0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Научихте ли, че ...
« -: Януари 14, 2010, 09:11:47 am »
Момичета, иска ми се да имаме тема, в която да пишем за важни неща случващи се в България. Аз не гледам новини и като цяло се информирам от интернет пространството. Вчера например случайно научих, че от 01 Април 2010 няма да е възможно да излезеш в Европейската общност, ако нямаш карта ЕЗОК. Затова сега пускам информацията тук, за да научат и други като мен, които по една или друга причина се информират за такива неща "случайно".
Ето линк за по-голяма яснота:
http://www.puls.bg/health/news/news_3466.html

Друга полезна информация, за която в момента се сещам е задължителното подаване на Декларация 7 в НАП за лица, които са безработни. Не съм съвсем запозната и пускам линк:
http://www.vedomost.info/blogove/deklaratziya-7-shte-bade-za-litzatakoito-shte-se-osiguryavat-samo-zdravno-ot-01012010g.html
 В случай, че някой е по-наясно за тази декларация, нека да пише  :wink:

Между впрочем по същия начин пак случайно и то в последния момент "хванах влака за лихвоточките". Затова мисля, че е полезно тук да се пускат такъв род информация полезна за всички нас.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: Научихте ли, че ...
« Отговор #1 -: Януари 14, 2010, 09:31:01 am »
И аз имам въпрос. Като се омъжих 2006-та си смених фамилията и съотватно личната карта. Валидността на новата ЛК е до 2016г ,ще мога ли с нея да пътувам в страни от ЕС до изтичане на срока и като не е с биометрични данни както ще бъдат новите ЛК? Нямам международен паспорт. Интересувам се защото сестра ми живее в Атина и може да и гостуваме някога.
*

anizi

• 1806
  • Е вярно е, че сърцето ми заби извън тялото!!!
« Отговор #2 -: Януари 14, 2010, 09:43:12 am »
Не ми стана много ясно:

"Тя е необходима при продължителен престой в държава-членка на Европейския съюз"

какво значи продължителен период, а ако съм за една седмица? Разбрах, че здравна помощ няма да се отказва, но парите няма да се възстановяват, но за всички ли ще е необходима тази карта или само за продължително пребиваващите в съответната страна членка на ЕС?!  :ask:
*

crow

• 2670
« Отговор #3 -: Януари 14, 2010, 09:48:41 am »
Необходима е за всички, които искат да минат границата и влизат в държава от Европейската общност ( в линка са посочени кои са страните).
Цитат от http://www.ezok.bg/index.html.
Вие се нуждаете от ЕЗОК, ако:

- Планирате посещение на страна от ЕС / ЕИЗ или Швейцария
- Редовно посещавате някоя от тези страни например за бизнес или удоволствие
- Планирате да си търсите работа в която и да е от тези държави
- Сте изпратен да работите временно в някоя от тези страни, но продължавате да плащате данъците си в България
- Възнамерявате да проведете обучение в някои от тези държави, но продължавате да се считате за постоянно пребиваващ в България
- Желаете да посетите която и да е от тези страни временно, като целта на престоя Ви не е лечение или от медицински характер

П.П: Според мен целта на държавата е да събере здравните осигуровки на всички граждани на България. И за да стане това по-лесно им ограничава излизанията от страната. С две думи, за да излезеш ти трябва такава карта, а за да имаш такава карта трябва да си здравно осигурен през позледните 36 месеца.
Иначе самата карта е безплатна. Заплаща се само едно Заявление, което струва 0,12лв. ЕЗОК е въведена още с влизането ни в ЕС, но сега става задължителна (преди е била препоръчителна и някои хора вече си имат такава).
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 09:53:48 am от crow »
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #4 -: Януари 14, 2010, 18:27:46 pm »
Здравната карта е препоръчителна. Никой не може да ограничи правото Ви на свободно придвижване. Работя в туристическа агенция и следя този въпрос внимателно. Ако последват промени, ще се постарая да ги отразя в тази тема.
*

