0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
прехвърляне на майчински
« -: Декември 18, 2009, 13:05:27 pm »
момичета, някоя знае ли каква е процедурата по прехвърляне на майчински? малката е на 1г4м, искам да прехвърля майчинските на майка ми (пенсионер е) и да започна работа в друга фирма. счетоводителите не са наясно, прехвърлят ме към НОИ, но засега не мога да ида, тъй като сме сами двете.
мерси :)
Re: прехвърляне на майчински
« Отговор #1 -: Декември 18, 2009, 15:06:31 pm »
Викето, най-добре се обади по телефона в НОИ и ги разпитай. На мен доста любезно ми обасниха по телефона как стоят нещата с ползването на продължителен болничен. Телефоните ги има в сайта им: www.noi.bg
*
« Отговор #2 -: Декември 18, 2009, 16:06:17 pm »
и аз така си мислих, северина, само дето от там не ми дадоха никаква информация, а ми се скараха що се обаждам едва ли не. явно ще трябва да питам на място, където не могат да ми затворят телефона, щом въпросите ми станат повече от 2 ;)
« Отговор #3 -: Декември 18, 2009, 16:23:59 pm »
Здравей Viketo, доколкото знам майчинството може да се прехвърля на роднина по права линия, който обаче работи по трудов договор. За пенсионери мисля, че в социалното имат програма "В защита на майчинството" може там да попитате. Лек ден
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #4 -: Декември 18, 2009, 16:26:34 pm »
Вики виж из нета - имаше един сайт в който счетоводители даваха мнения и консултации по различни въпроси, свързани с осигуровките! Ако успея да го намеря ще ти дам линк!
« Отговор #5 -: Декември 18, 2009, 16:30:47 pm »
http://www.odit.info/
Да не е това сайта, който имаш предвид ?
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #6 -: Декември 18, 2009, 16:34:14 pm »
Да Рози, изпревари ме! Когато бях в майчински и се наложи да ползвам болнични четох из този сайт! Може да и бъде полезно да го разгледа!
*
« Отговор #7 -: Декември 18, 2009, 16:52:57 pm »
мерси, момичета, и аз стигнах до този сайт, както и форума на lex.bg. засега ми стана ясно, че трябва да е на трудов договор лицето, на което се прехвърлят майчинските.
« Отговор #8 -: Декември 18, 2009, 17:00:53 pm »
http://209.85.129.132/search?q=cache:9pEw4VXmpUkJ:www.odit.info/%3Fs%3D6%26i%3D129863%26f%3D668+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
тук се дискутира тази тема.
Според мен след като разпитате в "Социално подпомагане" /по местоживеене/ какво точно трябва да се направи, го обмислете добре, защото до колкото съм запозната, първо се изискват доста документи от "кандидат-гледача" /като най-абсурдното е, че дори на родните баби изискват документ, че са психически здрави :)/, и второ след това знам, че трябва да се води някакъв дневник, в който гледача описва по часове как е гледал детето и т.н./един вид за да дава отчет на родителя/ От службата ходят на проверки, за да се уверят дали детето наистина го гледа въпросния "гледач" и дали попълва горепосочения дневник. Също "гледача" не може да води детето някъде без писмено съгласие на родителя. Да не говорим, че ако бабата живее в друг град, няма право да си ходи /особено с детето/ "в работно време" в родното място примерно. Приема се, че не е на работното си място и съответно няма право на "заплата"
Има вариант ако ти започнеш работа и дадеш детето на ясла, да ти изплащат 1/2 майчинство към заплатата. Това май е най-безобидния вариант. Ако разбира се имаш такова желания изобщо.

