0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Уж съм интелигентен, образован и рационален човек, но точно в ситуацията "проблемно забременяване" се държа направо безумно и го знам. Знам и, че това е възможно най-идиотският начин да реагирам на ситуацията т.е. да не реагирам никак. Не съм в състояние да надмогна недоверието и негативизма, които натрупах през годините към всички лекари работещи в тази област. Изпитвам почти физическа неприязън, към всеки в бяла престилка, разполагащ с "магаре". Докато пиша това ми избиха сълзи от яд - чист и неподправен. Яд от това, че колкото и да го отлагах, колкото и да се надявах, че щом уж "всичко ви е наред" бебето все пак ще дойде...кристално ясно осъзнавам че бебе няма да дойде ей така. Всъщност, осъзнах го много отдавна, не днес, не вчера, не онзи ден. Но не предприех нищо, извън регулярните прегледи при редови гинеколог, който все така бодро ме уверява, че всичко ми е съвсем, ама съвсееем наред и щяло да стане. Хаххаха да бе, от 4 години все това слушам и в интерес на истината, дори веднъж някое от тези "компетентни лица" не ми препоръча поне едно изследване на хормони, една спермограма за мъжа ми, да си видя щитовидната жлеза...да не говорим пък да ме насочи към спецеалист по безплодие. Имала съм брилянтен цикъл, никакви видими дефекти...нямало за какво да се тревожа. Такава некомпетентност и бездушие, винаги, всеки път, при всяка смяна на личен гинеколог, а аз смених много. С едни кандиди не можаха да се справят 10 години, даже съм чувала "брилянтното" заключение, че били само единични колонии и въобще нямало смисъл и нужда да ги лекувам, едва ли не е нормално да ги има. За това, че от години не мога да изкарам месечния си цикъл без 5-6 аулина, "диагнозата" винаги, независимо от кой лекар е една - всичко ти е наред, няма никаква физиологична причина за тези болки. Ама мен ме боли до посиняване опитвам се да убедя докито, абе теб те боли, ама просто няма от какво гласи "компетентният отговор". И за довиждане получавам едно: "Абе като родиш, ще се оправи това", аргументация за становището не получавам естествено. Абе ОК да родя, ама защо ми се струва, че първо трябва да забременея за целта. Всъщност, дълбоко съм убедена, че ако бях раждала, щяха да ми обяснят че имам подобни менструални болки точно защото съм раждала. Нямам спомен през всички тези години, лекарите да са ми разрешили дори един проблем, дори най-елементарен.
За сметка на това обаче, имам идеални спомени от безкрайните грешни диагнози и лечения. От напъните на едно "светило" да ми прави пункция, заради това, че обвивката на една яйцеклетка се пукнала и в задматочната ми кухина се изляла течност, от което естествено адски ме болеше корем. Спомням си многократното умишлено недолекуване, за да имам повод пак да се върна в кабинета и пак да си платя и така до безкрайност. Спомням си ужаса, който преживях 3 дни, след като едно друго "светило" в София (за щастие непрактикуващ вече)бодро ми заяви, че имам рак на шийката на матката, ама за 300лв. щял да го оправи, още бил в начална фаза?! Естествено нищо ми нямаше на шийката на матката.
Спомням си как същия този прехвален лекар ме държа 15 мин. в ракрачена позиция, използвайки изрази като "хубаво путенце" по време на прегледа, след което седна да пише разни неща оставяйки ме в съответната позиция, без да ме уведоми че прегледът е приключил всъщност. Вметна, че имам "страхотни крачета"...вероятно трябваше да се почувствам поласкана? И вероятно, ако това ми се беше случило сега, а не преди 6 години щях да го съдя.
И сега ми е безпощадно ясно, че нямаме никакъв друг вариант да се сдобием с бебе, освен специалист по безплодие и мъкнене по разни специализирани за това клиники.
Твърде дълго отлагах, вече няма мърдане и всъщност съм адски закъсняла. Направо ме втриса при мисълта, през колко бездушни шарлатани трябва да мина и колко време и нерви ще изпотроша, докато (ако) попадна на някой, който да ми помогне наистина.
Сега ще почне едно елате днес, елате утре, елате другата седмица, това изследване, онова изследване (поне половината излишни, но за сметка на това скъпи и непременно в лабораторията с която "добрия" лекар/лекарка дели платената от мен сума). Естествено това ще се проточи с месеци и като няма резултат, ще потърся друг специалист. Логично. Новият "разбирач" още по-логично, няма да се довери на направените до момента тестове и изследвания и ще иска да ги повторим и айде пак отначало...още 6 месеца ще заминат. И най-вероятно ще оплюе колегата, при който сме били преди, честичко им се случва да го правят. И всъщност, по-голямата част от разтакаването няма да е защото толкова не могат да установят проблема и да го решат, а просто защото трябва да приберат сумата, която са си планирали като краен финансов резултат. Хич не им пука на нас какво ни е, ние сме си едни ходещи пачки с пари, а те си имат бизнес хората - искат максимална печалба. И естествено никой от тях няма да каже: "Вижте, аз накрая искам да прибера от вас сумата Х, по дългата процедура ли да минем, или ще я дадете сега и аз ще се постарая да реша проблема максимално бързо?". За съжаление. Това би улеснило нещата, поне като спестяване на време и нерви, ама никой няма да си го признае и да го каже.
Много съм негативна нали? Знам, ама това е положението и не знам как да се справя с него, не че не опитвам - просто не се получава. Нищо в личния ми опит не ми дава повод да разчитам на коректност, разбиране, професионализъм...
Попаднах в този сайт по съвсем различен повод от липсата на бебе. "Гугъл" ми изкара домашния раздел на "Зачатие", понеже имах проблем с домашната хлебопекарна...и после се зачетох в основната част. Мислех да не пиша изобщо, защото нямам какво да кажа и с какво да помогна на никого. Аз съм лош пример на поведение всъщност, за хората с такива проблеми и освен да облъча околните с негативизма си, друго не мога да направя. Но понеже очевидно съм и егоистка и вече много ми тежи да тая всичко това в себе си, изпитах необходимостта да го споделя с някого. Да поизпусна малко парата. Съжалявам и се извинявам, ако съм натоварила който и да е от вас с този ферман.
П.С. Ако администраторите преценят, нека го изтрият, няма да се засегна.

