0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #20 -: Декември 18, 2009, 17:57:01 pm »
А някой знае ли рецепта за приготвяне на коледни сладки?
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #21 -: Декември 18, 2009, 18:26:23 pm »
За сега за Бъдни вечер съм замислила постни сърми,бобена салата и тиквеник.Ще видим другото какво ще е...

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #22 -: Декември 18, 2009, 18:52:53 pm »
Тази пълнена тиква и на мен ми хареса! Теди, браво за идеята!
А колко време се пече?

Не съм Розовелка  :wink: :P ,но два часа на 180-200 градуса!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #23 -: Декември 18, 2009, 22:13:49 pm »
Лелелеееееееее, тая печена тиква сигурно ще е супер! :lol:
Айде, който я прави преди коледа, да сподели!  :wink: :lol:
Аз за бъдни вечер си приготвям нечетен брой постни ястия. Задължително правя баница с праз, защото мъжа ми много я обича! Ще има и боб, постни сърмички и пълнени чушки. Аз си пека и тиква, но я правя по един бърз и лесен, но много вкусен начин!  :wink: :lol: Нарязва се на парчета, заедно с кората и се нарежда в тавичка с корите на горе, посипва се със захар, допълва се с вода и се пече. Става супер! :lol:

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #24 -: Декември 18, 2009, 22:31:14 pm »
Душе, уби ма с таз "надупена" тиква, не се шегуваш нали? :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #25 -: Декември 18, 2009, 22:34:18 pm »
Не Мише, пробвах така да пека тиква, Ники си облиза и ушите  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #26 -: Декември 18, 2009, 22:38:37 pm »
ЗаТиквена съм, опс заинтригувахте ме! :lol:
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #27 -: Декември 18, 2009, 22:41:35 pm »
Душе, уби ма с таз "надупена" тиква, не се шегуваш нали? :lol:
Не, бе, Мише, съвсем сериозно ти говоря.  :lol: Аз от както се помня, майка ми така я прави. И аз винаги така съм я правила. Няма нужда от рязане, чистене, стъргане или нещо друго. Пробвай, ще ме споменаваш!  :wink: :lol: Точно надупена е!  :lol: Не го обясних много добре, но дано сте ме разбрали. Измивате тиквата отвън, режете я на резени, после всеки резен на няколко парчета, в зависимост от големината на тиквата. Изчиствате я отвътре и я нареждате в тавичката. От горе сипвате няколко чаши захар и заливате с вода до парчетата. Захарта се разтваря във водата и попива в тиквата. После се обръща при сервирането. Така се сервира - парче тиква с кората надолу, обаче!  :wink: :lol: Яде се с малка лъжичка! Да ви е сладко!  :lol:

*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #28 -: Декември 18, 2009, 23:00:26 pm »
Ние тази Коледа ще я караме при родителите на мъжа ми и се чудя какво да занеса от нас сготвено.

Иначе миналата година правих боб, постни сърми и сладкиш с банани и ябълки.

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #29 -: Декември 18, 2009, 23:03:44 pm »
и у нас тиквата се пече така ,както Душето е описала,но слагаме парчетата с кората към тавата ,нямала съм проблем с изгаряне.
А тази пълнена тиква така ме съблазни,че ще се опита задължитено!
Благодаря ви за съветите за формички.Днес случайно минах покрай магазин за 1лв. и имаше,та спасих положението на първо време.
Аз в неделя ще ги правя меденките и не съм изпробвала лично рецептата,но една приятелка ги прави тези дни и са много хубави,а тя е взела рецептата от един форум,та ви я пействам ,както ми я е дала:

Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.

Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месиме до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но н еправете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхат и се украсяват по желание - най-добре с гллазура от останалите 2 белтъка!

За глазурата съм писала много пъти, но пак да кажа. Ако искате глазурата ви да е гладка и с с нея да се правят многхо тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти. Освен това може да прецедите белтъка през парче дамски чорапогащник, за да е гладък. На един белтък слагаме няколко капки лимон и около 150-200г пудра захар (според големината и гъстотата му). Ако ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто още няколко капки лимон. Най-добре се прави глазурата на ръка, защото с миксер влиза въздух в глазурата и после стават балончета и неравности. Ако обаче не ви се играя на рънка, направете я с миксерра. Започнете да разбивате белтъците с лим. сок на най-ниската степен до образуването на пяна. После увеличете оборотите, като прибавяте захарта на няколко пъти. Глазурата трябва да е гладка и като я сложите във фунийка и отрежете около 1 мм отвор, трябва да оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива.




А иначе за Коледа у нас задължително се прави капама - баща ми е от Добринище и много вкусна я прави.Едва я чакам вече. :lol:
« Последна редакция: Декември 18, 2009, 23:05:37 pm от z22 »
<br />
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #30 -: Декември 19, 2009, 07:20:48 am »
Да се включа и аз по повод надупената тиква.Наистина става много вкусна,само че аз посипвам захар на дъното на тавата и върху захарта нареждам тиквата с кората нагоре,като парчетата са плътно наредени едно до друго.Вода не слагам,тиквата си пуска,става много вкусна.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #31 -: Декември 19, 2009, 09:40:17 am »
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=5567
Момичета, тук има много интересни неща - всичко за празниците - украса, картички, ястия...

