Здравейте! Регистрирах се, само за да напиша това. Надявам се, че ще ви е помогне.
Много слушам за това Диане-35 и ще ви кажа някои неща, които никъде не видях да се споменават. Мисля, че много лекари не познават този препарат и го изписват, когато и както им дойде, което е много голяма грешка. Приятелката ми доста си е изпатила от него и си е създала куп проблеми, които сега се мъчим да оправяме. Съжалявам, че не сме се познавали с нея тогава, за да направя така, че въпросният "лекар" да си изяде дипломата пред мен.
Та ще се опитам да обясня възможно най-простичко. Диане 35 съдържа две съставки - Ципротерон ацетат и Етинилестрадиол. Въпросната съставка е първата. Това е синтетичено производно на 17-хидроксипрогестерона. Той действа като андрогенен рецепторен антагонист, т.е. той се свързва с рецепторите върху клетките, към които би трябвало да се свърже тестостерона, но без да изпълнява неговата функция. По този начин той блокира действието на тестостерона и така се изразява неговото антиандрогенно действие. Ако беше само това, всичко щеше да е ок. Ципротерон ацетатът инхибира (подтиска) ензима 21-хидроксилаза и до някаква степен и 3-бета-хидроксистероид-дехидрогеназа, което довежда до намаляване на нивата на алдостерон (основния минералкортикоиден хормон) както и на кортизола. Ципротеронът има и прогестинов ефект. Този ефект комбиниран с още няколко (няма да навлизам в детайли) довеждат до намаляване на синтеза на гонадотропините (хормони отделяни от хипофизата). Това намалява тестостерона от една страна, но от друга - увеличава натрупването на андрогенни прекурсори, т.е. те в един момент могат да се превърнат отново в тестостерон. Поради тази причина Диане-35 се предписва при пациенти, които имат смущения в хипоталамо-хипофизната ос (например ненормално съотношение лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон). При тях се получава един затворен кръг, който пречи за нормалното функциониране на половата система.
Продуктът е токсичен за черния дроб и хора, които са прекарвали чернодробни заболявания според мен не трябва да използват препарата, макар че токсичността му се смята за незначителна при малки количества. Ципротерон подтиска синтеза на естроген и поради тази причина може да доведе до остеопороза, ако се приема самостоятелно. Комбинацията на ципротенон ацетат и етинилестрадиол (Диане-35) увеличават риска за венозна тромбоза.
Внезапното прекратяване на приема на ципротерон ацетат, както и на Диане-35, в някои случаи увеличава нивата на тестостерон, което може да доведе до нежелан андрогенен ефект. При хора, които имат по-крехък хормонален баланс, може да причини неприятности. Нормални границите за тестостерон при жени са 0.06 - 0.82 ng/ml. Представете си например, ако при жена със сравнително нисък тестостерон, той се удвои, но все пак остане в нормалните граници, смятам че резултатът няма да е добър. Граничните стойности са най-уязвими на промени. От всичко до тук следва, че препаратът е неподходящ за млади и развиващи се организми.
Хормоналните препарати не могат да се приемат прекалено дълго време (цял живот, както беше казал някой из форумите - абсурдно е). Има случаи, когато помагат и отстраняват проблема, когато сериозно навреждат и когато след като се спрат, всичко е по старому. Според мен хормоналните препарати трябва да се приготвят лично за пациента след необходимите изследвания, за да се определи какви количества трябва да се приемат и т.н. Но това тук не е практика. Всеки един човек има различни (за него нормални) нива на хормоните, различен метаболизъм и т.н. Вижте само какви граници се задават за нормални. Долната и горната граници се различават десетки пъти. Правете си сами изводите.
Относно поликистозата мога само да кажа едно нещо - това е синдром. И дефиницията е следната: това е прието мисля, че 2003 година. Ако има изпълнени 2 от 3те критерия се счита, че пациентът има синдрома:
1) Увеличена андрогенна активност
2) Олигоовулация или ановулация
3) поликистозни яйчници.
Следните заболявания могат да имат подобни симптоми - хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактин х2, х3 от максималната допустима норма), хипотироидизъм и още нещо имаше, но не помня в момента - 5:30 сутринта е. Тепърва ще лягам да спя
Та призовавам всички Ви - правете си възможно най-детайлни изследвания, за да не се получават проблеми. Консултирайте се с възможно най-много и различни лекари, за да сте сигурни и сменяйте лекар, ако мислите, че не е компетентен. Здравето е дар от Бога и трябва да го пазите на всяка цена - не сте го намерили на улицата! Късмет, успехи и здраве Ви желая!