0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Ще задам няколко въпроса с идеята  ,ако някой може да ми помогне.
1.Живеем в  апартамент  1 с Удостоверение за експлоатация от март 2006.
В момента има теч в един от апартаментите на последните етажи със скосове ,който преминава и слиза до 2 етаж.
Строителят се крие от самото начало като разбра ,че иам проблеми.Пуснах му нотариялна покана за сплашване ,но се върна ,че такова лице не живее на посочения адрес.
Какво да направим за да открием тази личност защото има и  други проблеми със строежа?
Знам ,че има някаква сума в банка за гаранции и че по закон  имало някакви клаузи че са за покриване на проблеми.Някой може ли да сподели опит или да даде акъл?
И друго сега.
Купихме  апартамент 2 в строеж .За него знаем , че срокът е 18 месеца и че трябваше да е готов март 2009 .Но и до днес е на никъде.В нашия договор нама опоменат срок  на завършване  ,но в разрешителното за строеж знам ,че  е 18 месеца /просто си е стандарт за нормална сграда от 12 апартамента /.Имам ли някакъв шанс да претисна строителя за нещо ?
Какви права имам ?
За там подписва мъжът ми и е подписал на доверие /познати малко/ защото ни направи голяма отстъпка ,а ние платихме на зелено и на 100%.
Мога ли да го накарам да ми плаща част от вноска по заем защото той казва ,че плаща наеми на собственици на парцела, които не са му доплатели исканите от тях по големи апартаменти  или допълнителни  помещения от полагащите им се?
Вече така ме е стегнала около врата таз без парична ситуация ,че............
Вече май има нужда и  от адвокат ,препоръчайте ми  моля!Ще си плащаме за деволията :(

« Последна редакция: Януари 12, 2010, 21:30:23 pm от Vali :) »

Д-р Стаменов,обичаме ви!
Вали това което аз зная е , че новото строителство си има гаранции. В удостоверението за въвеждане в експлоатация / това е бившия акт 16/ ако не се лъжа пише какви са гаранциите. Как обаче се процедира ако строителя не се яви незнам  :( Преди няколко месеца аз също питах за адвокат и се насочих към адвокат Киров. Кантората му е в бившия дом на красотата на тракия. Според мен е компетентен даде ни доста съвети и т.н. Останах малко  8O от хонорара , който платихме обаче . Ако те интересува мога да погледна за телефон като се прибера вечерта.
*
Вали,
И ние сме така.Нашата кооперация трябваше да е завършена май 2009г.Един прекрасен ден инвеститорът ни се обади,за да ни съобщи,че е свършил парите и че замразява стоежа.Ужас!!!
Хубавото при нас е,че ние имаме клауза в договора за изплащане на неустойки при забавяне на срока за изпълнение.Другата седмица имаме насрочена среща с адвокат и тогава вече ще видим как ще действаме занапред.Ако мога с нещо да помогна ми пиши на лични.
*

• 1376
Не съм сама в боя и това хич не ме успокоява.
Все си мислех ,че съм кърък ама на.
Я да чуя как върват хонорарите :?

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

Я да чуя как върват хонорарите :?

Другата седмица ще ти кажа  :wink:
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
при нас беше минимален процент върху неизпълнените в срок спрямо проекта строителни дейности /например, ако не са сложили каса на вратата ви сумата на тази каса по съответен процент- 1-2 да речем, това е дневната неустойка/
ние нямаше какво да вземем, защото забавянето от почти 8 месеца беше заради отказ на ХЕИ да издаде разрешително за ползване на заведението под самата кооперация и от там целия строеж не можеше да получи акт 16 :)
добре, че Стефания изчака да пренесем багажа и се роди 10 часа след това  :wink:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
И да осъдите строителя, и на кръст да го разпънете, ако е фалирал?

Тя тази криза в строителството си има цена, която се плаща от всички по веригата ... собственикът на непостроения апартамент, фалиралият строител, освободените работници ...

Иначе пицата нямаше да е постна ...
« Последна редакция: Януари 13, 2010, 18:26:55 pm от mmary »
*
И да осъдите строителя, и на кръст да го разпънете, ако е фалирал?

Тя тази криза в строителството си има цена, която се плаща от всички по веригата ... собственикът на непостроения апартамент, фалиралият строител, освободените работници ...

Иначе пицата нямаше да е постна ...

Дааа, и ние се намираме в подобна, дори по-лоша ситуация - срока за изпълнение на строежа от фалиралия строител отдавна изтече. Сега се съдим със собствениците на парцела, които пък решиха, че си искат мястото заедно триетажната сграда без покрив на него.
На трета инстанция сме и засега печелим, но какво от това?!?