Искрено пожелавам успех и здрави бебета, възможно най-скоро на всички, които ги очакват с нетърпение! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Не им вярвам! А трябва да потърся помощта им...
« Отговор #1 -: Януари 06, 2010, 18:08:17 pm »
Направо ми се дорева като четох - при какъв идиот си ходила бе мила? :bighug:
От малко опит и от прочетеното тук само мога да предположа, че става въпрос за д-р Тодоров.  :ask: Нека да ме извини ако не съм права. :oops:

Само искам да ти кажа, че си попаднала на точното място. Прочети темите за отделните доктори, които обсъждат момичетата, питай ги ако имаш въпроси и съм сигурна, че ще намериш Твоя лекар, и той ще ви направи родители! Вярвай в това!
« Отговор #2 -: Януари 06, 2010, 18:13:19 pm »
Хей Jbrul по добре се успокой малко.Мисля че избързваш като слагаш всички лекари под един знаменател,все пак ти за толкова години не си отишла при специалист,обикновено се прави след 1 вата година.Сега трябва да си по борбена,по силна и вярваща в по светъл вариант на нещата.Черногледството няма да помогне ,да всеки има нужда да си излее мъката,и напълно те разбирам,но сега е време за специалисти в областта на проблемното забременяване.Намери твоя лекар,може да не успееш от първия път,но ще го намериш,разберете реално какъв е проблема,започни да се бориш и ще спечелиш,и най вече оправи малко този негативизъм.
 трябва да вярваш и да се бориш.Успех и дано смениш мисленето с по добро  :D и съвсем скоро станеш мама
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
« Отговор #3 -: Януари 06, 2010, 18:23:14 pm »
Тъжно. И това ни показва колко много много работа имаме още пред себе си - и Зачатие, и БАСРЗ и другите браншови организации и обществото ни като цяло.

