0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #560 -: Октомври 14, 2010, 23:36:35 pm »
Аз гледам да давам всеки ден поне един пресен плод /ябълка, банан в общия случай, че са целогодишни/понякога изяждат и повече, когато има круша /сега им е сезона/, грозде Стефи яде шепа /моя/, Преслава не го одобри. Понякога в градината имат два пъти дневно плое /на закуска и следобед/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #561 -: Октомври 15, 2010, 00:03:44 am »
По колко плодове е необходимо да се дават на 2.5 г?
Имам чувството, че откакто минахме на непасирани плодове, започнаха да изяждат по-малко като количество.
Верче, Марчето така я свикнах с плодове че няма отърване дет се вика, предлагам кексче - не иска, вадя кутийката с плод - налита. Раницата ми за разходка е заредена винаги със солети, бисквити, вода и плод, водата и плода са на почит. :lol:
След закуска (поне 1.30 ч след нея) давам 1 плод според сезона, втория прием е след като се събуди (различен от сутришния), отделно на това често пюрирам 1 цял плод с лъжичка захар, вода със сламка (ужким сок). Та ние определено имаме голямо количество плодове, търси си ги.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #562 -: Октомври 15, 2010, 08:04:19 am »
Момичета, как въведохте месото? С по няколко лъжички, ясно, ама всеки ден или през ден? И още - с кое захранихте първо, с месо или с жълтък?
Благодарности!

П.П. Ако може, дайте ми съвет с каква марка месни пюрета захранвате. Гледам, че в доста от на Гербер пюретата има масло (млечен протеин), а пък в на Хип има сол. В голяма чуденка съм...

Северинка, аз въвеждах месо от пюре, Гербер в порядъка заек, пуйка, пиле, риба, теле...
Агнешко и свинско след годинката, че и малко отгоре.
Бурканче от 130 грама за два дни, като добавяш към зеленчуково пюре.
Или даваш месното и след това зеленчуковото за да си достигне количеството.
Съдържанието на месо в тях е 8% достатъчно за захранване.

Вера, Митака яде средно две ябълки на ден, предпочита ги.
Ей сега е на фаза, нарязани на кубчета да си ги боцка с вилица.
Банани, грозде, много обича череши и се беше сетил вчера, но...няма!
Калина в това отношение е по-трудна, дай и на нея млекца и йогурти.
Само грозде похапва с удоволствие и пъпеш лятото.
И да се опитам да и дам друг плод в кисело мялко усеща.
Надявам се като започне да дъвче по-добре да гледа от него и да прояде.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
« Отговор #563 -: Октомври 15, 2010, 17:06:21 pm »
Мише, благодаря!
Така и направих - днес захраних със заек на Гербер. Бях взела и пюре с пуйка и мислех с нея да започна, обаче видях, че съдържа млечен протеин. Не знам и аз къде съм спала като съм го купувала...
*
« Отговор #564 -: Октомври 16, 2010, 18:19:28 pm »
Северинка, за пуйка аз ползвах на ХИП - пуйка с тиква, супа с пуйка; пуйка, пащърнак и картофи. За Гербер - да, супата има млечен протеин и аз чак сега я дадох, малко  преди въвеждането на млечната каша. Иначе на Гербер предпочитам пюретата, че нямат сол поне. Първо почнах с месото - заек и пуйка, после жълтък - 1/8 и 1/4 след няколко дни. Въвеждах през ден, но мисля, че това е доста предпазливо. Сега ще давам пиле и телешко, но мисля да започна всеки ден за три дни. После през ден. Успех!
« Последна редакция: Октомври 16, 2010, 18:20:59 pm от Дживотинче »
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

« Отговор #565 -: Октомври 16, 2010, 23:57:25 pm »
Джи, много благодаря, че сподели!
И аз Хип ще ползвам, купила съм ги даже, тези дето си ги изброила, ама заради солта се колебаех. Все пак предпочитам да изчакам с млечния протеин. Вчера и днес дадох заек, утре ще починем и после през ден. И аз като теб, жълтъка ще го дам по-нататък. 
Благодаря!
Поздрави!
« Отговор #566 -: Октомври 17, 2010, 00:19:26 am »
Здравейте!
Аз днес захраних малкия със зайче-домашно. Сварих няколко порцийки от месото, пасирах го с бульон, разсипах го в контейнерчета за замразяване на храна и го бутнах в камерата. Въпросът ми е как преценяте колко са 20 грама месо примерно /според готовите пюрета май такава е дневната дажба/ като е във вида, в който съм го приготвила аз?

