Много ти благодаря, missshe, че си започнала тази тема. Аз задавам същия въпрос в различни форуми, защото имам нужда от помощ. Наистина, черните мисли са по-силни от мен. Когато човек лежи вкъщи за задържане е съвсем сам. Бъдещият баща със сигурност не може да помогне, но и не вярва, че има нещо страшно, просто не може да разбере страховете на жената. Нашите майки са още по-неподготвени, защото тяхното поколение е раждало на по 20 години и за тях проблемното задържане е съвсем непознато.
Как да се помогне на жената, която вече е бременна и се страхува?
Мисля, че sia е права - постоянно си напомняй, че си взела всички възможни мерки и ползваш съветите на най-добрите специалисти. Когато аз отново забременея, мисля че бих започнала да уча нещо, което да обсебва мислите ми по няколко часа на ден - например да уча английски, или да работя с Фотошоп... Бих започнала да превеждам някаква книга (защото съм филолог), например някакъв текст, полезен за сайта zachatie.org. Ако съм бременна и се страхувам много, бих поканила вкъщи психолог или психотерапевт на частна консултация. Защото имам право на всякаква помощ от всякакви специалисти.
Аз зададох в бг-мамма почти същия въпрос: "Как да се справя със страха от спонтанен аборт". А психологът, който отговаря на въпросите, ми е препоръчал да потърся лична консултация със специалист ... тоест, страхът е голяма сила и трябва да му се даде много сериозен отпор с помощта на специалисти...
И все пак ... колкото и да ме е страх, бих предпочела вече да бях бременна, защото всеки ден щеше ме доближава до целта.
Дано повече жени да се включат в тази тема, защото страхът е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, наистина.