0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #460 -: Юни 17, 2010, 08:37:07 am »
Аз ги давах от бурканче. Калина си е здраво силно дете.

[/url]
*
« Отговор #461 -: Юни 17, 2010, 09:22:50 am »
не се изтребват витамините, спокойно. До осмия месец се дават топлинно обработени плодове и зеленчуци. Иначе какъв е и смисъла от бурканчетата пюрета.
*
« Отговор #462 -: Юли 02, 2010, 16:39:54 pm »
Здравейте, мами :)
Искам да ви попитам относно захранването с глутен. Опитах се да дам каша с пшеничен грис, като завчера дадох една лъжичка, а вчера две при следобедното хранене. И двата дни синът ми след това не искаше да яде и вечерта го мъчиха колики. Нещо нередно ли съм направила във въвеждането или трябва да се притеснявам от алергия към глутена.
Благодаря предварително за мненията :)
« Отговор #463 -: Юли 06, 2010, 10:12:38 am »
Аз също се интересувам от въвеждането на глутена, дано някоя мама се включи :?
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #464 -: Юли 06, 2010, 10:46:21 am »
С глутена се започва с по-леките зърна (овес, ръж, ечемик) - пшеница накрая. Довечера, ако не забравя (или утре) ще си проверя таблицата и ще ви пиша как съм ги давала. Дадох към 9тия месец.
Нова храна се въвежда наобяд.
*
« Отговор #465 -: Юли 06, 2010, 16:19:23 pm »
Въпрос:овче кисело мляко откога?

*
« Отговор #466 -: Юли 17, 2010, 17:22:04 pm »
Здравейте, момичета! Да се включа и аз вече с въпроси по захранването:
- Захраних на 5 м. и 10 д. с оризова безмлечна каша на Милупа (с кърма, с вода, с двете). Като цяло не се прие добре кашата и след седмица започнах със зеленчуците.
- До момента съм дала: картоф домашен, морков дом., тиква на ХИП, пащърнак на ХИП и днес започнах с тиквички домашни. Давам нова храна всеки пети ден.
- Принципа на даване ми  е следния: първия ден давам да опита новия зеленчук, за да му видя реакцията и после давам вече въведен зеленчук, на следващ ден вече давам новия смесен с нещо старо - всеки ден смесвам различни въведени зеленчуци (морков с картоф, морков с тиква, картоф с тиква и т.н.); След това винаги си досуква кърма, защото без ц...а не може  :wink: :D
- Вода не пие и не желае, колкото и да му предлагам - с шише, с лъжичка.
- смятам захранването да върви така: 1 месец зеленчуци, 1 месец по-късно плодове, след още 1 месец месо, после жълтък и накрая глутен.
- сокове не давам и все още не смятам да започвам, освен ако не се наложи.
- смятам да кърмя, колкото мога и не ми се иска да замествам хранене все още. Не знам докога така, но засега това ми е мнението.
- А режим нямаме никакъв  :oops: Ядем на поискване (през 2-3 часа), включително нощем по 1-2-3 пъти; сутрин често ме ползва за биберон, а аз така поне поспивам, вечер се успокоява отново върху мама. :oops: :oops: :oops:

Та, да попитам следното:
1. Мога ли да дам като следващ зеленчук броколи или нещо друго - моля предложете, че не мога да измисля.
2. Как да въведа плодовете - предполагам отново по метода 2 ч.л., 4 ч.л., 6 ч.л. и повече и кога през деня е удачно даването им?
3. Какво е приблизителното количество твърда храна, която може да се изяжда? Ние сме в диапазона 60-125 гр. (всеки ден различно, но тенденцията ми е постепенно увеличение на количеството)
4. Едно нещо, ама хич не ми е ясно - в някои книги (визирам  книгата на проф.Лиляна Трифонова) пише как се правят кисели, пюрета и т.н. и се споменава прясно мляко като една от съставките. А нали уж до годинка е желателно да не се дава? Е това хич не ми е ясно как става.....явно аз нещо не мога да разбера нещата - ще се радвам на вашия коментар.

Ами това е в общи линии. Сори за дългия пост, опитах се с едно питане.....цяло захранване да разбера :wink:
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #467 -: Юли 17, 2010, 22:16:00 pm »
...4. Едно нещо, ама хич не ми е ясно - в някои книги (визирам  книгата на проф.Лиляна Трифонова) пише как се правят кисели, пюрета и т.н. и се споменава прясно мляко като една от съставките. А нали уж до годинка е желателно да не се дава? Е това хич не ми е ясно как става.....явно аз нещо не мога да разбера нещата - ще се радвам на вашия коментар...

И на мен ми е чудно,аз също още не съм въвела прясно мляко...още повече ми е питанка защо детските кухни също готвят с прясно мляко (визирам храната от първа група,която е за бебета след 9-тия месец)...  :ask:
*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
« Отговор #468 -: Юли 17, 2010, 22:48:44 pm »
...4. Едно нещо, ама хич не ми е ясно - в някои книги (визирам  книгата на проф.Лиляна Трифонова) пише как се правят кисели, пюрета и т.н. и се споменава прясно мляко като една от съставките. А нали уж до годинка е желателно да не се дава? Е това хич не ми е ясно как става.....явно аз нещо не мога да разбера нещата - ще се радвам на вашия коментар...

