0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Коледни и Новогодишни изкушения
« Отговор #40 -: Декември 19, 2009, 22:30:09 pm »
Аз все още не съм решила коя пита  ще правя -на  содена дори да не се  сложи яйце,има кисело мляко ,така че пак не е постна.

Моята рецепта за содена питка няма нищо общо с кисело мляко и яйце. Рецепта от баба и прабаба както следва:
Половин кило брашно
Супена лъжица олио
супена лъжица оцет винен
Чаена лъжичка сол
Две трети канче хладка вода (това ще рече около 170 мл)
Една равна лъжичка сода

Замесвам всичко без содата, и започвам да добавям брашно докато поеме, т.е. да не е мокро. Когато усетя, че е почти на границата на "изсушаването" към брашното добавям содата и разбърквам с брашното.

Пека в намазнена тавичка, като разстеля тестото го набучквам равномерно с вилица, и после го погалвам с намокрени ръце.

Проверка за изпеченост - с клечка за зъби.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #41 -: Декември 20, 2009, 15:14:42 pm »
За пълнената тиква, аз видях приготвянето и при Гала.
Споделих с мъжа ми, и решихме да си я приготвим за празниците, само, че като го оставих сам на пазар, а аз на фризьор, отивам после и той ухилен ми заявява, че всичко за тиквата е готово.
Тиквата беше около 5 кг. от тези белите. Мъжа ми я напълни с ябълки, банани мандарини, круши /много ми харесаха те като комбинация/, сушени плодове, но най- ефектни ми бяха сливите  като вкус, защото набъбват от сока. Сложи орехови ядки и  локум в 3 различни цвята, единият беше с ядки също, аз минах и метнах няколко големи лъжици захар, че това тиквище  пое 2 кг. че и повече плодове.
Сложихме я в 18:30, поканихме съмишленици по яденето, тиквата стана чак 22:00, народа се беше пренадал :lol:, стуваше си чакането. Ядохме я 8 възрастни и 2 деца, остана, аз продължавам да ям още 2дни. Та, така.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #42 -: Декември 21, 2009, 09:48:05 am »
Замесвам всичко без содата, и започвам да добавям брашно докато поеме, т.е. да не е мокро. Когато усетя, че е почти на границата на "изсушаването" към брашното добавям содата и разбърквам с брашното.

rally_pat,благодаря .
Ами содената питка ,която аз знам  и правя, е с кисело мляко /и яйце/  -за това се чудих  така .

Содата добавяш накрая с брашното в последния момент на месенето  -и после следва пак енергично размесване ли?Содата разпределя ли се равномерно по този начин,а и след като   содата не се разтваря  да шупне ,питката бухва ли?
« Последна редакция: Декември 21, 2009, 09:55:36 am от nimika »

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #43 -: Декември 21, 2009, 13:55:39 pm »
Тиквата беше около 5 кг. от тези белите. Мъжа ми я напълни с ябълки, банани мандарини, круши /много ми харесаха те като комбинация/, сушени плодове, но най- ефектни ми бяха сливите  като вкус, защото набъбват от сока. Сложи орехови ядки и  локум в 3 различни цвята, единият беше с ядки също, аз минах и метнах няколко големи лъжици захар, че това тиквище  пое 2 кг. че и повече плодове.

Това звучи направо монументално!!!!  :D :D :D

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #44 -: Декември 21, 2009, 14:27:48 pm »

Това звучи направо монументално!!!!  :D :D :D
Точно!!! Браво на вас! Звучи много интересно и слюностимулиращо. За първи път "чувам" за такава пълнена тиква.
*
« Отговор #45 -: Декември 21, 2009, 14:45:04 pm »
и аз, и даже сериозно се замислям дали да не спретна една за нова година
иначе за Коледа капама и питка задълже, мисля да спретна една плодова торта и салата няква
за Бъдни вечер, то там май много не експерементирам - постна пита, сърми и пълнени сухи чушки останалото е пълнеж докато ги одордисам до 9 или 11 ястия :lol: :lol:
*
« Отговор #46 -: Декември 21, 2009, 14:46:05 pm »
и аз, и даже сериозно се замислям дали да не спретна една за нова година
иначе за Коледа капама и питка задълже, мисля да спретна една плодова торта и салата няква
за Бъдни вечер, то там май много не експерементирам - постна пита, сърми и пълнени сухи чушки останалото е пълнеж докато ги одордисам до 9 или 11 ястия :lol: :lol: 
« Отговор #47 -: Декември 21, 2009, 17:49:58 pm »
rally_pat, и на моята бабина питка съставките са същите, но аз досега размесвах содата в брашното. Така, като я слагаш накрая, успява ли да ти се разнесе равномерно? Да не иска много здраво месене :wink:  Явно ще трябва да пробвам :)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
« Отговор #48 -: Декември 21, 2009, 18:09:18 pm »
Моята рецепта е същата като на Рали, само че содата с оцета го слагам в началото. Содата трябва да се "угаси" , за да не мирише на сода питката, обикновено става с кисело мляко, но когато няма в рецептата - тогава с 1 лъжица оцет.  :wink:
« Отговор #49 -: Декември 21, 2009, 21:23:28 pm »
Мдаммм, накрая си иска едно здраво замесване, и да, равномерно се разпределя, нямам проблем  :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #50 -: Декември 23, 2009, 12:08:12 pm »
Да, чела съм, че трябва да се "угаси" содата и за сладкишите я правя така, но като пробвах на питката, не ми бухна достатъчно (може да е било случайно osi_10) и затова си карам по стария начин.

