестезиолога.
Благодаря на всички за отговорите.
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 12:36:46 pm от eterna »
Съжденията  лош - добър, прав - грешен, умен - тъп, добро - зло не отразяват истината, не са истинни, защото това са частични гледни точки.Това е погледът на егото - то осъжда според това както на него му се иска да бъде и както му е изгодно в момента. Затова може би си забелязал, приятелю мой, че понякога една и съща ситуация я осъждаш като добра а в друг момент като лоша. Онзи който съди е егото.Твоята същност не познава такова нещо като съденето, защото нейният поглед е цялостен. Iamtheway
*

assya_g

• 168
  • мама на нинджи
« Отговор #7 -: Януари 14, 2010, 13:27:15 pm »
Аз раждах в Токуда със спинална упойка, веднага след операцията ми нямаше нищо, главоболието се появи 24 часа след това, но споделих с докторите и те ми дадоха 2 прахчета и ми мина. Не пропускай появата на малките сладури - усещането е неповторимо  :bighug:.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #8 -: Януари 14, 2010, 13:45:41 pm »
eterna, ако лекарката говори само от личния си опит - ще каже "като човек". именно лекарят е този, който е информиран, знае в какъв процент от случаите се появява този или онзи страничен ефект, кой страничен ефект е по-важно да се избегне и т.н.... затова, нейното изказване ми се вижда много неправилно към теб, като пациент. и ефектът се вижда - объркана си.

има голяма вероятност да зависи от вида на упойката, да. и от вида на обезболяващите, които ти слагат след това.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #9 -: Януари 14, 2010, 14:10:50 pm »
И аз раждах със спинална. На консултацията с анестезиолога (той беше много странен анестезиолог) не сме обсъждали упойката:)Или поне аз не попитах каква ще е.
Бях чувала за това главоболие предварително но слава богу не го усетих. Мен ме боли (болеше-откакто родих ме е боляла 1 път) глава почти всеки ден и се молех да нямам тази екстра.
Както и другите са ти писали, няма второ такова изживяване...да видиш (понеже няма да усетиш:) ) как раждаш един нов живот. Да чуеш гласа на новия живот.
Успех Етерна, какъвто и да е избора ти:)
*
« Отговор #10 -: Януари 14, 2010, 14:18:35 pm »
Джам, да права си - разколебана съм в момента, затова и пуснах темата. Имам достатъчно време до раждането (ако Бог е решил) и съм убедена, че до тогава ще направя всичко възможно да си изясня въпроса. Споделеният преживян опит е наистина много субективен, но е доста ценен затова: Благодаря ви, момичета!   :bighug:
*
« Отговор #11 -: Януари 14, 2010, 14:57:18 pm »
Първо: подкрепям напълно мнението на Джам за консултацията.
Второ: Имам опит и с двата вида упойка. Първото ми секцио беше с пълна, защото не ме хвана спиналната. Второто беше със спинална. Направена от същия анестезиолог. :wink:
За мен вторият вариант е в пъти по-добър. Бях в съзнание през цялото време, чух първия плач на детето си, видях я секунди след това, целунах я... Неописуемо щастие.
Това изпуснах с толкова чаканото си първо дете. Едва с второто раждане изтрих неприятния спомен.
Имам преди това една операция на коляно със спинална упойка. След 24 часа започна АДСКОТО главоболие и така 4 дни. Никога в живота не ме е боляло така.
Но това е въпрос на уменията на анестезиолога. Главоболието се появява, когато по-голямо количество гръбначна течност изтече. Така се нарушава налягането в гръбначния стълб и оттам  - главоболие. Може да се избегне с големи количества течности и разни илачи.
Желая ти леко, незабравимо и щастливо раждане.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #12 -: Януари 14, 2010, 15:25:35 pm »
Айде и аз да се изкажа ;)
Първо за консултацията е ясно...