crow

• 2670
« Отговор #5 -: Януари 14, 2010, 19:07:36 pm »
Защо тогава са го казали по ТВ и се пише в медиите, че от 1 Април е задължителна, за да излезеш в ЕС ? Включително на мен ми го казаха и от фирмата издаваща ЕЗОК, която работи с НЗОК.
Тук:
http://www.puls.bg/health/news/news_3466.html
и тук:
http://www.radiogea.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1796:-1-&catid=34:2009-05-03-20-03-45&Itemid=54
и тук:
http://sandanski1.com/news/show_news.php?subaction=showfull&id=1263291370&archive=&template=S9
и т.н.

но после пък излязоха изказвания, като това:
http://www.radiogea.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1814:2010-01-14-11-41-46&catid=34:2009-05-03-20-03-45&Itemid=54

Не зная къде е истината.
« Последна редакция: Януари 14, 2010, 19:47:40 pm от crow »
*
« Отговор #6 -: Януари 14, 2010, 21:07:50 pm »
И аз имам въпрос. Като се омъжих 2006-та си смених фамилията и съотватно личната карта. Валидността на новата ЛК е до 2016г ,ще мога ли с нея да пътувам в страни от ЕС до изтичане на срока и като не е с биометрични данни както ще бъдат новите ЛК? Нямам международен паспорт. Интересувам се защото сестра ми живее в Атина и може да и гостуваме някога.

Да, спокойно можеш да си пътуваш с тази лична карта във всички страни от ЕС, докато е валидна. Ако решиш да си вадиш международен паспорт - вади с биометрични данни направо, може да ти хрумне да пътуваш до САЩ :) За Гърция - със сигурност нямаш проблем, гарантирам, а и в цяла Европа всъщност. И колкото и да ти звучи абсурдно следващата случка, не забравяй че ако минаваш за някъде през Сърбия, или Турция ти трябва и международен паспорт. Че с едни приятели се чакахме на сръбската граница, бяхме тръгнали за Австрия на ски и мацката чак тогава учудено казва: "А, ама то и паспорт ли трябва за да минем оттук, ние нали сме в ЕС? Ами аз мило ги оставих у нас."  :lol: Мъжа й позеленя горкия чак...та минаваха през Румъния тогава. Тя от ентусиазъм, че вече може само с лични карти и...сърбите ги беше преброила от ЕС набързо. Това за смях ти го разказвам само, ама и такива работи стават някой път.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

crow

• 2670
« Отговор #7 -: Януари 15, 2010, 08:23:24 am »
Jbrul, мисля че Altea пита за слуха, че от Септември месец 2011г. всички, които искат да минават граница трябва да са вече с новите лични карти ( с биометрични данни).
Според мен е рано да се отговори на този въпрос. Засега си важат старите лични карти и няма проблем на границата.
« Отговор #8 -: Януари 15, 2010, 08:59:40 am »

Друга полезна информация, за която в момента се сещам е задължителното подаване на Декларация 7 в НАП за лица, които са безработни. Не съм съвсем запозната и пускам линк:
http://www.vedomost.info/blogove/deklaratziya-7-shte-bade-za-litzatakoito-shte-se-osiguryavat-samo-zdravno-ot-01012010g.html
 В случай, че някой е по-наясно за тази декларация, нека да пише

Вчера подадох Декларация 7 в НАП.Доколкото разбрах се подава еднократано и важи за самоосигуряващи се лица,но не ЕТ,занаятчии,или земеделски производители,а такива които вероятно са безработни,както съм аз,но се осигуряват здравано.В декларацията се посочва дата от която лицето е започнало да се самоосигурява.В моя случай от датата на която съм освободена от работа.
Крайният срок за подаване на декларацията е до 1-ви март,но ви съветвам да не чакате последния момент.Вчера в НАП имаше много хора и повечето бяха за да подават тази декларация.Бланката може да се изтегли от страницата на НАП.
*

silvanchence

• 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
« Отговор #9 -: Януари 15, 2010, 10:58:09 am »
Ето и малко информация за облекченията за млади семейства с ипотечни кредити.