Направих кандираните портокалови корички. Мнооого пипкава работа, обаче явно си е заслужавало :-) . Опитвам се да почерпя с по една, колкото да ги опитат, но всеки си взима по повече. Едва ще успея да опазя половината за Коледа. :D Наистина са "коледно лакомство".

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #51 -: Декември 23, 2009, 22:09:52 pm »
и да финализирам трапезата за Бъдни вечер:

* туршийка
* кьопоолу
* лютеница
* салата от боб, кисели краставички и пресен лук
* содена питка
* постни зелеви сърми с гъби
* леща
* боб
* печена тиква
* тиквеник
* пресни плодове- цитруси, ябълки, банани
* желе от дюли
* ядки- сурови за традицията и печени за мезе  :wink:
* лук и чесън да прогонят злите помисли

и за Коледа

* руска салата
* салата Мирон /цедено мляко с пресни краставици, царевица и гъби/
* мезета /луканки, кашкавал, сирена/
* вратни пържоли, накиснати в прясно мляко и подправки и изпечени с гъби и грочица с мед
* коледно пънче /по тази рецепта http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/buche-de-noel/
* шоколадови трюфели с мента
* меденки с глазура

« Последна редакция: Декември 23, 2009, 22:16:47 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

Марина75

• 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
« Отговор #52 -: Декември 24, 2009, 08:28:10 am »
Мини,аз пак да питам,за пънчето не пише в рецептата сметаната да се разбива.

"Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #53 -: Декември 24, 2009, 09:05:08 am »
ако е сметаната за шоколадовия ганаш- не се разбива
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #54 -: Декември 24, 2009, 09:18:08 am »
ох имам една рецепта за пънце, не знам дали е точно същата /мързи ме да видя/ и му се каня от няколко години и все го отлагам
Мини, содената я месиш или в пекарната.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #55 -: Декември 24, 2009, 09:37:24 am »
ааа, Мери- колкото за толкова меся бе
много си се измързеливила
*
« Отговор #56 -: Декември 24, 2009, 10:54:54 am »
и ние за тази вечер:
- постни чушки;
- постни сърмички;
- печена тиква (че не ми се прави тиквеник :oops:)
- бобена салата;
- плодове;
- сурови и печени ядки;
- трушийка;
- питка с паричка

а за утре:
- пържолки печени;
- баница
« Последна редакция: Декември 24, 2009, 16:07:52 pm от StefiZ »
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #57 -: Декември 24, 2009, 12:32:36 pm »
С почти всичко сме готови  - с помощ и на половинката !

-постни сърмички
-сварен фасул
-пълнени сушени пиперки -ще ги напълня с боб и сварен нахут -тях довечера ще запека
-салата от сварено цвекло с чесън ,олио и оцет
-печена тиква
-сушени плодове
-сурови ядки
-содена питка
-виненки-това са постни сладки -1 к.ч. вино + 2 к.ч. олио + шепа захар  и брашно до меко тесто .Разточва се кора ,с чаша се режат кръгчета,слага се  плънка от сладко или локум ,прегъват се на две ,краищата се  затискат с виличка ,пекат се до розово и топли се наръсват с пудра захар
- сварено жито
-пресни плодове
-туршия
-разядката/топеница/с орехи и чесън

Мини ме подсети да сложа лук и чесън за здраве.
Бройката  ми нещо хич не е 7,9 или 12 ,ама  знам ли кое да махна :oops:,а и отделно  като добавя лютеничка,кьопоолу...

Въпрос към опитните в традицията- вино слага ли се на трапезата ?
« Последна редакция: Декември 24, 2009, 12:34:50 pm от nimika »

*
« Отговор #58 -: Декември 24, 2009, 13:03:30 pm »
nimika най-вече се пие червено вино,то е задължително.
« Отговор #59 -: Декември 24, 2009, 18:34:03 pm »
За нас:

-питка
-ошав
-зелеви сармички
-пълнени чушки
-щрудел/вместо тиквеник - в нас никой не обича тиква
-боб чорба
-ядки и плодове
[/url][/url]