Цитат
И сега ми е безпощадно ясно, че нямаме никакъв друг вариант да се сдобием с бебе, освен специалист по безплодие и мъкнене по разни специализирани за това клиники.
Много жалко, че чак сега е трябвало да разбереш това, очевидно само сайтът не е достатъчен, трябва още начини, още информация, още обществено внимание.

Jbrul, благодаря ти, че сподели всичко това с нас. Никой няма да ти изтрие темата, по-скоро се надявам да има развитие и ако е възможно да постави начало на решаването на нови проблеми, с които се сблъскваме.

Не всички лекари са такива, каквито описваш. Сред тях има и много стойностни и добри хора и професионалисти. Със сигурност щом вече пишеш тук ще направиш правилния избор и ще намериш своя ЛЕКАР с помощта на момичетата, техните истории и подкрепа, който да ти върне вярата в тази хуманна професия и да ти помогне да прегърнеш най-голямото си богатство. От сърце ти пожелавам успех при това много скоро!

П.П. Хубава покупка си направила, още повече щом тя доведе при нас  :bighug: Дано много скоро с нея да правите вкусни хлебчета за малки и големи !  :hug2:
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 18:26:04 pm от cygnus »
*
« Отговор #4 -: Януари 06, 2010, 18:32:08 pm »
siaХодила съм не при един, а при над 30 лекари през годините т.е. впечатленията ми не са от един-двама, нито пък са хора практикуващи само в един град.
Въпросният, който ми заяви, че имам рак се казваше д-р Цветански. Жив и здрав да е, злоба не тая към никого. Само разочарование.
Опитвам се да си избера специалист по отзиви на пациентки, но както и сама знаеш, за всеки коментиран лекар - мненията са полярни. Едните го превъзнасят, другите го плюят - в зависимост от крайния резултат, който се е получил при всяка от жените. И нерядко двете страни преминават към лични нападки в спор за компетенциите на въпросния специалист..., което всъщност не ми помага да си изградя обективно мнение.
Все пак чета естествено. Все при някого ще трябва да отида в крайна сметка, а и съм се примирила да не очаквам положителен резултат в кратки срокове. Поне няма да съм по-разочарована отколкото съм в момента. Имам нагласата да ме разиграват дълго време, единственото позитивно в моя негативизъм.

От модератора: Постът е редактиран, заради нарушаване на т.9 от правилата на форума. Моля, въздържайте се от употребата на обидни епитети.
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 19:04:11 pm от Елфи »

*
« Отговор #5 -: Януари 06, 2010, 18:56:25 pm »
"Не всички лекари са такива, каквито описваш. Сред тях има и много стойностни и добри хора и професионалисти."

cygnus Наясно съм, че не всички са такива каквито описвам, просто аз на такива съм попадала до сега. Собствената ми майка е лекар, смея да твърдя съвсем различна от тези на които аз попадах, но за съжаление специалността й е друга. Познавам много нейни колеги, специалисти в различни области на медицината, които са свестни и кадърни. Познавам и много точно от обратния вид. Те самите, вътре в съсловието не рискуват да препоръчат специалист от какъвто се нуждая, не смеят, не са сигурни, нямат вяра на собствените си състуденти и мотивите им, компетентността им...Не мисли, че не съм питала. Напротив.
По повод на предишен коментар, че мерки се взимат след първата година на неуспешни опити. Може би не се изразих точно в началото. Това, че чак сега пиша за това тук, не означава, че днес ми е светнало че имам проблем. Бях убедена, че проблем има още на 6-я неуспешен месец, независимо от всички уверения че няма проблем. Не се оправдавам, защото сама съм си виновна за пропуснатото време, в което можеха да ме размятат разни некадърници и ако тогава бях предприела нещо, за 3 години и половина вероятно щях да съм попаднала на свестен специалист до сега. Ама каквото сам си направиш - никой не може да ти го направи както знаете.

