0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #780 -: Февруари 20, 2011, 08:24:21 am »
Верди, мерси за включването, много си старателна  :youwoman: Изключително си полезна със знанията си :)
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #781 -: Февруари 20, 2011, 10:55:51 am »
И аз благодаря за отговора,също мисля,че зехтинът е за предпочитане пред слънчогледовото олио .

*
« Отговор #782 -: Февруари 20, 2011, 13:39:08 pm »
Относно нитратите - нашият педиатър беше казал да накисвам нарязаните зеленчуци половин час в студена вода. А пък една приятелка ме посъветва сърцевината на моркова и на картофа да я изрязвам (е, не цялата де :D). Аз лично спазвам и двата съвета и досега. Не накисвам и не изрязвам само когато готвя с домашни (селски) зеленчуци.
*
« Отговор #783 -: Февруари 20, 2011, 19:45:39 pm »
Kremkaramel,
Поради същите съображения, като на педиатърката ти, при сина ми аз въведох месото много бързо - малко повече от един месец след началото на захранването - на около осем месеца. Дотогава бях дала вече ориз, круша, морков, елда, картоф, ябълка, царевица и тиква. Тогава имах домашни пюрета от заешко и спанак. Спанакът го дадох на девет месеца. Правилото за усвояването на желязото е даването му едновременно с витамин С - чрез храна, разбира се, не на ампули.
За дъщеря ми нямах нищо домашно и я захранвах само с готови пюрета от бурканчета - Gerber, Sunval, Hipp, Semper. Според мен, това са марките, които предлагат нужните за предпазливо захранване едно- или дву-компонентни пюрета.
*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #784 -: Февруари 20, 2011, 23:17:28 pm »
И ние така,на 6,5м дадох месце...а се захранихме на 5,5м

Аз да ви питам нещо,мацки...Нашия господинчо не ще да си хапва зарзавата,ни пюрета,ни плодове,ни каша...Цока само млякото от издъвкания си биберон.Та след цяла седмица и загуба на 300гр тегло :? ми хрумва - възможно ли е просто да не огладнява за 4ч? Не съм пробвала още да изчакам 5ч,но утре и това ще опитам... :(
Само за сравнение - режим на хранене преди - сутрин 210 АМ,обед 200гр зел пюре + 90-120мл АМ,следобяд 150-200гр плод,вечер 210АМ. И един ден просто отказа всичко тотално.Отдадох го на горните зъбки,много го мъчеха.Това продължи 3-4 дни.После започна да си пие млякото,но пюретата отказва когато ги предлагам в познатите часове...

Идеи??? :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

fibo

• 2168
« Отговор #785 -: Февруари 24, 2011, 22:33:13 pm »
Никой ли?? :(
Борко Бърборко
*
« Отговор #786 -: Февруари 25, 2011, 09:15:28 am »
Кога даваш пюрето, преди или след млякото? На мен това количество наобяд ми се струва голямо пюре + мляко. Напиши по часове как се храни, защото за мен сутрин е много относително.
*
« Отговор #787 -: Февруари 25, 2011, 17:08:42 pm »
Виктор по същия начин постепенно взе да ми отказва количествата, които преди си хапваше - за сравнение преди си ядеше по 200-250гр пюре, а от един момент и половината на това не искаше. Удължавах време, намалях количества - не подейства, хапваше по има-няма 80-100гр.
Отскоро проумях, че детето ми не иска да яде студена или дори хладка храна - трябва да му е топла. Не е ли, цупи устни и ги стиска като кокоше дупе - нищо не мога да вкарам вътре. ;) Преди нямаше никакви претенции откъм температурни особености, но явно и на това му идва времето.
Та пробвай и с това. :)

На доста места бях чела, че около годинката и прохождането бебетата намалят количеството изядена храна.
« Последна редакция: Февруари 25, 2011, 17:12:17 pm от twin »
*

fibo

• 2168
« Отговор #788 -: Февруари 26, 2011, 00:45:24 am »
Мерси момичета,че се вклюихте...
Туин,доста ме успокояваш...
При нас последните дни нещата се позамазаха...Не е както беше,но определено хапва.
Какво промених 1.температурата на пюрето - сега го давам леко топло 2.часа на пюрето...Но плодовото продължава да го отказва...

Мими,ето храненията преди и сега...
Преди                                          Сега
6ч - АМ 180/210                           8ч - АМ 210/240
9ч - бисквитка/плод                       9ч30 - плод/кис.мляко/бисквитка
12ч - зел.пюре + АМ до 120                13ч - АМ 210
16ч - плод 100 до 200гр                   17ч - зел.пюре
18ч - филийка с масло(тостеров хляб)      20и30ч - АМ - колкото изпие
20ч30 - АМ 210/каша

Не ви ли се струва малко,как да кажа...постно...Или просто преди е бил по-ящен,а сега яде нормални количества...
Борко Бърборко
*
« Отговор #789 -: Февруари 26, 2011, 11:57:16 am »
Ами зеленчуковото аз винаги съм го давала затоплено (аз го приготвях непосредствено преди хранене и като поизстине давах).
Сега какво виждам аз по храненето ви:
разликата в 2 часа за сутрешното мляко не е за пренебрегване, количеството също.
Варианта е, ако се буди по-рано да го даваш тогава, или да намалиш количеството, или да махнеш храната в 9 и 30. Ако остане, премести зеленчуковото към 14, без мляко. Около 17 и 30 плодово и за вечеря АМ.
На подобна схема бяхме ние на вашата възраст.
В 6 мляко
в 10 бисквитка (ако дадях повече храна отказваха да ядат на обяд)
в 14 зеленчуково
в 17 и 30 плодово
около 21 мляко
Когато въведох вечерята, пак си търсеха млякото при лягане.
*
« Отговор #790 -: Февруари 28, 2011, 18:07:44 pm »
Момичета дайте идеи за здравословна закуска на 2-3 годишно дете. Че ние почти едно и също закусваме и обикновенно е или тестено или пържено или и двете :?  Редувам предимно кус-кус, принцеси, баница, филийка намазана с топено сирене, филе и кашкавал или пържени филийки с яйца. А напоследък баба и често прави мекици или бухти.

