Наскоро четох материал за фолиевата киселина (ФК), който силно ме впечатли. Беше във връзка с една дискусия в Германия, отнасяща се до варианта, да се обогатяват брашната с ФК, за да може хората да я приемат постоянно чрез основната храна, тъй като била много полезна... В статията бяха описани свойствата и, както и на кои болести по какъв начин влияе…
Задължителното приемане на ФК при планиране на бременност вече е безспорно. И в сайта на Зачатие има много информация за така наречения "витамина на бременните"…Но в споменатата статия четох и за много други свойства на ФК…
(Повечето от вас сигурно знаят, но…)
Основното от тези свойства беше, че тя намалява съдържанието на
Homocystein (каквото и да значи това
), който в днешно време се смята за причинител на много болести. Основната от тези болести е артериосклерозата, както и болести на коронарната система, тромбози, инфаркти и други.
(ето тук две думи на български)Освен това приемането на ФК намалява и риска от инсулт, като с увеличаване годините на приемане на ФК се намалява и риска.
(ето тук го пише на български: "[...]Ако приемането на фолиева киселина продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.")Така че момичета,… както казва
FreshBreeze:
...Така че, давайте смело с фолиевата
Аз пия фолиева от началото на тази година...
(За съжаление не мога да открия дискусията, за която говоря, но за немскоговорящите, разбиращи и малко от медицина, намерих следното материалче. Точка 7. Ernährungsphysiologische Bedeutung (стр. 24) разглежда влиянието на ФК върху различни болести...)