И на мен ми е чудно,аз също още не съм въвела прясно мляко...още повече ми е питанка защо детските кухни също готвят с прясно мляко (визирам храната от първа група,която е за бебета след 9-тия месец)...  :ask:

от една седмица и аз започнах с детската кухня....когато ми казаха, че застроиват с прясно мляко, също се изненадах, дори малко притесних....попитах...и ми бе отговорено, че се застроива със сухо мляко /не се използвало прясно мляко/....обаче храната ми се видя доста соленичка, а пък аз сол до сега не бях предлагала...бебетата, след тази храна, изпиват по 200мл. вода....
*

minim

• 460
  • Сбъдната мечта !
« Отговор #469 -: Юли 17, 2010, 22:53:57 pm »
Животинче...аз давах броколи, спанак, печена червена чушка.../чушката се приемаше много добре, защото някакси сладни, но пък действа малко разхлабващо/...може да ползваш замръзени броколи или спанах, че сега май не се намират много по магазините /моите много хапват броколито/.
От момичетата във форума знам, че нова храна се въвежда на обед...за да може /ако не дай си Боже/ има някаква реакция, тя да се  прояви до вечерта и да може да се реагира по свреме...
Моите ядат по 180-200мл. още почти от началото.../ама те май са по от ящните/. Знам, че е нормално да изяждат по едно бурканче пюре, което си е 180мл.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #470 -: Юли 17, 2010, 23:13:00 pm »

Дълго време в пюретата които приготвях за Мима добавях 1-2 мерителни АМ.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #471 -: Юли 17, 2010, 23:35:35 pm »
Записвам се,че темата ме вълнува.

*

baracuda

• 5348
« Отговор #472 -: Юли 18, 2010, 20:58:27 pm »
...от една седмица и аз започнах с детската кухня....когато ми казаха, че застройват с прясно мляко, също се изненадах, дори малко притесних....попитах...и ми бе отговорено, че се застройва със сухо мляко /не се използвало прясно мляко/...

Не съм чувала да се ползва сухо мляко в нашите детски кухни.Използват мляко на фирма "Дея".На мъжа ми братовчедката работи там и със сигурност ползват прясно мляко и то не само за застройка.Тя ми беше казала като въведа и млякото,тогава да пробвам кухнята,ама аз си карам на АМ.Попарата и кус-куса също ги приготвям с АМ , дори сега ще го сменям с тройката(за след 12 месеца).Не ме влече нещо тази кухня...Момичетата, които не са на кухня , моля да споделят кога въведоха прясното мляко и коя марка е за препоръчване...,а и колко процента трябва да е? А ,киселото?
*
« Отговор #473 -: Юли 18, 2010, 23:13:24 pm »
Момичетата, които не са на кухня , моля да споделят кога въведоха прясното мляко и коя марка е за препоръчване...,а и колко процента трябва да е? А ,киселото?
Аз не взимам кухня, откакто стана на 1г й готвя и си похапва доста добре в сравнение готовите пюрета. За кухнята не знам ... не съм пробвала и не мисля вече да пробвам ...
Да не говорим че тук при нас няма групи една е за 10м и 3г. ... От друга страна тя вече яде не пасирано и рядко намачквам храната с вилица. Имаме почти 16 зъба. А в кухнята храната е пасирана май, но не много фино. И аз не мога да разбера защо изобщо ги има тия кухни... Мързел явно... Час-час и половина ми отнема приготвянето на яденето й. А вече е голяма и яде и от наща храна когато е приготвена без подправки които не са за нея, много малко сол и без пържене... гледам да ги измислям манджите така че да става и за нея... :oops:

Прясно дадох наскоро около 1г и 6м., а киселото още като беше на 10м и давах по 1-3 лъжички да опитва, но след 1г. започнах да и давам по големи количества. При нас проблема е че категорично отказва АМ само в каша и то ако има плодово пюре ми минава номера да и го пробутам. Все още се кърмим сутрин и вечер.  8O

Относно марките аз давам домашно кисело мляко или Верея, за прясно също домашно или Верея. Баща ми твърди, че Елби е хубаво мляко. Но преди месец nunu ми се оплака че си купила прясно Елби и било прокиснало...
Относно процентите масленост почнах с 2% че и малко разредено с вода-така ме посъветва педиатърката. След това прочетох, че на деца трябвало да се дава пълномаслено прясно и кисело мляко. Така че тук сама трябва да прецениш или някой друг да се включи.
То аз така или иначе като и давам домашно не знам колко %-та е  :lol:

