0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #520 -: Август 28, 2010, 10:56:34 am »
Плод, варен и пасиран + нишесте. Най-грубо казано.
« Отговор #521 -: Август 28, 2010, 11:19:00 am »
мерси Пешек :)А плодовете ако се варят не им ли се губят витамините?
[/url][/url]
*
« Отговор #522 -: Август 28, 2010, 15:00:12 pm »
Жаси,по повод въпроса ти относно варенето и консервирането си позволявам да цитирам:
"Няма съмнение, че при консервирането на плодове и зеленчуци част от хранителните съставки се губят, но все още не е известно до каква степен. Често цитирано изследване, публикувано от Университета в Илинойс, разкрива, че качеството на консервираната храна е напълно съпоставимо с това на свежата и замразената. Въпреки че при консервирането се губят част от витамините, консумирането на подобна храна има и своите плюсове:
• Консервирането не унищожава фибрите в плодовете и зеленчуците, дори напротив – подгряването им спомага за усвояването на фибрите от организма.
• Нивото на витамин А в консервираните плодове и зеленчуци е на практика същото като при свежите, а при някои зеленчуци – дори по-високо (например при тиквите).
• Важен каротеноид (антиоксидант) – ликопен, се усвоява по-лесно от организма след като е загрят или консервиран. Ликопен се съдържа в доматите и поради тази причина някои специалисти твърдят, че консервираните домати са по-полезни от свежите.
• Въпреки че част от витамин С се губи при консервирането, неговото ниво остава стабилно след запечатването на консервната кутия за период от 1-2 години, докато при свежите продукти то постепенно намалява.
Плюсове на консервираните плодове и зеленчуци при готвенето на бебешка храна:
• Те са готови за употреба, няма нужда от белене и рязане.
• Дават възможност на детето да опита плодове и зеленчуци, които иначе биха били трудни за откриване на пазара в даден сезон.
• След измиването, обелването и преминаването през топлинна обработка, съдържанието на пестициди в консервираните плодове и зеленччуци силно намалява, за разлика от свежите, които често се обработват допълнително и след брането им. "

*
« Отговор #523 -: Август 28, 2010, 15:13:08 pm »
Вени, аз никога не съм варила кисели, и нишесте не давам. Като стигнеш до там много по-добре е да даваш каша (оризова, елда, пълнозърнеста ...) с добавен прясно пасиран плод или от бурканче, в зависимост от сезона.
Плодовете и при двете деца в началото ги запичах или сварявах с малко водичка, за да не я изсипвам след това, а да пасирам с плода. Само банана съм го давала в суров вид, а след 7-8 м. и другите плодове.
« Отговор #524 -: Август 28, 2010, 16:17:04 pm »
Мерси за отговорите. Аз засега съм замразила праскови, нектарини и кайсии (без мъхестата част), ще замразя и пъпеш и сини сливи, за да има за захранване като му дойде времето.
parsi, благодаря за материала.
Стефи, значи вмести мляко или АМ, даващ плода с водата, в която е врял, така ли?
[/url][/url]
*
« Отговор #525 -: Август 28, 2010, 21:34:54 pm »
Не точно :wink:
Ако бебето се храни 5 пъти на ден с мляко, започваш захранването на обед (с каквото си решила - плод, зеленчук или оризова каша). Даваш по 2-3 л. и така 5-6 дни като всеки ден увеличаваш количеството, след това въвеждаш нова храна и така докато въведеш например 3-4 зеленчука и достигнеш количество от 100-150 гр., за да можеш да заместиш обедното хранене. Докато заместих хранене си дохранваш с мляко/кърма на обед.
След това продължаваш пак по същия начин, преди да дадеш обедното пюре даваш по няколко лъжички от новата храна. Около месец след като заместиш обедното хранене можеш да заместиш и следобедното, когато именно въвеждаш каша + плод. Другите 3 хранения си остават на мляко.
Аз до около 10-11м. съм хранила децата по тази схема. На обед давам 180-200 гр. зеленчуково или месно пюре в зависимост от възрастта, следобед каша с плод. След тази възраст въвеждаш и закуска, като си въвела глутена вече можеш да предложиш доста неща за закуска.

Но всичко зависи от детето разбира се, имам предвид че децата до 3г. възраст трябва да приемат по около 400 мл. мляко на ден. Деси до 3.6г. пиеше адаптирано мляко като кърмаче сутрин и вечер. Но Елена не е голям любител на пиенето на мляко затова правя различни комбинации, например купувам безмлечни каши и ги правя с АМ, правя и бисквитки с мляко, попарата с мляко и т.н.

И на мен захранването ми се струваше много сложно и страшно, но като започнеш всичко си идва на място. Важното е да захраниш след 5м. и да не бързаш, няма за къде. Месо след 7-7.5м., глутен след 9-10м., риба след 10-11м., агнешко също по-късно и т.н.
 :)
*
« Отговор #526 -: Август 28, 2010, 21:39:03 pm »
Стефи,благодаря че сподели за пиенето на АМ.Тъкмо се чудех има ли някаква граница,защото и моят юнак сутрин в 6ч. и вечер в 21ч. си го чака :),а около мен децата на тази възраст вече не пият,но аз си го давам.