http://www.nap.bg/ospage?id=245

има ли семейства тук, които ще се възползват, да разискаме някои въпроси  :) .
[/url[url=http://bg-mamma.com]

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
« Отговор #10 -: Януари 15, 2010, 12:16:08 pm »
 crow ,
Поздравления за хубавата и полезна тема!

През ноември ми се наложи да си сменя документите ,заради промяна на фамилията.В Паспортния отдел ме предупредиха ,че ако имам виза за Щатите,след март месец когато е влизането в сила на документите с биометрични данни,няма да може да се пътува със старите паспорти,така че ако искате да пътувате до Щатите задължително ще трябва да си смените задграничния паспорт.
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #11 -: Януари 15, 2010, 14:43:23 pm »
crow ,
Поздравления за хубавата и полезна тема!

През ноември ми се наложи да си сменя документите ,заради промяна на фамилията.В Паспортния отдел ме предупредиха ,че ако имам виза за Щатите,след март месец когато е влизането в сила на документите с биометрични данни,няма да може да се пътува със старите паспорти,така че ако искате да пътувате до Щатите задължително ще трябва да си смените задграничния паспорт.
Свекърва ми и свекър ми имат визи за щатите, значи и те трябва да сменят паспортие март месец, така ли? Надявам се това е сигурна инормация, че да ги изстрелям тая седмица, до края на годината все ще им се наложи да пътуват.
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #12 -: Януари 15, 2010, 14:51:52 pm »
Ето и малко информация за облекченията за млади семейства с ипотечни кредити.

http://www.nap.bg/ospage?id=245

има ли семейства тук, които ще се възползват, да разискаме някои въпроси  :) .
На мен ми се ще да се възползваме, но незнам как стои въпроса за майки в майчинство, защото дефакто в момента не плащам данъци, но пък съпруът ми плща, обаче той пък е самоосигуряващо се лице, а за тях не прочетох нищо, макар че наистина би трябвало да има вариант да се възползва и той хм :?
*
« Отговор #13 -: Януари 15, 2010, 23:27:41 pm »
Jbrul, мисля че Altea пита за слуха, че от Септември месец 2011г. всички, които искат да минават граница трябва да са вече с новите лични карти ( с биометрични данни).
Според мен е рано да се отговори на този въпрос. Засега си важат старите лични карти и няма проблем на границата.

Предположих, че за това пита. Наложи ми се да сменям международен паспорт преди окло 3 месеца (че повредих стария  :?) и аз бяха чула нещо такова за 2011. В паспортното ги питах дали трябва и нова лична карта да си извадя (сегашната е от август 2007), точно заради биометрията - служителката ме увери, че моята си е напълно валидна до изтичане на срока й. Каза, че поетапно щели да се подменят личните карти, след като им изтече срока. Последно по новините казаха, че дори ще удължат срока на влидност на лични карти изтичащи през първите 6 (мисля) месеца на тази година, за да могат хората да си извадят направо от "новия модел". Ако тепърва измислят нещо друго...ще го обявят шумно във всички централни емисии новини предполагам.

*
« Отговор #14 -: Януари 16, 2010, 00:10:17 am »
Съпруга ми е моряк и от компанията,към която работи изискаха да поднови паспорта си през септември макар да беше с валидност до 05.2010 год. В паспортна служба попитахме дали няма да е проблем, че от 2010 год. ще има нови изисквания и ни увериха, че всички документи ще са си валидни до изтичането им без проблем. Старият паспорт му го оставиха като попълни декларация, че след изтичане на американската виза през 2017 год. ще го върне.