Че добри и коректни лекари има съм убедена, но големият проблем е как да попаднем на тях? Няма механизъм. Механизмът е само "проба-грешка, нов опит" и така до победата.

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #6 -: Януари 06, 2010, 19:04:44 pm »
Jbrul все пак клиниките по стерилитет не са хиляди.Кажи от кой град си, за да ти кажат момичетата къде да отидеш.Успех.
*
« Отговор #7 -: Януари 06, 2010, 19:06:25 pm »
Много добре те разбирам. И аз все при прехвалени ходех с моите проблеми. Че и даже единия уж специалист по репродуктивно здраве.

Че добри и коректни лекари има съм убедена, но големият проблем е как да попаднем на тях? Няма механизъм. Механизмът е само "проба-грешка, нов опит" и така до победата.

Има, има. Ето адреси http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52 Като мога да те посъветвам да не стъпваш в клиниката на братя Тодорови. Кажи от кой град си и ще те насочим към добри лекари. Чака се бая за първоначален час, но пък си струва.
*
« Отговор #8 -: Януари 06, 2010, 19:07:24 pm »
JBrul те са специфични нещата. Няма гаранция, че след като имаш близки роднини лекари то те са наясно кои в момента са най-добрите в конкретна друга различна от тяхната специалност. Много пъти ми се е случвало това. Дори моята лична лекарка да ме пита за препоръка за клиника по стерилитет за нейна позната ми се е случвало. Питай патило е в случая!
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #9 -: Януари 06, 2010, 19:18:19 pm »
Jbrul,
темата ме трогна. Искам да ти кажа, че четейки, изпитах всички онези чувста, които ме бяха връхлетели преди година и половина. От няколко години се мотах по лекари (разбирай гинеколози), сменях ги през няколко месеца, правехме само обичайните микробиологии и мануални прегледи и всички ми казваха същото както на теб. Едно към едно. Тотално се бях отчаяла, че медицината може да ми помогне. И тогава открих този прекрасен сайт. Още веднъж благодаря на създателите на Зачатие, че ми "отвориха очите". Тук научих за всички видове изследвания, добри специалисти и какво ли още не, за което даже идея си нямах. В началото ми се струваше невъзможно да направя всичко, но успях. Само за една година успях да направя повечето необходими изследвания (почти всички необходими). Струваше ми се невъзможно и да се добера до добър специалист, да си уредя час и да го накарам да погледне на мен като на човек с проблем. Бях също толкова отчаяна както ми звучиш и ти. Истината е, че всичко става крачка по крачка, но без никакво губене на време. Като за начало наистина кажи от кой град си и много момичета ще ти пишат със съвети за добри специалисти (за жалост те не са много). Верно е, че се чака много за първичен преглед, но пък понякога не е така и може и да изкараш късмет (както аз имах такъв). Нужна е воля и търпение, понякога дори съм била нахална и съм чакала пред кабинета на лекаря ми с надеждата да ми се върже на акъла и да ми направи поредното изследване, което няма как да си направя без негова помощ. Имала съм доста мигове на отчаяние, че няма да се справя. Е, все още не съм стигнала до щастлив финал, все още дори не зная къде е причината да не се получава при нас, но вече знам, че съм в права посока. Вече не се моткам по гинеколозите, които да ме тъпчат с АБ и да ми внушават, че бебе не става, защото имам някакви бактерии открити от тях "на око" (само с мануален преглед).
Станах многословна и моля за извинение, ако съм досадила.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #10 -: Януари 06, 2010, 19:22:14 pm »
Ами питам :) Моля, който желае да каже име на лекар и клиника, от които е доволен. Другият ми вариант е да си избера "на сляпо" т.е. да отворя списъка със специалисти тук примерно, да реша че някой не ми вдъхва крайно недоверие и да се пробвам.
С четенето на отзиви - нещо не ми се получава...аха реша, че някой става и попадам на почти същия брой негативни отзиви за него.
То ако беше толкова лесно, отдавна да съм посетила такъв специалист. Също така лекар, кото не би ми поставил упойка за каквото и да е болезнено изследване, или манипулация, или би ми отказал анестезия на принципа "аре к'во толкова ще потърпиш малко" просто не ми се коментира.