мерси, момичета, и аз стигнах до този сайт, както и форума на lex.bg. засега ми стана ясно, че трябва да е на трудов договор лицето, на което се прехвърлят майчинските.
Може да е пенсионер, но не по болест, а за прослужено време /или както там се наричаше/
« Последна редакция: Декември 18, 2009, 17:04:32 pm от джиджи »

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #9 -: Декември 18, 2009, 17:23:46 pm »
Викето, според мен точно това е най-добрия вариант- да се върнеш на работа и да гледа някой детето, а ти да му даваш половината майчинство, което ще ти се полага. От бюрократична и всякаква гледна точка. Моята баба от февруари ще гледа Преслава- така ще правим.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #10 -: Декември 18, 2009, 17:32:34 pm »
Викето, според мен точно това е най-добрия вариант- да се върнеш на работа и да гледа някой детето, а ти да му даваш половината майчинство, което ще ти се полага. От бюрократична и всякаква гледна точка. Моята баба от февруари ще гледа Преслава- така ще правим.

Mini, мисля че имаше изискване детето да е записано на ясла.

*
« Отговор #11 -: Декември 18, 2009, 22:34:44 pm »
И аз имам колежки, които са на работа и си вземат половин майчинство към заплатата, което дават на гледачките на децата си в къщи.

« Отговор #12 -: Декември 18, 2009, 22:41:54 pm »
Викето, програмата се нарича "В подкрепа на майчинството" и се реализира посредством Дирекция "Бюро по труда" и Дирекция "Социално подпомагане". Зависи, обаче дали ще има свободни бройки по програмата. Лицето, което ще се грижи за детето, трябва да е пенсионер, да има удостоверение от психиатър, че е здрав (може да се изискат и други документи). Лицето трябва да има регистрация в ДБТ, а майката да покаже документ, с който удостоверява, че се връща на работа. Дирекция "СП" сключва договора, и в общи линии това е.
Дано съм помогнала малко.
« Отговор #13 -: Декември 19, 2009, 16:06:14 pm »

Mini, мисля че имаше изискване детето да е записано на ясла.

Връщам си думите назад  :oops: Съжалявам ако съм подвела някой. Грешката е моя. Няма проблем ако детето НЕ е записано на ясла и майката се върне на работа. Получава си 50% майчинство доп.към заплатата. Объркала съм се с това, че ти рязват майчинството ако не се върнеш на работа, а запишеш детето на ясла. Извинявам се пак за грешната инфо.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #14 -: Декември 19, 2009, 17:44:44 pm »
:D нищо де, стават грешки
добре, че в моя случай имам на кого да разчитам, по програмата, която цитирате няма нито един одобрен през 2009 в нашата община, да не говорим, че не плащат редовно и не се знае дали ще има
за мен по-безболезнено е да й давам на баба половината майчинство плюс разликата до 200 лева /колкото чисто взема един асистент по програмата/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #15 -: Декември 20, 2009, 23:11:08 pm »
ох, момичета, отчайващо е с тая бюрокращина :( ще искам да съм на граждански договор, но ако няма вариант, ще пристъпя и аз към 50% майчински. имам и сления въпрос - ако започна работа не към фирмата, която ме осигурява на трудов договор, а към друга, с която сключа нов трудов договор, остава ли в сила закона за тези 50%?
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #16 -: Декември 20, 2009, 23:15:29 pm »
остава, да
но трябва да си на трудов договор наистина, не на граждански
*
« Отговор #17 -: Декември 20, 2009, 23:23:48 pm »
ок, мерси, мини, аз ли подавам документи или счетоводителя? ако аз - НОИ ли? може да звучи наивно като въпрос, но от години не съм се занимавала с институциите ... и хич не ми се щеше да се занимавам пак, но няма начин явно
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #18 -: Декември 20, 2009, 23:27:07 pm »
всичко прави счетоводителя на фирмата в която си назначена, ти само попълваш едно приложение и му го връчваш, от там нататък е негов ангажимент, ако си самоосигуряващо лице трябва сама да го правиш
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #19 -: Декември 21, 2009, 19:16:56 pm »
Искам да попитам, ако през втората година, когато плащат по 240 лева на месец, работя по граждански договор, а не по трудов, губя ли ги тези 240 лева. Работя по около 16 часа на седмица.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.