0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #100 -: Декември 23, 2009, 13:25:53 pm »
Не знам защо така се публикува последният ми пост - с цитат отгоре и ограден, явно нещо съм натиснала по погрешка, не трябаваше така да изглежда. Не е цитат, това е мой пост. Благодаря!
оправих го  :wink:
В очакване ....
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #101 -: Декември 23, 2009, 13:33:48 pm »
Деси, доколкото се разрових из нета ,разбрах че се заплаща и на мъжете донори,но при тях е много индивидуално заплащането.
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #102 -: Декември 23, 2009, 16:36:19 pm »
Мли борбени и смели момичета, желая Ви уютна и сближаваща Коледа,
с любимите ви,с близките ви и със самите вас. Забравете тези 4 дни за яйцеклетки и процедури и се наслаждавайте на дома и семействата си, а новата година ...тя ще ни донесе много приятни изненади да вярваме в това и заедно ще успеем. Весели празници!
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #103 -: Декември 23, 2009, 16:50:32 pm »
По отношение на въпроса с Финансирането от държавата - Твърдо съм "ЗА", като условието и броят на финансираните опити следва да бъде еднакъв с този на останалите семейства кандидатсващи за финансиране от фонда. Та ние, сме като тях, семейства с репродуктивни проблеми, борим се и искаме едно и също!

само да припомня нещо, защото пак отиваме в утопична посока ...

Фондът не финансира:

1. първоначалните изследвания за достигане до диагноза и вземане на решение за АРТ чрез ин витро оплождане
2. изследванията, необходими като минимум, съгласно Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция (ДВ, бр. 55 от 2007 г.), както следва:
 - микробиологични;
 - спермален анализ;
 - за трансмисивни инфекции;
 - кръвногрупова принадлежност и резус фактор;
 - хормонални - преди КОХС (контролирана овариална хиперстимулация);
 - на кръвни картини, биохимия и хемостаза преди КОХС;
 - други специфични изследвания (генетични, имунологични и пр.).
3. изследвания извън посочените в Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция независимо от момента на извършването им
4. индукция на овулацията и/или КОХС с кломифен цитрат и др. СЕРМ;
5. инсеминации от партньора или дарител;
6. ембриоредукция;
7. предимплантационна генетична диагностика или скрининг (PGD/PGS);
8. ин витро матурация (IVM);
9. донорство на яйцеклетки;
10. донорство на ембриони;
11. GIFT, ZIFT и др. подобни;
12. тестикуларна и/или епидидимална биопсия (TеSE, PESA, МESA).


Виждаме и какви други двойки са извън борда на фонда.
Необходими са изключително сериозни аргументи, защо точно донорството на яйцеклетки следва да е изключено от този списък ... точно сега, в началото на финансовата 2010 г., предвиждана за най-лоша откъм бюджетен дефицит ...
Изборът на подходящ момент за предлагане на подобни промени е половин спечелена битка.


altea, всичко хубаво и на теб!
Весели празници и се обичайте!

*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #104 -: Декември 23, 2009, 17:07:10 pm »
Dess_Dess,
Чашата на моето търпение започна да прелива!
Тъй като визираш моята лична история, искам да ти кажа няколко неща:
1.Ти изобщо не ми знаеш историята, по простата причина, че аз никъде в темата не съм я споменала, докато ти с твоята продъни ушите на всички! Съжалявам, че те защитавах пред донорката ти, очевадно е, че не съм била права!
2.През цялото време аз лично говоря само и единствено с медицински аргументи, а ти проявяваш тъпо и упорито късогледство - или не можеш да четеш, или отказваш да четеш, но и в двата случая това е твой проблем, а не на потребителите във форума!
Vanda,
Ти пък изобщо нямаш нищо общо с проблема и освен всичко останало и дезинформираш потребителите с напълно неверни твърдения!
Момичета, хайде преди да се изказвате така настървено да попрочетете нещо и да се опитате да се информирате, по-полезно е просто!

Сега по същество!

Цитат
ІІІ. Заплащане на донорките?
- за?
- против?  
Аз съм "за", би имало повече желаещи, все пак това е една трудна и дълга процедура и има резон донорката да бъде овъзмездена финансово.

