Има ли двойки с така нареченият "неизяснен стерилитет" - такива, които никога не са имали положителен тест за бременност ? Много ми се иска да си направим групичка и да си комуникираме, споделяме, обсъждаме и т.н.
Ето какво имам да споделя за себе си:
- Редовен МЦ
- Хормони (ЛХ, ФСХ, Пролактин, Естрадиол, Прогестерон) - О.К
- Щитовидна (Тат, Мат, ФТ3, ФТ4, ТСХ)- О.К.
- Спермограма - О.К.
- Доказана с тестове и ехографии Овулация
- Хистеросалпингография - проходими тръби
- Рубеола, Токсоплазмоза, Микоплазма, Уреаплазма,Трихомони, Хламидии - отрицателни
- Антиспермални тела - изследвани два пъти. Първия път бях близо до горната граница ( в последен ден от МЦ ), а на следващия път, в ден около овулацията бях близо до долната граница. Тоест и тук всичко е О.К.
- Микробиология - малко количество Ентерококи. Заключение на няколко лекари е, че в такова малко количество е възможно да са част от нормалната флора. Нямам никакви симптоми и оплаквания, течения или каквото и да било.
- Диагностична Лапароскопия - нормални репродуктивни органи. Наблюдаван предовулаторен фоликул
Доста от споменатите изследвания съм повтаряла. Всичко си излиза нормално.
Както се вижда - не съм правила само имунологични и генетични. Лекуващият ме лекар е категорично против тях. Казва, че такива може да са проблем при множество спонтанни аборти, а аз не успявам да забременея въобще.
Къде да търся причината ?
Ако не я намеря, какво следва ? Лекарят ми препоръчва Инсеменации, а аз като че ли чета, че те са с по-нисък процент успеваемост и се страхувам това да не ме обърка съвсем. Ако пристъпя към ин витро, а все още не зная къде ми е проблема, тогава се опасявам, че при евентуален (не дай си Боже) отрицателен резултат - ще се чудя къде и какъв е проблема отново.
С две думи - в дилема съм. А сега накъде ?
Ще се радвам да се включите.