И аз си мисля, че медицината не е достигнала своят връх, но в същото време се питам "Коя съм аз, че да знам повече от лекарите ?". Не може всичко прочетено да бъде истина за мен. А пък и според мен лекарите трябва да мислят вместо нас в тази насока. ... Не е редно да се съмнявам в думите на лекарите. Убедена съм, че и те някъде грешат, но от къде на къде аз ще съм изчела повече от тях и ще зная повече ?
Оооо, миличка, веднага ще ти отговоря на въпроса "коя си ти, че да знаеш повече от лекарите". Ти си си ти и за теб ти самата си най-важна, твоят проблем е най-големият проблем на света и твоето желание да имаш дете е най-силното. Това те прави милиони пъти по-мотивирана от който и да е лекар, одобряващ или не разни теории, следящ или не разни показатели, това те кара да разровиш всяко парченце от мозайката и да търсиш истинската причина за неуспехите.
Щом един лекар не успява да ти помогне, не се страхувай да вземеш нещата в свои ръце. Ако имаш съмнения, действай. Аз имах съмнения за хидросалпингс. Не ме питай от къде ми бяха влезли в главата - просто след 3 неуспешни опита ин витро, при положение че имам спонтанно забременяване преди години и бях направила де що има изследвания, нищо друго не ми оставаше да помисля. Лекарите ми обаче категорично твърдяха, че щели да видят този хидросалпингс на УЗ, да не съм се притеснявала. Това ми струваше още много пари: още 2 неуспешни ин-витра, едното от които на стойност 8 бона в клиниката на Владимиров, за изследвания - включително SDI на мъжа ми, чиято спермограма е отлична, в допълнение към 2-те му пораснали деца от предишен брак и т.н. Имаше и други проблеми "пропуснати" от светилата, защото те не следяли нивата на прогестерона при стимулация. Защото блокажите не проработили и ЛХ-то ми скочило неимоверно- толкова, че да скапе яйцеклетките и забременяване да е невъзможно.. Нервите не ги включвам.
Виждаш лентичката ми - тя се появи след като премахнахме двустранен хидросалпингс и бях стимулирана за пръв път по къс протокол, с внимателно наблюдаване на всички показатели. Това се случи, защото не вярвах на мненията на лекарите - тях не ги е толкова грижа за мен, колкото мен самата. Това е простата истина.
Моят съвет е да седнеш и да помислиш добре какво е изследвано и какво - не. Няма проблем да правиш инсеминации (забравих да спомена, че и аз имам 3 инсеминации, защото хидротубацията беше показала проходими тръби, но после се оказа, че фимбриалният апарат на дясната е напълно увреден, а лявата пропускала "под налягане" - късмет, че не съм направила някоя извънматочна), но имай предвид, че те няма да ти помогнат да разбереш причината, ако са неуспешни.
Желая ти успех и късмет през новата година!