*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #32 -: Декември 19, 2009, 16:30:09 pm »
Искам да помоля да ми кажете как правите содената питка?Аз всяка година меся погача,тая год.реших да е содено,нооооо искам нещо пробвано.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #33 -: Декември 19, 2009, 16:47:11 pm »
За пънената тиквата - аз лично още не съм я правила, но ходихме на гости и там я опитахме. Много е вкусно.

Содена питка - 1 кисело мляко, 1 яйце, хлябна сода 1ч.л./в киселто мляко, да шупне/, щипка сол, брашно, колкото поеме. Месиш, но имай впредвид, че тестото не трябва да става много твърдо, даже малко да ти лепене по пръстите, за да не стане много твърда питката. Пече се в намазнена тавичка, в предварително загрята фурна. Когато я правя за Бъдни вечер не слагам яйце - за да е постна. С малко от тестото може да направиш украса отгоре на питката - гроздче, кръст или нещо друго. Слагам и паричка в нея.
Дано ти се получи.
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #34 -: Декември 19, 2009, 17:21:14 pm »
Рецептата свалихме с колежката ми от интернет. Аз още не съм ги направила, но тя ме изпревари и нейните бяха станали чудесни, затова давам рецептата спокойно (то така или иначе не е ясно, аз накъде ще ги издокарам :wink: ). Освен това, тя твърди, че ствали много лесно. Ще видим... :)

Медени линцери

2 яйца
7 пълни с л мед (около 300гр)
3 с л захар
3 с л кисело мляко,  разбити с
15гр амониев бикарбонат (амонячна сода)
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-ситно)
80гр масло
15 гр канела
3 чаши брашно от по 220мл (и тъй като си зависи от големината на яйцата и лъжиците), тестото трябва да е меко и да не лепи по ръцете

сладко за слепване (от сините сливи е много подходящо)
200гр натурален шоколад за глазурата и 40мл сметана и 20мл коняк

Меда и захарта се загряват в микровълновата (или на слаб котлон)  до разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко с  амонячната сода
Към тях се прибавя всичко останало, разбърква  се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно.
Другата половина се прибавя, но вече с ръце се омесва - не много, колкото да се събере на топка.
Разделя се на 3 части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм.
Реже се на правоъгълници, или се изрязва с фигурка или чаша.
Поставят се в намаслена тава и се пекат на 200* за около 10 мин (зависи от фурната) до съвсем бледо порозовяване (да не се препичат, защото стават твърди!)
Като се извадят се задушават с дебела кърпа за около 15-20 мин (докато излезе следващата тава)

След като изстинат се слепват със сладкото по двойки
Шоколада се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то
Потапят се половинките в разтопения шоколад и се нареждат на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио.
Прибират се за 30 мин. в хладилника
След това и другата половина по същия начин се потапя в шоколад и пак в хладилника.

*** Излизат 2 и 1/2 тави от тази доза.
*** Време за приготвяне - около час и половина, но пък си има почивка от 30 мин.
*** Това си е за гафовете, но явно и в мв-то на по-голяма мощност шоколада се пресича ( едната доза ще чака някакво приложение сега)
*** Наистина станаха много пухкави, а до сутринта сигурно ще са още по-меки от поетото сладко.

___________

Успех на всички майсторки! и която вече е приготвила нещо, да не забравя да се похвали с резултатите :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #35 -: Декември 19, 2009, 17:22:38 pm »
http://stirianowa.blogspot.com/2009/12/blog-post_1255.html


Предложение и от мен, тук в нашия мол има сладкарница, където този вид портокалови корички ги продават за около 80 лв/килограм
Мисля, че всяка от нас може да си направи сама, не е трудно, и без това сега се ядат много портокали, а вкуса на тъмен шоколад и портокал е уникален. За глазура ползвам един готварски шоколад от Кауфланд, 200 грама за 1,69
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #36 -: Декември 19, 2009, 17:36:22 pm »
Аааа, mini, страхотни са тези корички  osi_9  Някак "изненадващи" и размирисват цялата къща на хубаво :D
Вече купих портокалите, но голямо чудене падна - с дебели или с тънки кори са по-добри...?  osi_10

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

    isho75

  • ****
  • 533
  • Вярвай в чудеса
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #37 -: Декември 19, 2009, 18:11:00 pm »
Аз за коледа си меся питка СЛЪНЦЕ,сърмички задължително,тиквиник също...И ще измисля още някои работи.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #38 -: Декември 19, 2009, 18:44:16 pm »
Аз все още не съм решила коя пита  ще правя -на  содена дори да не се  сложи яйце,има кисело мляко ,така че пак не е постна.
Такава с мая четох ,че също не се счита за постна /заради дрождите/.

Изнамерих тази рецепта: и може би ще е по нея ,но ако някои се включи  с изпитана рецепта ,няма да е зле: 
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1433

« Последна редакция: Декември 19, 2009, 18:49:05 pm от nimika »


*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #39 -: Декември 19, 2009, 18:56:41 pm »
Аз четах рецепти и с вода вместо кис.мляко,но за това искам нещо испитано,не знам коя ще е по-добра.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"