Здравейте, момичета. Знам, че Зачатие е по-затворена общност от БГ мама например, но това пък от своя страна си има своите плюсове - откривам много повече полезни неща тук, тъй като темите не са така разводнени. Надявам се искрено на вашата помощ.
Да се представя набързо - 2 биологични деца от предишен партньор; конизацио на маточната шийка, после 2 миссед аборта (в 12та и 7ма г.с.), после консултация с д-р Владимиров, изследвания, всичко наред, само НК клетки много високи - 28% и ПАИ 4Г/5Г носителство. Следваща бременност - терапия с аспирин протект, утрогестан, фолиева, нош-па, магнезий, калий, цинк, витамин Б6, калций и витамин С. Прокървавяния и зацапвание в продължение на 10-ина дни, последвани от масивен кръвоизлив - т.е. 3ти аборт, този път спонтанен в 6та г.с. и отново кюретаж.
Изникват ми следните въпроси и моля за помощ:
1. Правили ли са ви допълнителни изследвания на какво се дължат повишените НК клетки (аз го свързвам с конизацията, но дали съм права) и ако да какви (напр. аз не съм правила изследвания за токсоплазмоза, цитомегаловирус, уреаплазма, микоплазма, хламидия, листериоза - да ги пусна ли и ако да - как се изследваха тия неща - кои с кръвно изследване, кои с вагинален секрет и къде е най-добре?)?
2. Запознати ли сте с активната имунизация като алтернатива на вливанията на имуновенин? (става чрез инжектиране на кръвен серум от мъжа на жената) Някоя от вас правила ли е HLA типизиране и съответно HLA крос мач тестове? Къде? Запознати ли сте къде е по-добре да се направи активна имунизация - в клиниката Якентро в Солун или в Германия, до Щутгарт (протоколът е различен)?
3. Нормално ли е да мисля, че след като имам 2 деца, няма необходимост да си изследвам кариотипа, а да изпратя само мъжа ми да си провери хромозомите?
4. Ако яйцеклетките ми не са били читави при всички настъпили до момента оплождания, които не са завършили, както трябва, а с аборт, мога ли да считам, че при инвитро и ИКСИ този риск се избягва (в смисъл проверява ли се качеството на яйцеклетките преди ЕТ и как? прави ли се генетичен скрийнинг и как?) А как стои въпроса с подбора на сперматозоиди?
5. Все пак какви реално са рисковете от тоя пусти имуновенин и колко от тях са само в моята глава - възможно ли е отключване на несъществуващо към момента автоимунно заболяване и ако да какво може да е то? Сведен ли е риска от заразяване с ХИВ, СПИН и Хепатит Б и С до нула или не съвсем? Какво му е по-пречистеното на КИОВИГа в сравнение с имуновенина?
6. Права ли съм да смятам, че ако отида при Конова в Плевен, тя просто ще ми тресне имуновенина като на всички или има вариант да обсъждам алтернативни терапии с нея?
7. Ако задам всички тези въпроси на имунолог от Александровска, тя дали ще ми отговори компетентно или Конова е вся и все в нашата държавица по тази проблематика...?
Много се надявам да получа съвети... Разбира се, всичко това ще го обсъдя и с д-р Владимиров, но ми се иска да събера повече позиции по въпроса преди срещата си с него. (Моля ако искате да ми напишете - ти нямаш проблем, защото вече имаш 2 деца, или пък - питай си доктора, спестете си този отговор, благодаря!)