Уж съм интелигентен, образован и рационален човек, но точно в ситуацията "проблемно забременяване" се държа направо безумно и го знам. Знам и, че това е възможно най-идиотският начин да реагирам на ситуацията т.е. да не реагирам никак. Не съм в състояние да надмогна недоверието и негативизма, които натрупах през годините към всички лекари работещи в тази област. Изпитвам почти физическа неприязън, към всеки в бяла престилка, разполагащ с "магаре". Докато пиша това ми избиха сълзи от яд - чист и неподправен. Яд от това, че колкото и да го отлагах, колкото и да се надявах, че щом уж "всичко ви е наред" бебето все пак ще дойде...кристално ясно осъзнавам че бебе няма да дойде ей така. Всъщност, осъзнах го много отдавна, не днес, не вчера, не онзи ден. Но не предприех нищо, извън регулярните прегледи при редови гинеколог, който все така бодро ме уверява, че всичко ми е съвсем, ама съвсееем наред и щяло да стане. Хаххаха да бе, от 4 години все това слушам и в интерес на истината, дори веднъж някое от тези "компетентни лица" не ми препоръча поне едно изследване на хормони, една спермограма за мъжа ми, да си видя щитовидната жлеза...да не говорим пък да ме насочи към спецеалист по безплодие. Имала съм брилянтен цикъл, никакви видими дефекти...нямало за какво да се тревожа. Такава некомпетентност и бездушие, винаги, всеки път, при всяка смяна на личен гинеколог, а аз смених много. С едни кандиди не можаха да се справят 10 години, даже съм чувала "брилянтното" заключение, че били само единични колонии и въобще нямало смисъл и нужда да ги лекувам, едва ли не е нормално да ги има. За това, че от години не мога да изкарам месечния си цикъл без 5-6 аулина, "диагнозата" винаги, независимо от кой лекар е една - всичко ти е наред, няма никаква физиологична причина за тези болки. Ама мен ме боли до посиняване опитвам се да убедя докито, абе теб те боли, ама просто няма от какво гласи "компетентният отговор". И за довиждане получавам едно: "Абе като родиш, ще се оправи това", аргументация за становището не получавам естествено. Абе ОК да родя, ама защо ми се струва, че първо трябва да забременея за целта. Всъщност, дълбоко съм убедена, че ако бях раждала, щяха да ми обяснят че имам подобни менструални болки точно защото съм раждала. Нямам спомен през всички тези години, лекарите да са ми разрешили дори един проблем, дори най-елементарен.
За сметка на това обаче, имам идеални спомени от безкрайните грешни диагнози и лечения. От напъните на едно "светило" да ми прави пункция, заради това, че обвивката на една яйцеклетка се пукнала и в задматочната ми кухина се изляла течност, от което естествено адски ме болеше корем. Спомням си многократното умишлено недолекуване, за да имам повод пак да се върна в кабинета и пак да си платя и така до безкрайност. Спомням си ужаса, който преживях 3 дни, след като едно друго "светило" в София (за щастие непрактикуващ вече)бодро ми заяви, че имам рак на шийката на матката, ама за 300лв. щял да го оправи, още бил в начална фаза?! Естествено нищо ми нямаше на шийката на матката.
Спомням си как същия този прехвален лекар ме държа 15 мин. в ракрачена позиция, използвайки изрази като "хубаво путенце" по време на прегледа, след което седна да пише разни неща оставяйки ме в съответната позиция, без да ме уведоми че прегледът е приключил всъщност. Вметна, че имам "страхотни крачета"...вероятно трябваше да се почувствам поласкана? И вероятно, ако това ми се беше случило сега, а не преди 6 години щях да го съдя.
И сега ми е безпощадно ясно, че нямаме никакъв друг вариант да се сдобием с бебе, освен специалист по безплодие и мъкнене по разни специализирани за това клиники.
Твърде дълго отлагах, вече няма мърдане и всъщност съм адски закъсняла. Направо ме втриса при мисълта, през колко бездушни шарлатани трябва да мина и колко време и нерви ще изпотроша, докато (ако) попадна на някой, който да ми помогне наистина.
Сега ще почне едно елате днес, елате утре, елате другата седмица, това изследване, онова изследване (поне половината излишни, но за сметка на това скъпи и непременно в лабораторията с която "добрия" лекар/лекарка дели платената от мен сума). Естествено това ще се проточи с месеци и като няма резултат, ще потърся друг специалист. Логично. Новият "разбирач" още по-логично, няма да се довери на направените до момента тестове и изследвания и ще иска да ги повторим и айде пак отначало...още 6 месеца ще заминат. И най-вероятно ще оплюе колегата, при който сме били преди, честичко им се случва да го правят. И всъщност, по-голямата част от разтакаването няма да е защото толкова не могат да установят проблема и да го решат, а просто защото трябва да приберат сумата, която са си планирали като краен финансов резултат. Хич не им пука на нас какво ни е, ние сме си едни ходещи пачки с пари, а те си имат бизнес хората - искат максимална печалба. И естествено никой от тях няма да каже: "Вижте, аз накрая искам да прибера от вас сумата Х, по дългата процедура ли да минем, или ще я дадете сега и аз ще се постарая да реша проблема максимално бързо?". За съжаление. Това би улеснило нещата, поне като спестяване на време и нерви, ама никой няма да си го признае и да го каже.
Много съм негативна нали? Знам, ама това е положението и не знам как да се справя с него, не че не опитвам - просто не се получава. Нищо в личния ми опит не ми дава повод да разчитам на коректност, разбиране, професионализъм...
Попаднах в този сайт по съвсем различен повод от липсата на бебе. "Гугъл" ми изкара домашния раздел на "Зачатие", понеже имах проблем с домашната хлебопекарна...и после се зачетох в основната част. Мислех да не пиша изобщо, защото нямам какво да кажа и с какво да помогна на никого. Аз съм лош пример на поведение всъщност, за хората с такива проблеми и освен да облъча околните с негативизма си, друго не мога да направя. Но понеже очевидно съм и егоистка и вече много ми тежи да тая всичко това в себе си, изпитах необходимостта да го споделя с някого. Да поизпусна малко парата. Съжалявам и се извинявам, ако съм натоварила който и да е от вас с този ферман.
П.С. Ако администраторите преценят, нека го изтрият, няма да се засегна.
Искрено пожелавам успех и здрави бебета, възможно най-скоро на всички, които ги очакват с нетърпение!