Извинете за закъснелите отговори, но понеже въпросите са отправени директно към мен, смятам, че е редно да отговоря.
cambozzola,
За мен винаги внимателният подход е бил най-добрият - и с увеличаване на количествата, и с включването на нови храни само по една за три-четири дни.
Kremkaramel,
"Педиатърката на Йоана" определено е мнооого по-добра от мен като педиатърка, ако изобщо може да става въпрос за сравнение.
А на въпроса ти - първите четири-пет храни бих препоръчала да се дават по пет дни примерно, след това времето може да се намали до четири, после до три дни за всяка нова храна. Но аз винаги съм спазвала правилото, новата храна да е само една, независимо на каква възраст е детето, когато я опитва за първи път.
TINI78,
Мисля, че дъщеричката ти е достатъчно голяма, за да можеш съвсем спокойно да приготвяш храната със зехтин. Аз лично го предпочитам пред слънчогледовото олио - и за възрастните, и за децата.
Прясното мляко - мисля, че е задължително да се въвежда като нова храна. При сина ми го въведох доста късно, защото направи стомашно разстройство, когато му дадох крем от детската кухня - та затова чак след година и половина го дадох. Но за сметка на това, оттогава пие сигурно по литър на ден. Точно защото гледаше от батко си и искаше и тя, на малката дадох около годинката за първи път.
За предпочитане е първо кисело да се даде (може и преди годинката), а след това прясно.