Малина,
много е лесно. Аз рибите най-често на фурна ги приготвям, че наистина става най-лесно.
Слагаш в тава, намазана с малко захтин парчетата сьомга. Поръсваш с малко сол, чер пипер и малко сух девисил (ако имаш пресен - още по-добре). Наливаш в тавата вода и бяло вино. Отгоре слагаш алуминиево фолио (ако нямаш - не е проблем). Печеш на 200 градуса. След около половин час, махаш фолиото и изсипваш соса, който се е получил в тавата в купа. Към този сос добавяш течна готварска сметана и го разбъркваш хубаво. С новия получен сос отново заливаш рибата и я печеш още около 15 минути вече без фолио.
Ако няма да ползваш фолио, тогава съответно времето на печене е малко по-кратко.
Съжалявам, че не давам точни милилитри и грамове, ама аз готвя "на око".
Друг път мога и други рецепти за риба на фурна да ви дам.