вижте, дами...
ние, тези на 40+, сме по всички разбирания млади, активни и енергични жени. няма спор за това. и аз се чувствам така. единствено по отношение на нашите фертилни възможности, вече не сме млади. да, особено над 43 години, сме вече в "старческа възраст за забременяване" (моля да ме цитирате точно!)
това е медицински и природен факт, от който няма как да се избяга и отричането му не е от полза за никого. всеки лекар ще ви го каже. по данни на Националния статистически институт, за 2009 година в България има само около 20-тина раждания от жени над 45 години. подобна е тенденцията и във всички останали години. правете си изводите и не разчитайте на приказки от типа на "баба ми родила на 50". да, има такива случаи, но те са малко. търсим такива примери, за да се окуражаваме, затова и сме направили тази тема, но не бива да се заблуждаваме, че "45-50 години е нормална възраст за забременяване". това е абсурдно твърдение. а онези случаи на родилки над 45 години, за които четете в пресата, са най-често резултат на използване на донорски яйцеклетки. с донорска яйцеклетка от млада жена, няма проблем да се роди дете и на 70 години - има такива примери.
Зачатие и аз, като негов представител, се борихме дълго и упорито срещу дискриминационните забрани на жените над 43 години да правят инвитро със собствени яйцеклетки. борихме се, за да не им се отказва и малкия шанс, който все още имат. за да се аргументираме и подготвим за дебатите и за защита на нашата теза, сме прочели много по темата. основно положение в репродукцията на човека е, че с възрастта, фертилността на жената намалява. трябва да си луд, за да отричаш този очевиден факт. когато припомням тези неща и когато давам примери за статистически вероятности, които ви звучат обезкуражаващо и тъжно, аз целя две неща:
1. да ви накарам да си дадете реалистична оценка за шансовете си - което ще ви помогне да оптимизирате своите планове, действия и най-вече - очаквания!
2. да ви активизирам да потърсите по-бързо помощ от репродуктивни специалисти, а не да разчитате само на природата и на факта, че на времето не сте имали проблеми.
възрастта Е проблем. това не бива да ви отчайва, а трябва да ви мобилизира!
това е последният ми обяснителен постинг по тази дискусия. достатъчно пъти повтарям едно и също, вече без особена надежда, че ще вникнете в думите ми. невъзпитано е, когато се води дискусия, да не се изслушва събеседника и да му се преиначават думите. аз ви говоря едно, вие коментирате друго. надявам се, че този път вече достатъчно отчетливо написах всичко.
и накрая, едно важно уточнение. форумите на Зачатие винаги са имали репутацията на място, където може да се получи достоверна, правдива и полезна информация. тази репутация се стремим да поддържаме постоянно. в никакъв случай не мога да си позволя да изрека неверни твърдения или откровени лъжи с лека ръка, само за да не нараня нечии очаквания. това е вредно, в контекста на форумите. това не е "Клюкарникът" на bg-mamma, съжалявам. не всичко в този живот е приятно за чуване. замислете се, когато ме обвинявате, че с думите си съм наранила чувствата на питащата жена, че с моите думи аз още по-силно наранявам собствените си чувства, защото съм дори по-възрастна от нея, а също все още не съм се отказала от надеждата!!!