« Отговор #11 -: Януари 06, 2010, 19:25:11 pm »
Мила аз съм с две ръце за док. Александров АГ Варна :)
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
« Отговор #12 -: Януари 06, 2010, 19:26:37 pm »
Jbrul, ако си като мен от дълбоката провинция, нещата стават още по-зле... :( Тук при нас няма свестен лекар никакъв, камо ли за проблемно забременяване.... :( Мен ме имат като енциклопедия вече.  :(
По твоите проблеми. момичетата са те посъветвали вече. Прочети темите, разгледай адресите на клиниките, сподели от къде си и ще получиш полезни съвети. От моята камбанария ще ти кажа само още едно нещо. Не си губи времето, момиче. Действай. Дано не дойде ден да съжаляваш за пропиляното време, за загубените надежди и емоции. Желая ти успех на всички фронтове!

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #13 -: Януари 06, 2010, 19:31:58 pm »
Мила аз съм с две ръце за док. Александров АГ Варна :)
И аз съм за този доктор, но незнем от къде си и може Варна да е далеч за теб.
По отношение на упойките - има процедури, за които наистина само се носи слух, че не се понасят и много момичета се паникьосват само от прочетеното. А една упойка понякога не е най-добрият вариант. Говоря например за цветна снимка на тръбите. Болката трае 4-5 минути максимум, а и рядко е нетърпимо болезнена.
Всички останали изследвания са напълно безполезнени, а оперативните са си с упойка :)
П.П: Ако не е прекалено лично би ли споделила на колко години си? Защото си писала, че "адски си закъсняла" ?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #14 -: Януари 06, 2010, 20:12:09 pm »
Такааа. Малко съм изненадана от бързите ви реакции...всъщност изненадана съм, че изобщо някой ми обърна внимание. Благодаря ви. :)

От Стара Загора съм, но това просто информативно. За мен няма никакво значение къде се намира дадена клиника, не ми представлява проблем да пътувам до там колкото пъти и колкото често би се наложило т.е. "географският критерий" при избора ми не съществува. По-важно ми е не къде, а при кого. Ако това има някакво значение, не смятам за целта да ползвам здравните си осигуровки, смятам да плащаме в брой, особено ако това ще ми осигури по-бърз достъп, изследвания и пр.
На 29г. и полвина съм в момента, казах че съм "ужасно закъсняла" не заради възрастта си, а защото интуитивно дори знаех, че няма да стане от самосебе си, а 3 години не предприех нищо, извън обичайните посещения при гинеколог. Грешка.
Относно "само 4-5 минути болка..." - за мен лично, подобна теза не съществува просто. Може да съм лигла, пъзла, недостатъчно мотивирана - все едно как ще го наречете, но ако чуя подобно изречение от бъдещия си лекар, просто ще ми види гърба, ако ще й това да е тотално в моя вреда. Аз не съм просто едно тяло, сбор от органи, които някой трябва да накара да заработят по необходимия начин. И ужасно ми е писнало да ме разглеждат така и НИКОГА повече няма да го позволя. На никого. Аз съм преди всичко човек, жена, в уязвима позиция и в особено емоционално съсъояние. Поради което много държа и дори изисквам да получа човешко отношение и разбиране от лекаря си. Ако го няма...все ми е едно колко добър специалист е. Моите страхове и усещания са важни, защото са си МОИ. :) А и чисто технически погледнатао, не мисля че причиняването на стрес, болка и още негативни емоции би ми помогнало в случая.