*
« Отговор #474 -: Юли 19, 2010, 11:24:19 am »
Прясно и кисело дадох след годинката (около годинка и месец-два). Дотогава всичко правех с АМ (или кърма в началото). Започнах с домашно  със сигурен произход (от сестра ми), след това, когато нямаше домашно и сега давам "На баба" - кисело 4,5%, прясно 3,2%. И аз знам че на деца се дава пълномаслено мляко. Все пак кърмата не е обезмаслена  :wink: Давам :На баба:, защото когато заквасвам мляко само с него става както трябва. По това си направих извода, че е "стока". А и по цената, все пак е едно от най-скъпите млека и явно има мляко в него. Нямаме проблеми, реакции и т.н. Скоро взех на Мегле да го пробвам, ами вкуса му не е на прясно мляко... Взимал съм и кисело на Бор чвор, но един познат работел там преди и ми каза да не повтарям...
А за таз прословута кухня.... Голяма мода... Да си вземеш храната и да храниш детето по градинките. На мен повече време би ми отнело да ги приготвя за излизане и да отида, отколкото да им наготвя. А и в интерес на истината предпочитам да ядат попара в която знам какво слагам, отколкото чорба от кухнята с неясно съдържание. Мое мнение! Всеки си гледа детето и го храни с каквото реши.
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #475 -: Юли 19, 2010, 12:08:45 pm »
Вярно е, че всеки преценява за детето си. Но когато след месец-два запиша децата  на кухня, няма да е нито от мързел да им сготвя, нито от мода. А и сега ги храня по градинките при положение, че от сутрин до вечер сме навънка.
Няма на кого да разчитам тук във Варна да ми помага, неможем да си позволим поне на този етап да плащаме за детегледачка та било и за 4 часа и вярвайте, не остава време всеки ден да приготвяш нещо различно на детето. Не само защото децата са 3. И на жени с по 1 дете не им стига времето когато детето е все едно са 4. А и какво пък толкова им е лошо на кухните?
Не се заяждам, но подобни коментари са ми леко преувеличени.
Поздрави.
*
« Отговор #476 -: Юли 19, 2010, 12:24:58 pm »
По въпроса с кухнята - аз поне засега съм ЗА. Не защото ме мързи или нещо друго, ами защото всеки ден има разнообразие (така мисля сега, но като почнем да ходим ще видим какво ще мисля  :wink:). А и са спазени точните пропорции за детски храни - надявам се....
А за кисела - кога го въведохте и как го направихте? Така като гледам явно ще го правя с кърма.
А между другото колко време съхранявате замразена кърма във фризера? Знам за 6 месеца, но все пак.....
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

« Отговор #477 -: Юли 19, 2010, 12:26:07 pm »
Та, да попитам следното:
1. Мога ли да дам като следващ зеленчук броколи или нещо друго - моля предложете, че не мога да измисля.
2. Как да въведа плодовете - предполагам отново по метода 2 ч.л., 4 ч.л., 6 ч.л. и повече и кога през деня е удачно даването им?
3. Какво е приблизителното количество твърда храна, която може да се изяжда? Ние сме в диапазона 60-125 гр. (всеки ден различно, но тенденцията ми е постепенно увеличение на количеството)
4. Едно нещо, ама хич не ми е ясно - в някои книги (визирам  книгата на проф.Лиляна Трифонова) пише как се правят кисели, пюрета и т.н. и се споменава прясно мляко като една от съставките. А нали уж до годинка е желателно да не се дава? Е това хич не ми е ясно как става.....явно аз нещо не мога да разбера нещата - ще се радвам на вашия коментар.

Ами това е в общи линии. Сори за дългия пост, опитах се с едно питане.....цяло захранване да разбера :wink:

1 Да, можеш да въведеш броколи без проблем! Моят син много го обича После можеш да пробваш спанак и карфиол, аз сега ще ги въвеждам!
2 Плодовете се въвеждат пак по същата схема или на обяд или следобед в кашата!
3 Ако сте на 6м - значи 160мл, ако карате 7м - 170 мл и така
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*

baracuda

• 5348
« Отговор #478 -: Юли 19, 2010, 12:58:44 pm »
Малина  и  mimi26 , благодаря за мненията ви относно млякото.Дано и други се включат със съвети.Хубав ден от нас! :D
*
« Отговор #479 -: Юли 19, 2010, 14:19:20 pm »
Baracuda, аз прясно мляко още не съм му дала, но киселото си го папка с удоволствие отдавна. Предпочитам Био кисело мляко (Хармония май е фирмата). 3.6 % малсеност. Когато въведа и прясното, мисля пак да е био на същата фирма. И сиренето ни е такова. Скъпички са нещата, но той яде по толкова малко все още, че докато мога да си го позволя ще караме на био, пък после ще видим. Една кофичка кисело мляко - 400гр. я изяжда за 3-4 дни.
За мен кухнята, както и всички решения в отглеждането на детето, е въпрос на личен избор. При нас и частната и държавната кухни не са ми кой знае колко близо и не ми се ходи всеки ден да си кажа честно (особено зимата). Ако имах възможност да си поръчвам с доставка, сигурно бих се изкушила. :D