« Отговор #567 -: Октомври 17, 2010, 05:44:01 am »
Аз захранвах с приготвяни от мен пюрета, направо сготвено месото със зеленчуци. Свинско и агнешко въведох късно на около 18 месеца, преди това основно заек, пиле, телешко и риба.

За да преценя обемът на всяка порция, я разсипвах в бурканчета от 190 гр.
джиджи, слагах около 1 пръст пасирано месо на дъното на буркана. После си го объркваш. Визуално обемно разделяш бурканчето на 6 и се пада горе-долу толкова. После добавяш зеленчуковото пюре /ако го правиш със замразено,сварено месо/.

Вече като задобрях, знам на око в коя тенджерки колко порции се събират и ми беше по-лесно дозирането.

Аз питах за плодовете, защото децата имаха период, в който всеки изяждаше по около 400 гр плодово пюре дневно, разделено на два приема. Дълго време сутрин нямаха закуска, а мляко на ставане, после пюре около 200 гр и ранен обяд. Следобяд пак така, след ставане порция плод.
Напоследък често боледуват и педиатърката ни насочи към мултивитаминна добавка и оттам ми се породиха съмненията, дали пък в момента приемат достатъчно.
Трудно ми е да преценя кой колко изяжда, защото смесвам нарязани на кубчета плодове в голяма купа и си боцкат.
Но като количество не е по-малко от това, което описвате.
Иначе много обичат плодове, почти няма нещо, което да не се яде.
*
« Отговор #568 -: Октомври 17, 2010, 10:31:41 am »
момичета, децата имат нужда от мазнини, т.е. не е нужно да чакате чак до 2г., за да въведете свинското месо, напротив, за тях е полезно за разлика от възрастните. За агнешкото съм съгласна да се чака, защото е алерген. Но риба и свимско спокойно на годинка можете да дадете :)
*
« Отговор #569 -: Октомври 17, 2010, 17:02:19 pm »
Когато захранвах с месо, всичкото си го приготвях сама. Единствено рибата от пюрета. Месото го варях, пасирах с бульона и замразявах в бурканчета от пюретата (малките Хип) за едно хранене за двамата.
« Отговор #570 -: Октомври 17, 2010, 23:05:30 pm »
Аз давам месо от бурканче на Плазмон - 40 % е съдържанието. Започнах с пуешко, като разделям бурканчето на 5-6 части и замръзявам и после смесвам със зеленчуковото пюре. Редувам месото със жълтък през ден.

« Отговор #571 -: Октомври 20, 2010, 18:46:39 pm »
момичета, децата имат нужда от мазнини, т.е. не е нужно да чакате чак до 2г., за да въведете свинското месо, напротив, за тях е полезно за разлика от възрастните. За агнешкото съм съгласна да се чака, защото е алерген. Но риба и свимско спокойно на годинка можете да дадете :)

Стеф, аз нямах такива причини. Дадох го късно, защото тогава се падна Коледа и подгонихме Гошко на село  :wink:. Както казах горе, предпочитам аз да им правя манджите и така ги захраних.
Знам, че не е лично :wink:
« Отговор #572 -: Октомври 21, 2010, 00:23:07 am »
Благодаря ви на всички за отговорите! А някой знае ли колко време може да се съхранява свареното месо във фризер? Би следвало да е по-малко отколкото ако е сурово, нали???

« Отговор #573 -: Октомври 31, 2010, 22:02:52 pm »
И аз да се включа с въпрос- купих изчистена и нарязана тиква. Колко време й е трайността в хладилник, че да знам дали да я варя цялата на пара и да замразявам или може половинката да сваря и да дам на пюре за няколко дни и после пак. Има ли опастност да му дойде много тикват ако яде всеки ден пюре с тиква на едното хранене?Той не изяжда повече от 50 гр. на ядене, ама знам ли, да не ми пожълтее :D
[/url][/url]
*
« Отговор #574 -: Октомври 31, 2010, 23:14:54 pm »
Жасмин, аз четох, че тиква в хладилника се съхранявала в сурово състояние до 1 седмица (това, ако даваш на малко дете), във фризера - мисля до около февруари догодина. Аз лично държа до седмица и ако видя зор, варя на пара и прибирам във фризера.
Ааааааа, и още не е пожълтял, а яде често :lol: :lol: :lol: и по 100 гр.поне  :wink:
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

