Понеже и нечленове са се изказали, ще кажа и аз накратко моето мнение.
Правилно е според мен да не се определя печелившия според нивото, на което е написано съчинението му. Лотарийният принцип ми се вижда най-случайно справедлив.
Няма спор, че всички тук момичета заслужават да бъдат материално подпомогнати, но когато за това трябва да се съревноваваш и на поле, на което талантът ти я го има, я го няма, то не е равнопоставена конкуренцията и даже специалните по повода напъни да се получи нещо стойностно, невинаги водят до резултат.
И остава един нагарчащ момент на края:"Ех, ако можех да го напиша по-добре, сигурно щяха да ме изберат, да получа сумата, да бъде успешен опитът ми и да стана мама". Много гаден ми се струва този ред на мисли. Мама трябва да стане всяко момиче, и то независимо в коя област са талантите му.
Ако трябва да съм още по-честна, всеки от нас има различна представа и висота за това що е то дар да пишеш: на един му харесва да открие себе си и своя случай в чуждата история, нищо, че това ще бъде просто хронологично описание на действия и постъпки и ще бъде напълно лишено от художественост;на друг му харесват неща с художествени украси и метафори.
Ще си призная още повече - от конкурсите досега три или четири са били само така наречените "истории", които са попадали в последната категория според мен.
Никой не отрича, че всички влагат душата и сърцето си, преживените страсти, емоции, чувства - въобще личната си драма с възходи и падения. Но обикновено като най-лесна се използва хронологичната дневникова форма, от която в повечето случаи сърцето ти наистина накрая плаче, съпреживявайки живота на автора, но естетическото удоволствие, което е задължително за художествен текст, така и не се появява. Душевният катарзис е по-скоро на човешко ниво, но не и на езиково.
Затова е много правилно да няма степенуване по талант и да не се изисква от участващите да се съревновават в своего рода надбягване, надскачане, надсмятане, надхитряване и т.н. действия и операции. Нека ръката на съдбата да решава, когато се дават пари за благотворителност.
И аз не бих искала да ме изпитват по математика например, ако съм решила да имам дете, нищо, че за някои чудаци няма нищо по-пленително от красотата на математическите уравнения.
Дано бъда разбрана правилно и да не се засегне никой!