Sia, дано бързо се оправя детенце, е от 10 кг къде по-надолу не виждам...
новалекса, и на вас бързо оздравяване.
А останалите да си остават здравички!
В нашата ясла пък даже не дават да се влиза с биби - само по изключение за заспиване наобяд, за оборотни пък и дума да не става. Даже и личните шишета за вода са до 2-3 месеца след тръгване на ясла, те още от първите дни ги учат да пият от чашка и като се научи детенце, после ползват само техни чашки.
Моята Кристина ... Стъпва само на пръсти, но ми казаха, че за евентуален проблем, може да се говори като проходи и продължава да стъпва на пръсти. Ама аз не виждам с тази балеринска походка как ще проходи .
Фифа, виждам, че тъкмо минавате годинката. Рано е за притеснение. Навън й давай да си бута количката, ако й е интересно, това дава добра опора. Повечето деца прохождат на пръсти. Ако задържат дълго така обаче, има риск да се скъси ахилесовото сухожилие, откъдето пък става физически невъзможно да се стъпва нормално, даже да искаш. Това са наистина тежки случаи, не се тревожи, наблюдавай си детето и търпеливо помагай. Ако до 3-4 месеца няма ефект, тогава идете при ортопед и детски невролог. Моят син си има лек двигателен дефицит, проходи на 1г 6м, стабилно чак на 2г, знам какво ти минава през главата, но още наистина е много рано за реални тревоги, вярвам, че е въпрос на време и търпение!