« Отговор #15 -: Януари 16, 2010, 13:59:52 pm »
Относно здравните карти:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=842967&ref=rss

Ето и малък цитат от статията:
"Обявихме това с идеята, че по този начин ще накараме хората да се възползват от правото си. Заради обществената реакция обаче, въпреки че е записано в закона, че картата е задължителна, ще заменим спирането на границата с разяснителна кампания, а за допълнителни санкции ще мислим", коментира д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването.
*
« Отговор #16 -: Януари 16, 2010, 15:50:59 pm »
Относно здравните карти:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=842967&ref=rss

Ето и малък цитат от статията:
"Обявихме това с идеята, че по този начин ще накараме хората да се възползват от правото си. Заради обществената реакция обаче, въпреки че е записано в закона, че картата е задължителна, ще заменим спирането на границата с разяснителна кампания, а за допълнителни санкции ще мислим", коментира д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването.

Ами задава се поредната разправия на институционално ниво явно.  :wink: (до сега и в новините гледах спор точно по този въпрос)
Идеята да не ти разрешат да напуснеш страната, ако не притежаваш ЕЗОК е в пряко противоречие на основно конституционно право на гражданите, поради което едва ли ще оцелее в този вид точно. Макар, че по закон е задължително да притежаваш такава -
санкцията, ако все пак нямаш ЕЗОК, не може да е в противоречие на Конституцията.
Сега ще "поспорят" отговорните лица, ще вдигнат пушилка по медиите и накрая ще се
окаже, че "тази работа - не може да стане така". Междувременно който е с редовни
здравни осигуровки, ще си извади такава карта за всеки случай. Който не си е плащал
осигуровките и има финансовата възможност да ги плати - ще ги плати и той за "всеки
случай", за да се застрахова все пак от проблеми на границата и така... То това е и
основната цел де - да се повиши събираемостта. В стататията, която си пейстнала нещата са съвсем ясно обяснени. :)
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 16:01:53 pm от Jbrul »

« Отговор #17 -: Февруари 01, 2010, 20:44:33 pm »
Помня аз, че имаше подобна тема!

Та - на въпроса за винетките и по-точно за камионите:
Днес ходих да купувам за камион с 3 оси. Ами те - два вида - от 1000лв и от 1300лв. Дотук добре, обаче кой откъде ще разбере каква точно му е нужна! Ами само в пътно управление можаха да ми дадат достоверна информация и то след като им представих големия талон.
Та в талона на т.V9, ако пише EVRO 0, І, ИЛИ ІІ значи купувате от 1300лв. Ако е ІІІ,ІV, V - купувате от 1000лв.
Добре - научих го след питане и връщане до в къщи за големия талон, ама никъде го няма обявено по бензиностанциите например, където масово се продават. И на бензиностанцията жената ми вика - ами трябва да си знаете  :? От къде ли?!?!?!?!

Друг е въпроса, че така ме беше яд да ги дам, че........ Защото две години по ред ги крадат от стъклото и дефакто даваме пари, а видимо сме НЕРЕДОВНИ! Та помолих в документа, който издават да пишат освен име - ЕГН и номер на автомобила!
Уф, може би не много ще са засегнатите точно в този форум, но и на един човек да свърши работа инфото - все е нещо! Аз изхабих много нерви днес!
Но пък - мога да си пожелая да си и изкараме паричките  :D
*

crow

• 2670
« Отговор #18 -: Февруари 01, 2010, 21:04:30 pm »
Хм, как ги крадат от стъклото ? Нали са залепени и то много здраво  :?
Иначе мерси за информацията (не че имам камион де, но може да ми послужи, за да помогна на някой)
« Отговор #19 -: Февруари 01, 2010, 21:08:16 pm »
ООООООО, крадат ги и още как!
Специалисти са, бре!
Има си начини явно - нагряват се май и с нещо тънко там - не знам!