« Отговор #575 -: Ноември 01, 2010, 23:07:33 pm »
Жаси, аз като нарежа една цяла тиква на кубчета, слагам я в найлонови пликчета и половината в хладилника, другата половина във фризара-направо така сурова. След това я слагам във уреда за готвене на пара както си я вадя от фризера. Става като прясната-много ароматна. Свилен си хапва почти всеки ден тиква и не мисля, че даже да пожълтее малко ще му навреди. Наумила съм си даже, че му помага да не се запича и я ползвам едва ли не като основа на всички зеленчукови и месни пюрета, които му правя....особено ако са запичащи :)

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #576 -: Ноември 06, 2010, 14:29:40 pm »
Благодаря ви на всички за отговорите! А някой знае ли колко време може да се съхранява свареното месо във фризер? Би следвало да е по-малко отколкото ако е сурово, нали???
Джиджи, би трябвало дори да е по-дълго, след като е сварено. По принцип във фризер може да държиш месеци наред, а след като си го сварила т.е убила микробите, би трябвало още по-дълго да може.

Боби

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #577 -: Ноември 07, 2010, 23:09:12 pm »
Доколкото аз знам,готовата храна се съхранява във фризер максимум 3 месеца. Без значение дали е със или без месо/риба.Така са ми казвали тук социалните.Иначе и аз правя така.Имам уред за пара със 3 кутии и готвя наведнъж за почти цял месец...

Та така...

Аз имам,обаче друг въпрос - кашите "Слънчо".Много са вкусни и децата определено ги предпочитат.Още не съм давала такава понеже състава ѝ ме притесни.Т.е. видях,че съдържа захар,сладка суроватка(ако някой има идея  какво е това,моля да ми пише) и мляко(за какво мляко става дума?Не е уточнено на кутията).Та,тук млечни продукти не се дават до годинка заради риска от алергия към млечния белтък в по-късна детска възраст,а и съм му давала да опитва кис.мляко и се сдобихме с обрив и диария...та избягвам мл.белтък...И тази захар... :?,а пък суроватката.... :?
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
« Отговор #578 -: Ноември 08, 2010, 17:06:27 pm »
Фибо, аз от същите съображения реших да не давам на малкия от тези каши Слънчо. Чувала съм ,че децата много ги харесват, ама как няма да ги харесат като съдържат захар :) и кой знае още какви химии, за да се получи този вкус. Освен това много време ми отне да търся подходящи каши, с които да го захраня с глутен, дори купих две кутии- едната на Нестле, другата на Милупа, но така и не му дадох от тях. Днес ходих до един диетичен магазин и си напазарувах овесени ядки, ечемичени ядки и т.н. и мисля да му правя сама каши. За "подобряване на вкуса" може да му добавя пюре примерно.
Не знам, тези каши като се замисля, ми то с какво ли няма каши- с ябълки, с банан, с круша.... ами вие виждали ли сте плодове на прах :) Лично на мен ми се струва странна тая работа :) Не искам да ме разбирате погрешно, не отричам като цяло кашите- може би те са наистина много добри, може би дори са полезни, но личното ми мнение е че е по-добре да се придържаме колкото може към естествените неща... Е, разбира се че правя отново сметка без кръчмар, защото ако малкият дзвер  ми откаже "домашните каши" както направи с плодовите ми пюрета.... ще давам от готовите и окото ми няма да мигне :)

П.С: сладката суроватка някъде съм срещала, май беше продукт, който се отделя след направата на сирене.... Не съм обаче 100% сигурна. Дано се включи някой по-вещ.

Когато пише мляко пък, аз винаги приемам, че става въпрос за сухо мляко, но пак не съм на 100% ;)
« Последна редакция: Ноември 08, 2010, 17:09:29 pm от джиджи »

*
« Отговор #579 -: Ноември 08, 2010, 17:46:37 pm »
Андрея все още не отказва каши взимам и от безмлечните на милупа. До към година и няколко месеца ги правех само с вода и слагах плодово пюре. После с АМ и малко пюре за вкус в момента само с АМ. Взимала съм млечни: бисквитена на Хумана и Милупа доста трудно и ги пробутвах с/без плодове пюре. Не виждам никакъв смисъл от млечните каши. Ако пиете АМ правете ги с АМ което пиете, може и с кърма. Аз така и не можах да се науча да се цедя качествено. Така поне знаете какво има вътре, а и може всеки ден да е с различен плод. Докато готовите ви ограничават до приемането на едно и също докато свърши кутията.

п.п. Един Въпрос колко е максималнот количесто мед, което може да давам в един ден например. В момента е хремава без други оплаквания, правя й чайчета и горе долу на ден и давам по 1 супена лъжица мед. Много ли е? Меда е домашен с ясен произход.
« Последна редакция: Ноември 08, 2010, 17:56:51 pm от Малина »