Рецептата свалихме с колежката ми от интернет. Аз още не съм ги направила, но тя ме изпревари и нейните бяха станали чудесни, затова давам рецептата спокойно (то така или иначе не е ясно, аз накъде ще ги издокарам
). Освен това, тя твърди, че ствали много лесно. Ще видим...
Медени линцери2 яйца
7 пълни с л мед (около 300гр)
3 с л захар
3 с л кисело мляко, разбити с
15гр амониев бикарбонат (амонячна сода)
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-ситно)
80гр масло
15 гр канела
3 чаши брашно от по 220мл (и тъй като си зависи от големината на яйцата и лъжиците), тестото трябва да е меко и да не лепи по ръцете
сладко за слепване (от сините сливи е много подходящо)
200гр натурален шоколад за глазурата и 40мл сметана и 20мл коняк
Меда и захарта се загряват в микровълновата (или на слаб котлон) до разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко с амонячната сода
Към тях се прибавя всичко останало, разбърква се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно.
Другата половина се прибавя, но вече с ръце се омесва - не много, колкото да се събере на топка.
Разделя се на 3 части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм.
Реже се на правоъгълници, или се изрязва с фигурка или чаша.
Поставят се в намаслена тава и се пекат на 200* за около 10 мин (зависи от фурната) до съвсем бледо порозовяване (да не се препичат, защото стават твърди!)
Като се извадят се задушават с дебела кърпа за около 15-20 мин (докато излезе следващата тава)
След като изстинат се слепват със сладкото по двойки
Шоколада се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то
Потапят се половинките в разтопения шоколад и се нареждат на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио.
Прибират се за 30 мин. в хладилника
След това и другата половина по същия начин се потапя в шоколад и пак в хладилника.
*** Излизат 2 и 1/2 тави от тази доза.
*** Време за приготвяне - около час и половина, но пък си има почивка от 30 мин.
*** Това си е за гафовете, но явно и в мв-то на по-голяма мощност шоколада се пресича ( едната доза ще чака някакво приложение сега)
*** Наистина станаха много пухкави, а до сутринта сигурно ще са още по-меки от поетото сладко. ___________
Успех на всички майсторки! и която вече е приготвила нещо, да не забравя да се похвали с резултатите