*
« Отговор #15 -: Януари 06, 2010, 20:23:50 pm »
Jbrul, скандално млада си, момиче ;) :) Като се върна назад аз май съм бездействала повече време, но и започнах още най-първоначалните опити за бебе на твоята възраст в момента. Моят съвет е - чети. Мнения За и Против винаги има. Но винаги човек може да помисли и да прецени кое За на колко други Против се равнява и дали изобщо подлежат на съпоставка. Също така и зависи какво очакваш от своя лекар. Още с първото или второто посещение ще се разбере дали ще продължите напред или ще се насочиш към негов колега. Може ли малко по-конкретни въпроси? Правили ли сте спермограма, изследвали ли сте хормони, проследявал ли те е АГ дали имаш овулация и дали се пука фоликула? Правили ли сте рентгенова снимка за да се види има ли проходимост на тръбите?
« Отговор #16 -: Януари 06, 2010, 20:49:54 pm »
Jbrul, от това което си написала ми се струва че д-р Даскалов ще ти допадне. Това е Пловдив, а ако ти се среща със себеподобни ние групата от Стара Загора се виждаме понякога.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #17 -: Януари 06, 2010, 21:02:39 pm »
cygnus Може би като "преглътна маслинката", че трябва да си избера такъв специалист, ще си възвърна обичайното рационално мислене и ще мога да претегля ЗА и ПРОТИВ мненията за някой лекар по същество. Точно в момента не съм в състояние да го направя, склонна съм да преувелича всяко негативно мнение, да му придам тежест неоснователно..., което е грешен подход. Малко трябва да си овладея нервите първо, за да имам трезва преценка.
Може всякакви лични въпроси естествено, нямам какво да крия, а и не сме тука за клюката нито аз , нито вие :)
Относно изследвания, не бих казала че сме правили нещо съществено. Нямам никакви кисти, или каквито и да било аномалии по яйчници, матка т.е. всичките ми детеродни органи си изглеждат наред. Нямам и не съм имала никакви особени заболявания, освен въпросните кандиди, които чат-пат изплуват в регулярни изследвания. Хормоните ми си бяха в норма последния път (и всички предишни). Отделени яйцеклетки се виждат често, пак при профилактични прегледи, дали се пукат - нямам идея. Една се пукна със сигурност преди 10 години и ме вкара в болница  :lol: Но специално проследяване на това кога и как се отделят яйцеклетки и какво правят после - няма. Веднъж поисках - нямало нужда, била съм ОК....уффф. Съпругът ми уж също е наред, ама то от една спермограма - едва ли се изяснява всичко, като прочетох що изследвания и чудеса правят хората. Щитовидната си жлеза гледах по своя инициатива на УЗ - нищо й няма. Снимки на тръби не съм правила, няма и да направя без упойка.
Гинеколожката ми ми отказа такава снимка с упойка, не за друго ами защотото трябвало анестезиолог, ставало сложно така...не й се занимаваше на жената. А и аз не настоях, понеже вече бях решила да се обърна към сериозен специалист, който 100% ще иска такава снимка и той да я направи...Иначе по цикъла ми може да се направи не календар, ами швейцарски часовник, ама какво от това.
Като изберем сега лекар - ще направим каквито реши изследвания. Не виждам смисъл на този етап да ги правя предварително и на своя глава.

*
« Отговор #18 -: Януари 06, 2010, 21:06:56 pm »
JBrul, виж какво ти е писала по-горе Ledena_luna. Тя е от Стара Загора също. Д-р Даскалов е отличен избор, освен това е най-близкия до Стара Загора вариант. Можете да повторите спермограмата там също, както и да направите снимка ( с упойка естествено) и вече каквото той прецени, че е нужно да се изследва.
*
« Отговор #19 -: Януари 06, 2010, 21:15:26 pm »
Да, видях какво е писала. Вече помолих за детайли. Е...старт на търсенето значи ;)