Цитат
ІV. Финансиране от държавата      
- финансиране на три опита? да мислим върху конкретни аргументи. мотивът справедливост въобще изобщо не работи;
- финансиране на по-малко опити;
- друго?
- без финансиране?
Аргументът е, че шансът при донорската процедура е висок, както и успеваемостта - т.е парите ще се усвоят максимално ефективно и ще доведат до повече родени бебета, което е и идеята.
Колкото за броя на опитите, тъй като шанса е доста висок при този тип процедури може да се борим за финансиране на 2 опита (примерно).

*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #105 -: Декември 23, 2009, 18:09:17 pm »
не съм от засегнатите с проблема, но съм запозната с медицинските факти и напълно подкрепям jam и tanita7
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #106 -: Декември 23, 2009, 18:17:58 pm »
Танита, пълнолетна съм (т.с разбирам свойството и значението на постъпките си
, та с две думи, нямам нужда от ничия защита, най-малкото пък съм търсила такава тук!
Дали, и чии уши съм продънила, лично аз, незнам :o, но ти, определено продъни моите с изказванията си, които са все, около една и съща ос!
Хайде да спреш да ни четеш мен и Ванда т.к непрекъснато ни цитираш ...защото очевадно те дразним, но ние пък, тук вече говоря само и единствено за себе си, няма да спра да се изказвам във форума, и да излагав своите аргументи, само защото на теб видиш ли, нещо не ти харесвали най-малкото защото не ти си човекът, който може да ми забрани това!
Весела коледа момичета ... и дано наистина престанем с мъмренето един друг а да вземем вместо това малко поне да се уважаваме един друг.
Весела коледа, дано се сбъднат всичките ни мечти, една по една ...


Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #107 -: Декември 23, 2009, 20:04:14 pm »
Мислите ли, момичета, че това е достатъчно силен аргумент "...с оглед увеличението на риска от генетични  аномалии след 35 г. възраст на жената", за да получа отказ?

Според мен, чиновникът, изготвила отговора е инструктиран да изготви отказ и мотивът за съществуването на текста в Наредбата просто е бил цитиран и в твоя случай. След това сръчно са си архивирали преписката
Нямат нужда от силен аргумент ... достатъчен е напълно формален такъв - цитиране на нормативна уредба и са готови ...

Чиновници ...  :?, мижитурки ...
*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #108 -: Декември 23, 2009, 22:59:57 pm »
Мисля си и нещо друго, не бива да тръгваме с големите менци /съдове за вода ако някой се чуди какво е/ и да сме максималисти във всички искания защото в Италия например са забранени опити с донорски яйцеклетки. В този аспект дори само включването ни към фонда с наложени различни ограничения би било успех. Освен това след трите ми опита все повече се убеждавам,че наложените ограничения имат своя смисъл и не са просто някаква рестрикция.Целта е наистина на реципиента да се създатат по-големи шансове за настъпване на бременност и явно медицинската практика показва,че такива се осигуряват при донорство от донори до определена възраст. Моята донорка беше на 28 , и двата пъти реагира добре на слаба стимулация платих 680 първия и 730 лв за лекарствата и втория път, като получих по 12 и 11 яйцеклетки. От тях се оплодиха 9 и 8 а се развиваха по 6 като само втория път имаше подходящи за замразяване,но те в последствие не преживяха. Не знаем обаче при повишаване на възрастта дали донора ще формира достатъчен брой яйцеклетки и на каква цена , а това не е маловажно и тъй като едва ли някой от реципиентите има време и средства да експериментира по-логично е да се приеме някакъв критерий наложен от практиката. Изискването жената да е раждала също има своите логични медицински аргументи, но тъй като то е само косвен показател за бъдещия успех на опита и не участва пряко като самите яйцеклетки мисля, че може да се настоява да бъде премахнато като ограничение, както и с аргумента,че ще се разшири кръга на потенциалните донори.


