Здравейте момичета!
От известно време се навъртам из вашата темичка, но не съм се разписла досега, защото още не ми е дошъл реда за процедури (ако изобщо дойде...). Обаче темите, дето си ги обсъждат
crow и
cigularche ме вълнуват и мен, та затова се реших да се цопна тук, за да ви следя по-облизо
Аз ги карам нещата в обратен ред... минах през "тежката артилерия" - 2 инвитро/икси (+ 2 прекъснати процедури) и сега, обратно на всички медицински теории и практики
, се местя в "леката кавалерия" - надявам се след някой друг месец да пробвам с инсе.... Кой знае, може пък това да се окаже правилното решение за мен...
Та по темата за стимулациите и резерва.... Стигнах до варианта инсеменации по други причини, но моята лекарка реши, че това не е лоша идея, точно защото при тях се прави по-лека стимулация и цялата процедура е по-щадяща (за организма като цяло, но и за ЯР в частност). Като се замисля, е логично.. При инвитро се стремят да получат максимален брой яйцеклетки (10, 15, 20...), за да имат материал за работа. При инсе се стермят към 2, 3, 4 (доколкото съм разбрала...). В случаи като моя, когато проблемът е качеството на яйцеклетките, силната стимулация явно допълнително разваля нещата и се предполага, че една по-слаба стимулация може да е по-добра.
Все пак, вие сте по на 30-35 години (моите са с 10 отгоре
) и мисля, че още е рано да се тревожите за изчерпване на ЯР, защото процедурите колкото го изчерпват, толкова го и стимулират и всичко е индивидуално... абе, тя е доста сложна и заплетена тема...
Освен това, попитах доки "нали се смята, че ИНСЕ е с много по-малък % успеваемост?" обаче тя ми обясни следното (което също е логично...): При инвитро след 2(3) процедури задължително се прави дълга почивка. Инсе могат да се правят много месеци последователно, без прекъсване (ако нервите ти издържат
). Т.е. смятано на брой процедури INF е по-успешен, но смятано на период от време, успеваемостта се изравнява. И по отношение на разходите, нещата стоят по същия начин...
От друга страна, IVF дава отговор на някой въпроси, които инсеменацията не може. Етапите на получаване на яйцеклетки, оплождане и делене до 3(5) ден "излизат на светло" и ако проблемът е някъде там, може да се открие и реши...
Та така, понаучих някои неща за IVF (и някои неща за себе си, от INF), сега имам 2-3 месеца да се ограмотявам за инсето... Надявам се да приемете във вашата групичка един медицински парадокс, като мене
и да ми помогнете по-бързо да "вляза в час"
Хубав ден и положителни емоции на всички!
____
kete, клиниката работи и има дежурни лекари, но ако започваш процедура, говори с твоя лекар (обади му се по телефона, не е проблем), само той може да ти каже, каква ще е организацията.