« Отговор #527 -: Август 28, 2010, 22:36:45 pm »
Стефи, благодаря за подробното инфо. Мисля и аз да направя като теб - по малко, докато стигна 150 гр. Ще почета повече и относно това с какво да се захрани - дали плод или зеленчук или както Бърди казва с оризово брашно.

П.С. И аз съм като Елена - била съм върл противник на млякото и съм го приемала само на попара. И сега не го пия - карам на кисело :D
[/url][/url]
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #528 -: Август 28, 2010, 23:39:39 pm »
Вени, и колкото и странно да ти звучи слушай детето - често то решава. Схемите които Стеф ти даде са добри, но моята мома примерно сама замести храненето. Бяхме на две зеленчука когато много категорично отказа млякото. По същия начин и набързо заместихме предпоследното хране с каша, вместо мляко. Изобщо, характер проявява момата, та да видим.
*
« Отговор #529 -: Август 29, 2010, 00:18:02 am »
И това с какво да започнеш пак зависи от детето. Деси нямаше изобщо колики, захраних я с ябълка. Елена 2м. и 6дни имаше зверски колики, захраних я с оризова каша.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #530 -: Август 29, 2010, 00:40:42 am »
Това с характера го има и у нас...

Ейй, станахме на 10 м и не мога да заместя хранене наобед.
Ако изяде 130 грама бурканче давам банкет, а за пиенето на АМ летопис мога да напиша.
Опитах 6 видя млека, и сигурно и толкова различни по форма шишета
Имам малък успех, започна да пие Лактана Био с шише тясно НУК и то след като пропи Кисело Мляко.
Кърмата ми намалява и понеже не искаше да яде друго на 9 месеца и една седмица въведох кисело с лъжица,
после дадох с шише + бисквитка на Плазмон на прах.
И от седмица пие сутрин и вечер по 120мл АМ и после суче какво си намери!
Какво ли не пробвах, каши плюс или без плодово категорично отказва.
Попара макар и да не исках преди 12 месеца, дадох ей така за проба, съвсем цък.
Тези дни ще пробвам от Кус Куса на Плазмон да видим.
Явно е фен на Киселото мляко, защото единственно за следобедна закуска дадох от йогуртите на Нестле от тях хапна малко повече от половинка.
Плодове яде сурови ябълка, пъпеш, нектарина и то ако с метална лъжица и "стръгна" от вътрешността на плода!

Направо ме хвърли в джаза таз моята девойка,
момъка с яденето никогаш не ми е създавал проблеми,
но и него го кърмих зорлем до 3 и половина месеца!
А това според мен също е от значение!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #531 -: Август 29, 2010, 08:42:59 am »
Мдаа, от значение е и според мен. Деси я кърмих 9.5 м., пиеше ам от всякакви видове шишета и в огромни количества. Елена я кърмих една година и малко, може би беше моя грешка че не предложих по-рано АМ, защото като спрях да я кърмя тя вече имаше заместени 3 хранения и нямаше как да остане гладна. Та, и аз като мишето смених 3-4 вида млека, 5-6 вида шишета, биберони, накрайници... Известно време имахме успех със сламка, пиеше млякото с обикновена сламка от чаша :lol: Сега го пие вече от чаша или пак със сламка, но ако изпие на ден по 200-300 мл. съм доволна.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #532 -: Август 29, 2010, 09:14:18 am »
до дете си е явно, Преслава е кърмена година и почти 6 месеца, но сутрин и вечер си пие млякото със шише по около 250 грама, и си го търси
тя обаче като кака си на тази възраст кисело мляко не пие, прясно още не съм предложила  :) не ми е зор да й го вкарвам
не, че не съм имала трудности, започнах на 11 месеца да се пробвам да й давам АМ, наложи се поради здравословни причини, даже ме караха да спра да я кърмя изцяло, но пропи АМ чак на година и 3, и чак след това я отбих
не съм сменяла марки млека и шишета, накрайници, сламки- предлагала съм само Хип /веднъж Хумана/ със стъклено шише на Нук и биберон 2М пак на Нук
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

