Няма да правя обобщения за нацията ни, понеже съм убедена, че като всяка друга нация и при нас е "мешана работа" - има всякакви индивиди и всякакъв тип поведение.
От това, което наблюдавам у себе си съм стигнала до извода, че в повечето случаи - както се държа аз - така се отнасят и към мен. Когато съм ядосана, изнервена, уморена и се вторачвам в това какво не ми е наред - това буквално се изписва на лицето ми и е видимо във всеки мой жест, или дума. И естествено хич не се сещам, че толкова много ми личи, нито си давам сметка винаги, че именно така предизвиквам ответна негативна реакция у околните. Примерно в някаква елементарна житейска ситуация, когато самата аз съм кисела и някой ми каже нещо съвсем не злонамерено или с цел да ме обиди...аз го приемам по точно обратния начин. Просто защото съм негативно настроена точно в този момент и "пришивам" собствената си нагласа към нечии думи, или поведение. Оттам следва верижна реакция - аз реагирам остро и отсрещната страна вдига гарда и минава в "моя тон" от което естествено започвам да "киселея" още повече и цялата ситуация става крайно неприятна. Не само за мен. И какво постигам така? Нищо, освен допълнителен стрес и нерви, както и това да счупя настроението на още някой...
Ето например тези дни се срещнахме с познати, които не сме виждали отдавна. Не съм в особено цъфтящо настроение, в главата ми се въртят всякакви въпроси, черни мисли и страхове по повод на това "защо нямаме бебе?". Не ми се ходи никъде, не ми се среща с никого, не ми се бъбрят разни леки и весели неща, но се налага да излезем все пак.
Опитвам се да се стегна и да си наложа ведро настроение и мисля, че съм успяла и въобще не ми личи, че имам някакъв проблем. Още със сядането на масата, другата двойка започва някаква оплаквателна тирада от вида на колко са досадни децата им, как им късат нервите и не им оставят време за личен живот...всъщност съвсем типично за повечето родители, които не са имали проблем с правенето на деца. Естествено на мен ми идва да им се развикам, че са пълни кретени и неблагодарници и естествено не го правя, но си представям как се е променило изражението ми. Млъквам, за да не изцепя нещо грубо. Другата двойка започва да се чувства дискомфортно и "разговорът" клони към замръзване. Опитвам да сменя темата - получавам кратки и намусени отговори все едно за какво става въпрос. Без и една лоша дума да съм казала, невербалната ми комуникация - предизвика поведение идентично на моето състояние към момента. За нещастие, последва и въпросът: "Ами вие защо не си направите едно бебе, за кога чакате?" и тук вече аз се тросвам с едно: "Ами просто защото не можем представи си..." - следва тотален конфуз и гробна тишина. Момичето започва да пелтечи някакви извинения, аз съм на ръба да ревна и никак не ми пука, че тя "съжалявала и не била попитала с лошо...". приятелската вечеринка придобива атмосферата на погребение естествено. Следва: успокой се и ще стане и братовчедка ми 10 години нямаше деца, ама сега има три....Аз вече съм с пристъп на бяс, реакцията ми е агресивна, репликите - също. На дамата й писва и с право и ми отвръща с: "Аз не съм длъжна да знам какви проблеми имате, за да ми се караш сега все пак!". Така е. Всъщност аз съм в грешка и е моя вината да стигне разговорът и обстановката до такава фаза. Аз съм намусената, аз съм киселата, аз съм тази която излъчва негативизъм и аз съм тази която освен собствената си вечер, съвсем незаслужено скапа вечерта и на други хора. Имах далеч по-правилен начин за поведение и реакция. Имах вариант да поговоря нормално, да обясня подробно и да се разтоваря от натрупания стрес споделяйки какво ми тежи, вместо да стискам зъби и да товаря и себе си и околните. В крайна сметка се "взех в ръце" и вечерта завърши приятно за всички ни.
Разказвам това, защото е нагледен пример и за други ситуации в ежедневието ни, отнасящи се до какво ли не. Често очкваме някой "позитивен човек" да ни зареди нас самите, без да усещаме как с нервите и негативизма си, провокираме негативна реакция и у най-лъчезарните и сговорчиви хора с които общуваме. Когато на нас ни е криво, често не осъзнаваме, че сами си го правим още по-криво, че несъзнателно предизвикваме някого да ни отвърне с настроение и поведение идентично на нашето такова в даден момент. Естествено, че има и изключения, слагам ги в рубриката "неизбежни щети"
За това реших, че трябва първо да положа усилие самата аз. Да се вгледам във всичко това, което ми е наред и да го "метна на везната", за да натежи срещу това, което не ми е наред. Наречете го самонавиване, ако искате. Следващото е, че не трябва да забравям как не съм единствения човек на когото нещо му тежи и да си го припомням възможно най-често. Да се опитам, когато някой ми се намуси първо да му се усмихна, вместо веднага да се намуся и аз. Когато някой ми свири на светофара, вместо да му тегля няколко майни, да му пусна за секунди аварийните за поздрав и да му се усмихна в огледалото, или да направя извинителен жест... Винаги има шанс да оправя и неговото настроение, ако реагирам позитивно, а не негативно. Когато някой съсед за пореден път ме подмине без да каже едно "здравейте" - ще му кажа аз, може пък да ми отвърне със същото, вместо да изпадам за пореден път в мисли що за невъзпитани хора има и да се ядосвам на това половин час... Когато пак някой ме попита защо най-после не си направим бебе - ще взема подробно да обясня "защо", вместо да мълча и да стискам с убеждението, че няма смисъл да товаря някого с личните си грижи. Когато на мен ми е криво и някой ми се усмихне, ще се напъна да се усмихна и аз дори и да не ми е до усмивки наистина, най-малкото защото така няма на мен да ми стане по-зле, нито пък ще разваля нечие чуждо настроение демонстрирайки, че ми е кофти в момента.
И всъщност...както с малки и последователни стъпки извървяваме пътя към това да имаме дете, със същите малки и последователни стъпки градим личното си щастие, настроение и го предаваме на околните без дори да разберем понякога. Да, не винаги се получава, но си струва всеки един път, когато все пак се получи.
Преди да се запитаме къде изчезнаха позитивните хора, първо да се запитаме дали ние сме от тях.
Поздрави