0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коледни и Новогодишни изкушения
« -: Декември 15, 2009, 09:37:17 am »
Наближават празници и мисля , че е добре да отворим една такава тема и да споделим рецепти за коледната и новогодишна трапеза.

Едно от нещата ,които смятам да направя за Бъдни вечер са пълнени чушки с боб.
Рецептата е много лесна. Сушени чушки се накисват във вода. Сварява се боба и се отцежда. Запържва се лук до златисто и към него се прибавят боба, слагам чубрица, сол , червен ,черен пипер . С тази смес се пълнят чушките , слагат се в тава , прибавя се олио и малко вода и се запичат във фурната.

За Коледа правя една много любима баклава с плънка. Рецептата е следната. Един пакет кори за баница се разделя на 3 . Двете части кори се слагат отдолу в тавата , а едната е отгоре , по средата има плънка. Между корите за баница се поръсва по малко олио. Плънката се приготвя по следния начин : 5 яйца, 1 ч.ч захар, 1 ч.ч смлени орехи, 1 ч.ч брашно, 1/2 ч.ч олио , 1 бакпулвер и 2 ванилии - всичко това се разбърква добре и така получената смес се слага в тавата , а отгоре се покрива с корите . Пече се в предварително загрята фурна . След като се изпече се оставя да изстине , даже няколко часа да постои за да е напълно студена . Приготвя се сироп от 4-5 ч.ч. захар и 4-5 ч.ч вода, сиропа се слага за заври и с горещия сироп се залива студената баклава.Оставя се да постои няколко часа , за да поеме сиропа.

Това са моите рецепти да ви е сладко  :)
« Последна редакция: Декември 15, 2009, 09:39:06 am от Angelina »
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #1 -: Декември 15, 2009, 09:58:27 am »
      :D Хе,хе,много-хубава темичка!Благодаря,Ангелина!За съжаление съм истински талибан в кухнята,но ще крада идеи от вас и ще ги споделям със съпруга си...ми той е готвача в къщата.
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #2 -: Декември 16, 2009, 19:20:56 pm »
За миналата Бъдни вечер направих традиционните рецепти по малко по различен начин и стана невероятно вкусно  :D :D :D - сухите чушки ги напълних с настъргани картофи, боба първо го сварих и после го запекох във фурната с целина, в сърмите имаше и нарязани маслини.
Ако някой иска да пробва ще напиша и рецептите  :wink:
 Смятам пак да направя същите неща с разликата, че тази година няма да има сухи чушки  :?

*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #3 -: Декември 16, 2009, 19:25:45 pm »
Ха така, пишете, че да видим идеи. Аз тази година за първи път ще посрещам в собствения си дом и трябва да не се излагам. :)

Ангелина, Наде, как правите питката и какво слагате в нея. Мен мама ме е учила да слагам пара, бобче, копче и дренче.


Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #4 -: Декември 16, 2009, 19:56:41 pm »
Ами аз в питката слагам паричка,копче и дренче (ако имам, мин. година нямах  :oops:)
То да ти кажа и аз нямам много "сташ" като домакиня на празнична вечеря, тази ще ми е третата  :oops: :lol:

Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #5 -: Декември 16, 2009, 20:19:34 pm »
Чудесна темичка!  :D Ни слагаме късмети: копче (късмет), пара, клонка дрян (здраве) и хартийка (учение).
*

    baracuda

  • *****
  • 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #6 -: Декември 16, 2009, 22:22:12 pm »
   :D Тъкмо щях да питам копчето какво символизира,а то било за късмет. :lol: Да си призная ,за първи път чувам.А,бобчето за какво е?Както и да е,иначе привилегия у дома е всяка година баницата с късметите да я правя аз.Използвам готови късметчета,завити на клечки и "боцнати" на баницата,но на парата слагам метално левче,а на здравето дрян...скрити в парчетата.Но за баница говоря,не за питка...много ми е сложна за възможностите...  :lol:
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #7 -: Декември 16, 2009, 22:28:41 pm »
Бобчето е Берекет, така де, плодородие  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #8 -: Декември 16, 2009, 22:34:12 pm »
чушките с боб са задължителни и на нашата трапеза. :D

Аз съм решила тази година да направя много коледни сладки (да видим как ще ги опазя от себе си ,защото смятам няколко дни преди Коледа да ги забъркам),но нямам формички и си нямам и идея от къде да си купя - някой да знае случайно.
<br />
*

    denis

  • *****
  • 11303
  • Chaos absolute...
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #9 -: Декември 17, 2009, 07:50:35 am »
Моите формички са от детски комплект - дядо мраз, елхичка, звездичка, сърце и т.н.
Иначе последно мернах в Метро и ТМС. В магазините за 1 лев също има.
Е, ако не искаш някаква марка
Иначе за професионалисти
ТУК
От тук си купувам шоколадови пръчизи и кокос /по 1 кг./
Преди 5-6 дни си купих кокос - 4лв./кг, пръчиците са 8 лв./кг.
Има едни цветни листи, които се слагат върху блат, после се изрязват и се получават мн.хубави мини-сладки