_Elfita_

• 673
  • Няма невъзможни неща!
« Отговор #533 -: Август 30, 2010, 00:10:32 am »
До дете е явно, кърмих сутрин и вечер до 10м., после само сутрин и на годинката се отбихме.Нямам никакъв проблем с пиенето на АМ, нито от какво шише.От месец предлагам и кисело мляко, само не мога да спра нощното хранене.Като малко бебче спеше цяла нощ, а сега поне един път се буди за мляко, така понякога докарваме по 300 и повече мл.Малко се успокоих, че има и други, защото и около нас вече не пият мляко и спят по цяла нощ.
« Отговор #534 -: Август 30, 2010, 11:09:24 am »
Момичета, какво предлагате за вечеря?
Моите и двамата пият още прясно мляко сутрин и вечер. Дори са възприели млякото като вечеря и то им е напълно достатъчно и си спят спокойно през нощта. Консултирах се с лекари и ми казаха, че е добре вечерта да се даде бавен въглехидрат, ако и след това да следва порция мляко. Просто при тях си  е част от ритуала с приспиването.
Досега опитвам няколко варианта, но нямам особен успех. Категорично отказват да се хранят с лъжичка вечерта, било то супа, готвено. Не искат да седнат да се хранят, започват да въртят главите и да обикалят около масата. Предлагала съм картофена или морковена крем супа, супата от кухнята, постно готвено от мен. За сега имам успех само с филийка + нещо.
Когато ние вечеряме проявяват интерес, но основно към сиренето или месото.
Давайте идеи какво мога да дам?
« Отговор #535 -: Август 30, 2010, 17:03:00 pm »
Ще се включа относно пиенето на АМ.
Михаела е на 2 и половина вече и всяка сутрин си пие по 280мл мляко. Не виждам нищо лошо в това. До преди няколко месеца беше на Лактана био 3, но сега мина на Нестле Джуниър, че ми е малко по-евтино, все пак.
По съвет на педиатърката , смятам така да продължи до към 3 години.
Тя свекърва ми все се чуди "Ам,а още ли пие така мляко? 8O Че тя вече е голяма!" "Да! Тя пие мляко за над 2-годишни, а не за 6-месечни!" - отговарям.

Кърмена беше до 1,8г.

Много обича кисело мляко, също.
На мен проблемът ми е, че категорично не иска да яде пресни плодове и зеленчуци. :( От време на време хапва банан и толкова. Ядем пред нея праскови, пъпеш, грозде, диня - не ще и това е!
Любимите и храни са кисело мляко и филийка с масло.
За мой огромен ужас, бабите я научиха да яде кроасани и вече и те са и любими. :x Даже чух, че и Зрънчо са и въвели, скоро ще науча и за други боклуци. :x
Питам я, какво иска за вечеря, а тя ми отвръща "коколад!" :lol:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
« Отговор #536 -: Септември 01, 2010, 16:40:51 pm »
Включвам се по темата за вечерята на 2 годишните. Нашите деца също са много капризни вечер, отдавам го на жегите, на последните никнещи зъби, на преумора след разходка... Хапват с нас салата и сиренце и хляб или сухар и после кисело мляко с/без бисквити. По някога искат и пилешко месо, но рядко. И 1-2 пъти седмично ги водим на пица, това им е любимо :)

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #537 -: Септември 01, 2010, 17:39:04 pm »
Когато заместих 3 хранене - то беше супата за вечеря, известно време половин порция, после цяла (големите контейнери на Авент), на заспиване по малко АМ. После настанаха жегите и до 9-9.30 бяхме по вън, вечерята отпадна за сметка на АМ, сега пак хапва по нещо от масата и малко (150) АМ.
По повод Зрънчо, солетки, бисквитки, бонбонки-дропсчета - неизбежно беше в градинките да се разминем с това, давах от всичко колкото поиска - е вярвайте ми види вече пакетче, опитва едно-две и отказва. Още се кумя на шоколада аз, ще видим до кога, опасявам се да няма лавинно образен ефект, но каквото такова.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #538 -: Септември 01, 2010, 17:53:58 pm »
Момичета, какво предлагате за вечеря?
Моите и двамата пият още прясно мляко сутрин и вечер. Дори са възприели млякото като вечеря и то им е напълно достатъчно и си спят спокойно през нощта. Консултирах се с лекари и ми казаха, че е добре вечерта да се даде бавен въглехидрат, ако и след това да следва порция мляко. Просто при тях си  е част от ритуала с приспиването.
Досега опитвам няколко варианта, но нямам особен успех. Категорично отказват да се хранят с лъжичка вечерта, било то супа, готвено. Не искат да седнат да се хранят, започват да въртят главите и да обикалят около масата. Предлагала съм картофена или морковена крем супа, супата от кухнята, постно готвено от мен. За сега имам успех само с филийка + нещо.
Когато ние вечеряме проявяват интерес, но основно към сиренето или месото.
Давайте идеи какво мога да дам?
Освен супите предлагам печени картофи, ориз с пиле, вече и пържола със салата и така. Смятам, че и твоите са достатъчно големи, за да ги пробваш с всичко, което ядете вие, естествено без подправките де.
*
« Отговор #539 -: Септември 01, 2010, 19:56:25 pm »
Аз точно това правя - готвя, така че да става за тях, в краен случай набързо зеленчукова или картофена крем супа. Вече не пият мляко вечер и са само на вечеря - салата + готвено, понякога филийки с крема сирене или сирене, кашкавал, маслини (когато не искат готвено). Правя им често и яйца по панагюрски - много ги обичат. Тази вечер ще са на пиле с ориз и моркови на фурна.