Гардже, при мен се стигна до инсеминация по заобиколен път. Направиха ми т.нар. Clomid challenge test, за да видят как реагирам на "лека" стимулация и как се влияе ФСХ-то. Е, реагирах екстра във всяко отношение, но сигурно щяха да ме оставя да си изкарам цикъла на собствен ход.
Обаче попаднах на много разумен съвет от Денис: ако се прави стимулация, да се направи и инсеминация. Аз току що прехвърлих 35 и нямам време за губене. Като не стана без помощ за 18 месеца, не разчитам да стане незнайно кога, ами съм запретнала ръкави. Това за моето настояване да направим инсеминация след кломида.
Колкото до питането ти за инсе със или без стимулация, много са факторите: лекар, възраст, цикъл, хормони, мъжки фактор... Някои клиники по стерилитет в САЩ изобщо не правят инсеминации без стимулация - вероятността за успех е по-малка само с един фоликул, както и цената, т.е. печалбата от процедурата. Все пак стимулацията изисква следене на УЗ и хормонални изследвания.
Аз лично смятам да продължа със стимулирани инсеминации заради повишената вероятност при по-голям брой фоликули, и изхождайки от възрастта и мъжкия фактор при нас конкретно.
По питането ми за кломида и удължения цикъл, си изтеглих извод от стари теми, че наистина не може да се удължи ЛФ, само овулацията се измества. Вече че съм в ден 31ви, отново с категорично отрицателен тест. В шах съм, но чакам.