Викам ви аз Весели празници,ама като ме човърка все в тази посока... :wink:
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #109 -: Декември 24, 2009, 20:19:32 pm »
Радвам се, че накрая се заговори за сурогатното майчинство в България.Тази процедура у нас е забранена, много е деликатна темата, но  има жени които по различни медицински причини не могат да износят свое дете. Страдам от синдром при който матката не е развита, но имам нормални яйчници. Имах намерение да се подложа на стимулация , да замразя яйцеклетки с надеждата да се промени  закона за сурогатството, но Наредбата за асистирана репродукция не позволява замразяване на яйцеклетки с цел сурогатство и поради тази причина ми бе отказана процедурата.Възрастта ми напредва, и може би промените няма да са много навреме за мен.Запознах министъра на здравеопазването с моя проблем като  помолих да ми разрешат замразяване , от там молбата ми е препратена до фонд за асистирана репродукция от където все още нямам отговор.Запознала съм с моят случай и фондация "искам бебе",сдружение "зачатие", няколко клиники по репродуктивни проблеми, участвах в разговор по  програма "хоризонт" на тема сурогатно майчинство. Живея доста  далеч от столицата,и това донякъде е пречка да бъда по активна за осъществяване на промените, но не спирам да опитвам .Навсякъде където и каквото попитах за моят случай , навсякъде  отговорът беше отрицателен.Не мога да замразя  яйцеклетка, не е разрешено сурогатство, не мога да ползвам финансиране на  ин витро , защото не попадам в изискванията.Вярвам, че с Вашата  помощ, мечтите ни ще станат реални.Весела Коледа !!!Бъдете здрави !
*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #110 -: Декември 28, 2009, 12:07:19 pm »
Честито Рождество, мили момичета!
Желая успех в начинанието!
Tanita 7, недоразбрала си: аз имам нещо общо с проблема, защото бях пред донорство. Не дезинформирам потребителките, защото те, освен че имат мозък, имат опит. Ако това не беше така, нямаше да са против вдигането на възрастовата граница. В обобщените данни ясни се вижда, а и без тях, че моето менние за възрастта е непопулярно. Моята майка, например, подкрепя повечето от вас, да не изброявам поименно, и задава същия въпрос като jam: ще приемеш ли 42-годишна жена за донор? Това обаче, не променя мнението ми - мисля, че щом двете групи - на нуждаещите се от донорство на яйцеклетки и на ненуждаещите се са равнопоставени - следва да има еднакви условия в процедурите. Медицинските доводи обаче, както самата аз казах в началото, предизвестено надделяват. Това обаче не омаловажава етичния момент в доводите ми.
Tanita 7, тонът си го пренеси в един по-дриг тип форум - традициите му водят началото си от тупането на килим пред блока по ролки!
По втора точка - няма връзка между здравородено дете и следваща бременност. Разбира се, че генетичните изследвания не изключват възможността от заболявания, а покриват малка част от риска, но мисълта ми е, че са задължителни във всички случаи. Жена с 1 дете пак ги прави при втора бременност, нали? Здравороденото дете е доказателство за липса на риск. В този смисъл съм за отпадане на това изискване.
По третия въпрос - и аз съм за материален стимул на донорите само и единствено с цел увеличаване на кандидатите. Щом това не ощетява реципиентите, съм "За."
Темата за сурогатството ми е мн. дълга и сложна, тъй че съм "пас" в дебата.

*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #111 -: Декември 28, 2009, 12:09:59 pm »
Допуснах грешка: исках да напиша, че здравороденото дете НЕ е доказателство за липса на риск.
*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #112 -: Декември 28, 2009, 14:01:06 pm »
vanda, над поста ти има бутон "редактирай". Можеш  да поправиш изречението. Опцията е валидна в рамките на два часа от публикуване на поста.
« Последна редакция: Декември 28, 2009, 14:04:08 pm от Елфи »
*
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #113 -: Декември 28, 2009, 18:39:07 pm »
Ocean, благодаря за подкрепата!
Радвам се, че повечето тук са на мнение, че не трябва да се вдига възрастовата границата на донора!
Агрументите за това са изцяло и само медицински, независимо кой и как ги интерпретира!
Altea,
Цитат
Изискването жената да е раждала също има своите логични медицински аргументи, но тъй като то е само косвен показател за бъдещия успех на опита и не участва пряко като самите яйцеклетки мисля, че може да се настоява да бъде премахнато като ограничение, както и с аргумента,че ще се разшири кръга на потенциалните донори.
Напълно подкрепям!
По-скоро си мисля, че изискването донорката да е раждала жена е въведено с цел някакво презастраховане, ако възникнат проблеми при бъдещи нейни опити за забременяване.
Re: За донорството на яйцеклетки - насрочена среща
« Отговор #114 -: Януари 12, 2010, 08:28:28 am »
Гледах предаването по Тв 7 вчера 11.01 . със Стефи. Сърдечно благодаря за всичко, което правите за жените с проблемно забременяване !