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #10 -: Декември 17, 2009, 10:45:35 am »
Всяка година се каня да ги правя тези прословути пълнени чушки с боб и все минавам на по-лесния вариант - просто в боба цопвам две чушки! :lol:
Ще видим тази дали ще ми стигне времето!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #11 -: Декември 17, 2009, 11:47:29 am »
Ангелина, Наде, как правите питката и какво слагате в нея. Мен мама ме е учила да слагам пара, бобче, копче и дренче.
Аз правя едни хлебчета и в едно от тях слагам паричка, а баница с късмети правим на нова година. Хлебчетата стават много лесно. Рецептата за тестото е следната : 1 с.л. сол , 1с.л. захар, 1с.л. олио , 1 с.л оцет. От маята на кубчета , която продават по магазините отрязвам 1/3 от кубчето и я разтварям в малко хладка вода. Мярката за брашното и водата ми е пластмасова кофичка от мляко. Слагам  около 3-3.5 кофички брашно и около 1 вода. Всичко се омесва в дълбока купа. Тестото е меко и лепкаво , трябва да стане долу-горе с консистенцията на готовото тесно , което продават по магазините. Купата я покривам с фолио или я пъхам в найлонова торба и я слагам в хладилника за около 24 часа да втасва. Имайте предвид , че при втасване тестото ще удвои обема си , така че трябва да е в по-дълбок съд.
От готовото тесто оформям кръгли питки /хлебчета/ и ги слагам в предварително намазана с олио тава и пека. За да не ви залепва тестото по ръцете , те също трябва да са намазани с олио.
Това е едно много универсално за мен тесто. От него правя и мекици пържени , пърленки на скара , както и блат за пица. 
 
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #12 -: Декември 17, 2009, 19:26:21 pm »
  :D Тъкмо щях да питам копчето какво символизира,а то било за късмет. :lol: Да си призная ,за първи път чувам.А,бобчето за какво е?

Баракуда, аз знам от майка ми, че копчето е кой ще върши домакинската работа :) Ама за късмет по-добре звучи де, хехе! :) Бобчето, както адашката е отговорила, е за плодородие и брекет! Абе, най-добре да сложим повечко късмети, та да има за всички. :)


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #13 -: Декември 18, 2009, 07:51:42 am »
иначе привилегия у дома е всяка година баницата с късметите да я правя аз.Използвам готови късметчета,завити на клечки и "боцнати" на баницата,  :lol:

Бари и у нас е така, ето и нагледно как се получава!



П:П - това е снимка от миналата година, сега се сещам, че не правих баница,
а само изпекох мини банички!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #14 -: Декември 18, 2009, 08:41:40 am »
И аз, като Фани, за първи път чувам за късметите "бобче" и "копче"!  :lol:
Чудесна тема!

Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #15 -: Декември 18, 2009, 14:35:16 pm »
Тази година за Бъдни вечер смятам да пробвам "Пълнена тиква". Избира се тиква, от тези кръглите и оранжеви. Отрязва се капаче. Издълбават се семките и ликото, намазва се с мед или се наръсва хубаво със захар. Пълни се с нарязани плодове - ябълки, банани, портокали, киви, лимон. Може и някой сушен плод. Слага се капачето и се пече на слаба фурна.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #16 -: Декември 18, 2009, 15:00:00 pm »
Тази година за Бъдни вечер смятам да пробвам "Пълнена тиква". Избира се тиква, от тези кръглите и оранжеви. Отрязва се капаче. Издълбават се семките и ликото, намазва се с мед или се наръсва хубаво със захар. Пълни се с нарязани плодове - ябълки, банани, портокали, киви, лимон. Може и някой сушен плод. Слага се капачето и се пече на слаба фурна.


Много вкусно звучи,  :balk_53:Теди!
Подобно нещо прави при Гала онзи ден Силвия Кацарова
с една добавка ситно нарязан локум.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #17 -: Декември 18, 2009, 15:32:11 pm »
Аз също я правя тиквата, но винаги ми е със сушени плодове, мед, малко канела и задължително орехи :)
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #18 -: Декември 18, 2009, 16:56:05 pm »
Аз съм решила тази година да направя много коледни сладки (да видим как ще ги опазя от себе си ,защото смятам няколко дни преди Коледа да ги забъркам),но нямам формички и си нямам и идея от къде да си купя - някой да знае случайно.

И аз тази година луднах на тема коледни сладки (с динджифил, канела и т.н.) и по този случай, си заръчах цял комплект формички от тези:
http://shop.mandja.com/index.php?main_page=index&cPath=4_30
(има ги и в он-лайн магазина на бонапети)
Преди съм си купувала пластмасови, но не режат с лекотата на металните (може би зависи и от тестото)
Тези са малко скъпички, но се надявам да мога да ги ползвам и при украсата на торти (другата ми нова мания :D )

Другото, което съм решила да пробвам тази година, е Коледен щолен. Свалих си 2-3 рецепти от нета, а машинката за хляб ще го забърка, вместо мен :)

Още утре ще я пробвам тази Пълнена тиква  osi_9

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #19 -: Декември 18, 2009, 17:14:44 pm »
Тази пълнена тиква и на мен ми хареса! Теди, браво за идеята!
А колко време се пече?