здравейте момичета,
както бях обещала,докладвам за пътуването до Плевен и срещата ми с доц. Конова: тъй като носих доста изследвания, гинетични, имунологични, хормонални,микробиологични ...не се наложи да ме изследват там. Аз съм с 28%НК-клетки, МАТ >600; TSH 2,15, но с с промени в структурата на щитовидната железа, т.е. както при автоимунно тиреоидно заболяване и носител на генотип 4G/4G PAI-1.
Доц. Конова наистина е страхотна, много любезна и сърдечна, обясни ми, подробно какво трябва да правя при планиране на бременност и при положителен тест, даже ми написа заключението на 2 езика. Както се досещате преди забременяване терапия с интралипид 20%, аспирин протект 15-28 ден на м.ц.в продължение на 5-6 месеца, ако не настъпи бременност 1-2 месеца почивка от аспирина и след това се възстановаява за същия период, неофолик мета 1 табл. дневно 1-2 месеца преди забременяване и по време на бременност 2х1табл. до 16г.с., за щитовидната железа антиоксидант Walmark 2х1 табл. на ден от 15-28 ден на м.ц.,като датите съвпадат с приема на аспирина,Lymphomyosot капки 3х10капки на ден, 2-3 месеца, вкл. и по време на бременност.
След "+" тест -контролно следене на НК-клетки;TSH;TAT;MAT;PLA и консултация с ендокринолог.
При бременност - аспирин протект до 35г.с.,фраксипарин 0,3мл по една апликация сутрин, през ден, апликациите продължават до 7 дни преди термин. Редува се с аспирин. Възможна е промяна в продължителността и честотата на двата препарата, по преценка на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.Веднага след визуализиране на плоден сак- вливане на имуновенин интакт ампули 5мл, 250мг, 40 ампули, разредени 1:2 в 0,9% NaCL, поне 3 вливания през 25-28 дни, комбинирани с ИНТРАЛИПИД, СЪЩИЯ ДЕН, В СЛУЧАЙ НА ПОВИШЕНИ НК-клетки. За първото вливане на имуновенин и интралипид да не се изчакват контролните резултати.Ientrum Materna, 1табл. на ден, продължава приема на фолиева киселина.
В случай на пресистиращи повишени стойности на НК лимфоцити, след приключване на вливанията с имуновенин, може да продължат вливанията с интралипид през 4-6 седмици, до края на бременността. Контролни изследвания на проследяваните резултати се правят на 4 седмици след всяко вливане.