При мен първото секцио беше с пълна упойка, второто със спиналана.
 Ако говорим за усещането за операция с пълната ми беше по-добре предвид, че второто секцио беше много тежко, един час след като извадиха бебето ме шиха, имах усещането че нещо ще се обърка, че няма да могат да ме зашият. Слушах все пак какво си говорят и, че тъкмо зашият на едно място от друго почва да шурти кръв ами в този момент желаех да съм с пълна упойка. После се наложи да ме до зашиват в реанимация, а вече упойката беше почнала да ме пуска...
 Ако говорим за срещата с бебето, при пълната упойка изпускаш първия плач и възможността да си го видиш веднага. Неприятното усещане, че съм пропуснал всичко това ме държа повече от половин година. Хубавото е, че поне бебето си беше при мен от самото начало. Второто дете, чух плача, дадоха ми го да го целуна, и въпреки, че го видях за секунди, после като отидох да си го видя в кувьоза бях му запомнила личицето...
А за главоболието след спиналната, White ти е казала, много вода на мен ми помагаше, то не ме и боляло много.

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #13 -: Януари 14, 2010, 15:36:24 pm »
Понеже те интересува споделен опит, да си кажа и аз.  :D Моето раждане беше със спинална упойка и след това се чудех защо ми еше казал анестезиолога да си купя предварително едни прахчета. Мислех си, че са за болките на самата рана.  :oops: След два дни попитах и ми казаха, че са за главоболие ако такова се появи. Е, няма главоболие, а и за 10 дни и още две жени, преминали през същат процедура, не съм ги чула да се оплакват от главоболие. Успех на раждането и не пропускай срещата с малчовците. Чувството да ги видиш е неописуемо. Пък макар и само за няколко секунди. :D

« Отговор #14 -: Януари 14, 2010, 16:14:27 pm »
И аз бях с упойка в гръбнака (така и не запомних името и да не те объркам  :oops:). Мина много леко секциото, видях бебките веднага, болка нямаше, вода не съм пила след това и главоболие не съм имала.
Анестезеолога си свърши много добре работа. Бих предпочела този вид упойка-пропускаш гаденето, сънливостта и възможността да си видиш бебето веднага в сравнение с пълното заспиване.
« Отговор #15 -: Януари 15, 2010, 11:57:58 am »
Аз също бях с упойка в гръбнака. Но бях с нисък хемоглобин и ми преливаха освен кръв и бях малко и на системи. Боля си ме главата 5 дена. Също така след това като седна и като стана и тръгна да ходя някак си не чувствах в началото стъпалата си и докато се раздвижа ходех като схваната. Но сега почти се оправих след толкова време...
*
« Отговор #16 -: Януари 15, 2010, 12:04:24 pm »
 :bighug:
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #17 -: Януари 15, 2010, 12:17:21 pm »
От написаното до тук разбирам че съм пропуснала много като съм родила Мария с пълна, но защо ли не съм съгласна с това.
Доволна съм от пълната упойка, беше много добре дозирана и се събудих още в момента в който ме преместваха в отделението за следродилна грижа. Бях с патронаж от лекар, акушер и анестезиолог.
Според мен преимуществото на спиналната анестезия е че контракциите следствие вливания окситоцин ако се чустват са по-слаби от тези родили с пълна упойка.
А иначе за неповторимото усещане че раждаш живот мога да се съглася но само когато става по нормален родов път. Другото си е операция, чисто технически разбира се.

Според мен най-важното е да има добри специалисти и апаратура в заведението което си избарала, визирам неонатология и реанимация.

Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #18 -: Януари 15, 2010, 12:29:42 pm »
За дане ви боли глава се пие много течност, или се слага една банка гликоза която и в у дома може да се сложи след изтичянето, на банката спира от раз главоболието знам ,от много спинални упойки късмет мили дами.
« Отговор #19 -: Януари 15, 2010, 13:14:09 pm »
За многото течност ме бяха предупредили и не само това, но нали 3 дни те държат гладен и само на течности...та аз последния ден трябваше да хапна шоколад и да пийна кафе заради ниското кръвно и хемоглобин.. Като  похапнах и живнах.