Марги, това, че си в Гърция променя положението наистина, но може би не чак толкова... Ще си позволя да споделя моята история, не за да те агитирам, че инвитрото е 100% задължително. Просто мисля, че съветът на гръцките лекари не съвсем погрешен.
Когато заявих на гинеколога ми, че искам да имам дете, а не става, бях на 40г. - здрава, права, спортуваща и никой не вярваше, че съм на толкова (като в рекламата на онзи крем против бръчки
). Хормони, тръби, цикъл - всичко идеално. И защото уж всичко ми беше идеално, аз не исках да слушам за ин витро. Настоях "да пробваме, каквото можем". Той, човекът, всеки път ми казваше "Мисли и се стягай за ин витро! Не го отлагай! Всичко ти е наред, но възрастта не е. Нищо, че не ти личи, не я пренебрегвай...".
Но аз, с дебелата си глава, попилях почти година в залъгалки - фоликулометрии, проследяване на овулация, после няколко стимулирани цикъла. Всъщност съм търсила предтекст за отлагане, докато свикна с мисълта за ин витро и да преодолея страховете си. Сега безкрайно съжалявам за всеки един от тези месеци.
Когато влязох в клиниката (на 41г.) лекарката ми каза "Не е заради парите, повярвай ми, мога всякак да ти ги взема, но ти казвам директно - на твоята възраст само инвитро и то.. нали занеш какви са шансовете..". И така, всички лекари през които съм минала (а те не са малко
)
Вярно е, че ти имаш бременност и раждане. Това прави положението по-различно. Аз имах само спонтанно забременяване с ранен аборт (смята се, че е характерно за възрастта
)
Но за едно съм убедена - наближат ли 40-те е задължително да се потърси спешно репродуктивен специалист! Моят гинеколог е образцов и като човек, и като лекар (имах късмет с него). Със сегашните си познания мога да кажа, че е правил всичко по най-добрият начин... Но.. този "най-добър начин" е далече е от това, което се прави в една клиника. Погледът към проблема, изследванията, всичко е различно.
Нещата, които си изстрадала и си запазила борбения си дух, показват, че си много силен човек. Не те спират трудностите. Затова ти казвам направо - избери краткия път! Той по-труден, по-"стръмен", но по-сигурно води към успеха.
И също се присъединявам към това, което са ти писали по-горе момичетата. Идеите и съветите им са много добри. Знам, че ще ги вземеш под внимание. Защото ти имаш абсолютно всички шансове да успееш. Бори се за тях, не отлагай и дано да си сред първите успели в нашата групичка.