ised, споделям лично мнение, по този въпрос имах спор с Владимиров и Тачева, в крайна сметка те признаха, че имам известно право. Въпросът е, че, според мен, чакането до фаза бластоцист се прави главно (не единствено, но главно) с цел по-добра селекция. Т.е. по тази логика чакането има смисъл, ако имаш да избираш от 10-тина ембриона примерно. Когато имаш 4-5 (като в твоя случай и в моя, когато настоях за ЕТ на 3-ти ден), не ми се вижда смислено да се чака, защото историята знае случаи на забременяване, когато са върнати не-добри ембриони на по-ранен етап, но липсват случаи на забременяване, когато не са върнати ембриони. Шансовете са средно 50% от ембрионите да се развият до бластоцист, при 4-5 това прави средно 2. Лошото е, че може да оцелее и 1 или николко, което води до въпроса - защо тогава се блъсках с тези количества хормони, аз си правя по 1 яйцеклетка всеки месец и мога да пробвам на напълно естествен цикъл, ако въпросът е да ми се върне 1 ембрион (или николко).
Също така фактът, че ембрионите не са стигнали до бластоцист, не е задължително да означава, че имаш проблем с качеството - някой от тях може да е бил жизнеспособен, но няма как да го знаем. Малко е мистерия какво се случва след ЕТ. Все пак, доказано е, че средата в матката е много по-благоприятна за ембрионите, сравнено със средата в петриевата паничка, колкото и да се стараят ембриолозите.
Щом е имало имплантация при теб, смятам, че тогава ембрионите със сигурност са стигнали до фаза бластоцист в матката ти - имплантацията става след 5-ти ден. Лошото е, че никой не може да ти отговори с точност на въпроса защо сега са спрели да се развиват - може да не им е харесало навън, може да са били нежизнеспособни, може проблемът да е бил в яйцеклетката, или пък в сперматозоида, или в двете... може да е нямало проблем, просто късмет...
Много е неприятно наистина и съжалявам за неуспеха ти. Надявам се, че следващият път нещата ще се развият благоприятно! Късмет!