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Вали това което аз зная е , че новото строителство си има гаранции. В удостоверението за въвеждане в експлоатация / това е бившия акт 16/ ако не се лъжа пише какви са гаранциите.
По закон гаранцията на сградата(конструкции) е 10години, а на инсталациите(ВиК, отопление, електро) - 5 години, също 5г. и за дограми, врати, абе всичко останало общо взето. Като за всичко това отговорността се носи от инвеститора, който да си търси изпълнителите на отделните части. Ако неможете да призовете строителя по адрес, пробвайте да издирите фирмата в Търговския регистър - по булстат, ЕИК, ЕГН, ако имате някое от посочените, стига информацията там да не съвпада с тая, която имате вие. Иначе за апартамент 2, не ми се ще да звуча зле, ама като сте платили всичко на 100% май сте се минали много. В повечето случаи хората си оставят задръжка (примерно 10%) точно за такива проблеми, неспазен срок и др. подобни. Освен да търсите добър адвокат и да завеждате някакъв иск за възстановяване на част от сумата, или както сте измислили да ви плаща вноските по заема :)
Стискам палци и успех.
*
В момента много строителни фирми са в затруднено положение и са в невъзможност да си изпълняват договорите. Ангажирайте адвокат отрано, не се опитвайте да се справите сами със ситуацията. Не отлагайте, а си подавайте исковете, преди фирмата да е обявила фалит, защото после ще пиете една студена вода (извинявам се за грубия израз).

Обикновено хонорарът на адвоката се определя от размера на имуществения интерес на клиента.
Здравейте!
И аз имам нужда от помощ във връзка със строителството! Живеем в къща с двор и искаме да си пристроим стая Пролемът е, че къщата е на калкан и съседите имат процорци точно в нашия двор! На времето дядо ми им е разрешил устно, но времената са се променили много от тогава! На плана на имота и къщата, тези прозорци не фигурират Опитах да се разберем цивилизовано, но това няма начин да стане! Посъветваха ме да подам молба в общината, те щели да назначат комисия, която да реши какво следва Въпросът ми е какво да правя аз - първо да подам молба в общината или да наемам адвокат? Изобщо на чия страна е правото? Иначе ми е ясно, че те без бой няма да се предадат и кой знае колко години ще се проточат нещата :( Просто искам да съм подготвена затова помагайте!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Мога да помогна по точка 1.
Ние също живеем в апартамент ново строителство от 2007ма. Борихме се с безобразни течове. Ама не ми стига думи да опиша как про всеки по-силен дъжд опъвах найлоните в хола....бременна,после тече в кошарката на децата...то бяха разговори, то бяха опити от страна на строителя да оправи проблема. Резултат 0.

Наех си адвокат, подготвих нотариална покана, струваше ми 80лв услугата. Издириха го, връчиха я....и се оправиха нещата. Много бързичко оправиха мизериите.
Имам подготвена нотариална покана, която мога да изпратя на мейл.
*

• 1376
Здравейте!
И аз имам нужда от помощ във връзка със строителството! Живеем в къща с двор и искаме да си пристроим стая Пролемът е, че къщата е на калкан и съседите имат процорци точно в нашия двор! На времето дядо ми им е разрешил устно, но времената са се променили много от тогава! На плана на имота и къщата, тези прозорци не фигурират Опитах да се разберем цивилизовано, но това няма начин да стане! Посъветваха ме да подам молба в общината, те щели да назначат комисия, която да реши какво следва Въпросът ми е какво да правя аз - първо да подам молба в общината или да наемам адвокат? Изобщо на чия страна е правото? Иначе ми е ясно, че те без бой няма да се предадат и кой знае колко години ще се проточат нещата :( Просто искам да съм подготвена затова помагайте!
За да строите стая имате ли разрешение?
Като направите нужните документи си почнете строителството ,ако те се оплачат ще си довлекат само проблеми .
Вече дори за ремонт се изисква разрешение от общината,а какво остава за строителство!

Д-р Стаменов,обичаме ви!
Да, на мен ми е ясно, че ако запчнем да строим няма къде да мърдат Въпросът е, че не го планираме за това лято, а прозорците ми пречат не само заради шума, който е точно до спалнята ми, но и защото хората си изхвърлят редовно отпадъците в двора ми :( Една вечер като се прибирахме с мъжа ми, беше вече тъмно и бутилка от вино се пръсна точно в краката му, на плочките в нашия двор 8O не ми се мисли, ако го бутилката го беше ударила! Наистина е нетърпимо положението, аз иначе не бих стигнала до такива крайни мерки, не и преди да започна да строя!
Иначе днес подадох жалба в общината, до месец ще имам отговор! Дано просто нещата не се проточат прекалено дълго време!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]