*
« Отговор #791 -: Февруари 28, 2011, 18:59:57 pm »
maia_st, като гледам нещата, които изброяваш се сещам за нещо вкусно, което аз си приготвям напоследък (когато имам време). 1 яйце и настърган кашкавал се намачкват и се намазват върху филийки. Аз пека във фурната, защото нямам скаричка. Става много вкусно. Друг е въпроса до колко кашкавалът, който се продава в магазините е здравословен. А иначе здравословните храни като овесени ядки, мюсли и т.н. май не всяко дете ги обича.
*

fibo

• 2168
« Отговор #792 -: Февруари 28, 2011, 20:58:24 pm »
Мими,мерси за мнението.За сега оставаме така...Евентуално ще се опитам да премахна яденето в 9и30,макар че си го търси(днес и с рев).Сутришното мляко го редуцира сам до 180-210,като първо кърмя.Онези големи дози явно бяха нещо моментно.Иначе,не е зле наистина да изместя обяда,но това мога евентуално ако спи по два пъти.Понеже сега спи веднъж на ден от 13ч до 15ч.Подозирам,че отхвърлянето на пюрето по обед е точно защото е страшно изморен и много му се спи.Въобще целия му режим се измени...Преди си спеше до 8и30 - 9ч и изкарваше до обед без проблеми.Сега обаче се буди още в 7ч и в 13ч вече е каталясъл,но всичките ми опити да го сложа предиобед да дремне,за сега остават неуспешни.Иначе си ляга рано 20ч - 20и30 и тогава яде последно.Сега ако продължава така да се буди рано,ще изместя вечерното спане с още половин час...
Борко Бърборко
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #793 -: Март 01, 2011, 05:43:46 am »
fibo, за какво ти е да спи два пъти по по-малко? Аз се чудя моята как да я науча ( то не че може да се научи това) да спи по два часа следобяд. Тя сега спи по всякакви времена от както тръгна на детска и там не и държат никакъв режим на спане, защото е още с бебетата и е когато и където заспи. Много би ми се искало да спи наведнъж 2 часа. Сега спи по 40-50 минутки най-много.

Момичета аз имам въпрос. Чудя се как да преминем към 3 хранения на ден, без да и намаля млякото. Дали да не намаля разликата в часовете между млякото и храната, че да успея да сместя още едно хранене? Ако се наложи мислех да намаля храната на сегашните хранения. Но млякото няма да намалявам.
Ето как е програмата в момента:
8:00 - 180мл АМ
11:00-11:30 - каша с кисело мляко + пюре
15:00- 180 мл АМ
18:00 - каша с кисело мляко + пюре
20:30 - 21:00 - 180 мл АМ

Дайте идеи някакви.

Боби

*
« Отговор #794 -: Март 01, 2011, 09:36:00 am »
Детето ти е само на 8м., рано му е за 3 безмлечни хранения.
*
« Отговор #795 -: Март 01, 2011, 10:04:42 am »
Боби, дете на 8м. няма как да се храни 3 пъти, 5-6 пъти е нормалния брой на хранения на тази възратс. Каква е тази каша с кисело мляко, че ми стана интересно, нещо готово ли е, или ти си я приготвяш, в Бг не съм виждала? :)
« Отговор #796 -: Март 01, 2011, 11:02:34 am »
Момичета, купила съм цяло пюре на HIPP пуешко и пилешко. За да го смеся със зеленчуково, имате ли представа колко да сложа от месното пюре? Тъй като готовите месни са със зеленчуци, не знам колко количество да сложа от месното, за да не стане пък много месно.
*
« Отговор #797 -: Март 01, 2011, 11:18:33 am »
На всяко пюре пише колко % е месото. Изчисляваш според общия грамаж на бурканчето. Ако е 10%, а цялото е 190гр, значи има 19гр.месо. Слагаш според това на каква възраст е и колко даваш на детето.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #798 -: Март 01, 2011, 11:20:17 am »
StefiZ , имах предвид 3  безмлечни хранения освен 3 те млечни т.е. ще са общо 6.

Кашата си е житна каша - бъркам си я аз с кисело мляко.Аз не съм в България и не знам какво има там, но ето я тази, която аз позлвам http://www.gerber.com/AllStages/products/cereals/mixed_grain_cereal.aspx. Има и много други видове - оризови, от овес и т.н. През тях вече отдавна минахме, но тази смятам, че е най-полезна и затова нея и я давам, а и Ивана умира за тази бърканица. Има вкус на бисквитка с мляко, ама без захарта :-).

mimi26 защо да не яде 3 , ако не и намалявам млякото? Навсякъде като чета на 9 месеца вече са на 3 хранения.

Боби
« Последна редакция: Март 01, 2011, 11:25:10 am от Bobbie »

*
« Отговор #799 -: Март 01, 2011, 11:32:43 am »
Боби, не сме разбрали правилно въпроса ти, поне аз де, предполагам и Мими, защото аз реших че искаш детето да яде само 3 пъти :lol:
Иначе според мен режима си е ок, можеш да махнеш едната каша, на обед да даваш зеленчуково или месно пюре в достатъчно количество за основно ядене.