Споделям мнението на
Боби относно лежането. Има естествено и изключения, случаи в които наистина трябва да се лежи, но според лекарите с които аз съм разговаряла - те се отнасят за по-късни етапи на бременността и има куп специфични обстоятелства когато това се налага...
Вероятно
Алекс, заради лоши спомени и преживявания е убедена, че поне до 4-и месец, ако не мърдаме от леглото бременността ще завърши успешно, но всъщност няма особени основания за подобно твърдение. Още по-излишно е на "общо основание", всяка жена видяла двете чертички да се простре на спалнята и да не стане оттам месеци наред
Нека не плашим излишно момичетата, а и не всяка от нас може да си позволи лукса да си остане у дома "за всеки случай". Сигурна съм, че ако се включат и други жени с разкази при тях как е било, ще се окаже че и с лежане и без лежане, е имало и успешно завършили и незавършили бременности. Аз примерно прокървих наскоро, посред голямото ми 10-дневно лежане из къщи. Лежах, не защото имах някакъв проблем, просто жегите бяха непоносими и си стоях на климатик, местейки се от спалнята на дивана и обратно, нищо не пипвах в къщи, само дистанционното на телевизора и компа.
Преди тези горещини пък, си имах относително нормален ритъм на живот /спрях да работя, заради спецификата на работата ми, която е несъвместима и с най-безоблачната бременност, ако работех нещо друго бих продължила да си ходя на работа поне първите месеци/. Спях си когато ми се спи, хапвах си каквото ми се яде, вършех си разни неща из къщи, ходех на кафе с приятелки, разхождах се, шофирах...и проблем не настъпи в този период. Та наистина не мисля, че в лежането е баш разковничето за успех, но ако така пък някоя кандидат-мама се чувства по-спокойна - нека си лежи, важното е тя да се чувства добре и сигурна, че прави най-доброто за бебето си
Някакво пазене трябва да има обаче. Категорично. Сериозни физически натоварвания, яко друсане и тръскане по какъвто и да било повод, пържене на плажа, размотаване в някоя адска и жега и от вида...предполагам всяка бременна знае, че това не трябва да се прави, ама да напомня все пак.
За приема на определени препарати, аз съм на мнение, че помагат все пак. Този въпрос точно е предмет на спор между лекарите открай време обаче и не ми се взима отношение по него.